‘God bless America’. Nee dit is geen politiek stemadvies voor miljardair en vastgoedmagnaat Donald Trump. Er valt echter veel te leren van Donald Trump’s marketing lessen. Donald Trump, die een hele presidentiële campagne rondom weerzinwekkende en xenofobe uitspraken heeft opgebouwd, geeft zelf toe dat hij met dit met opzet doet. Hij bekijkt politiek zoals marketing en personal branding. Hij doet alles om zijn publiek te blijven boeien en betrokken te houden. Wij hebben de marketing campagne geanalyseerd en zijn tot de conclusie dat we de volgende 3 marketing lessen van Donald Trump kunnen leren.

1. Je merk onderscheiden van de rest

De provocerende uitspraken over Mexicanen en moslims van Donald Trump zijn zelfs buiten de USA opgepikt. Een allemansvriend is een niemands vriend, dat geldt ook voor verreweg de meeste merken. 100% van de markt veroveren zal geen enkel merk of bedrijf lukken, echter is 20-30% meer dan genoeg om zeer succesvol te zijn. Focus je net als Donald Trump volledig op die mensen. Spreek hun taal en begrijp hun behoeftes. Kortom, vind je niche.

Je merk onderscheiden van de rest zal altijd tot weerstand leiden. ‘You love them or you hate them.’ Donald Trump heeft zelfs anti-fans die hele websites maken om de presidentskandidaat voor schut te zetten. Wij vinden deze website wel het meest ludiek: Kijk hier. De mensen die zich tegen je verzetten maken je merk juist sterker, mits goed aangepakt. Donald Trump zet zich af tegen alles en iedereen wie niet in zijn ‘plan’ past, zelf binnen zijn eigen republikeinse partij. De weerstand die dit biedt geeft hem constante aandacht van de felbegeerde kiezer. Voor merken geldt in grote lijnen het zelfde. Er zullen altijd mensen zijn die je niet te vriend kunt houden. Pak je niche markt en focus daarop. De klant voelt zich direct aangesproken en is extra betrokken. Ze gaan voor je door het spreekwoordelijke vuur, net als bij presidentskandidaat Trump.

2. Wees volledig onverschrokken

Een voormalig presidentskandidaat, John McCain, en oorlogsveteraan te kakken zetten? Het lijkt op het eerste oog een totale marketing blunder. De les van Donald Trump is om je hier niet altijd iets van aan te trekken. De marketing campagne van Trump draait om het verkondigen van ‘het eerlijke verhaal.’ De media heeft zijn uitspraken opgepikt en veel nieuwe anti-Trump kiezers gecreëerd. De andere kant van de marketing medaille is dat hij in de peilingen alleen maar is gegroeid. De reden? Een onverschrokken uitspraak tegen het establishment spreekt zijn niche prefect aan.

De fan van een merk moet voelen dat het merk ‘echt’ is. Donald Trump is de hele dag Donald Trump, inclusief zijn uitspraken en zijn geforceerd naar voren gekamde haar. De marketing les van Donald Trump: Wees niet bang om echt ergens voor staan ​​als merk, zelfs als is het controversieel. Te veel bedrijven en merken zijn botweg kleurloos in een mislukte poging om “mainstream” te zijn.

3. Vertrouw op jezelf

Sommige merken doen aan marketing die zich focust op focusgroepen, enquêtes en rondvragen. Trump doet dit niet. Veel merken en presidentskandidaten zoeken krampachtig naar woorden om een grote groep in een keer aan te spreken, zonder ze tegen het zere been te stoten. Zo komen er van hun marketing divisies vaak geforceerde zinnen die geen hout snijden. Donald Trump is ongepolijst en lijkt ‘zijn verhaal’ te vertellen, ongeacht wat anderen er van vinden. Hij lijkt als een van de weinige presidentskandidaten zelf zijn verhaal te vertellen en niet die van een ingehuurde tekstschrijver.

De marketing les geldt ook voor je product of dienst. Het is goed om een marktonderzoek te doen, maar het is nog veel belangrijker om te vertrouwen in een goed idee. Zo kun je je verhaal bevlogen en passioneel vertolken. Als je probeert om je product of dienst aantrekkelijk te maken voor iedereen, zal je uiteindelijk een beroep doen op niemand.

Wil je als merk opvallen en anders zijn?

Dan kun je vrijblijvend contact opnemen. Je weet ons te vinden!