Heb jij een webshop of ben je van plan een webshop op te zetten? Neem dan in je achterhoofd dat er helaas ook mensen zijn die slechte bedoelingen hebben. Omdat deze mensen erg slim en geraffineerd te werk gaan is het zeer belangrijk om je zaken goed op orde te hebben zodat je deze mensen, genaamd cybercriminelen, buiten de digitale deur houdt. Deze snel groeiende vorm van criminaliteit kan namelijk erge (financiële) gevolgen voor jouw business hebben.

cyber crime

Wat is cybercriminaliteit?

Cybercriminaliteit is een zeer breed begrip. Het gaat bijvoorbeeld over online afpersing, stalking, DoS aanvallen, fraude, phising en het verspreiden van virussen. Een heel technisch verhaal waar helaas veel meldingen van worden gemaakt bij de politie. Allemaal zaken waar je met je webshop niet mee in aanraking wilt komen natuurlijk.

cybercriminaliteit bestrijden

Hoe wapen je jezelf tegen cybercriminaliteit?

Om een veilige online shop te runnen is het belangrijk dat je cybercriminelen op veilige afstand houdt. Door je op de hoogte te stellen van internet criminaliteit willen we samen het aantal misdrijven beperken. Wat een veelvoorkomend probleem bij webshopeigenaren is is dat ze pas reageren als het te laat. Daarom geven wij je belangrijke tips hoe je jouw webshop vooraf beveiligd. Uit cijfers is namelijk gebleken dat één op de drie MKB bedrijven te maken heeft gehad met cybercriminaliteit. Hoe kleiner het bedrijf, hoe makkelijker je bent als doelwit omdat je waarschijnlijk een lager budget hebt om alles te beveiligen. Wat kun je vooraf dus doen om de kans op cyber crime te beperken?

  • Beveilig je gegevens en bestanden

Zorg voor een goede beveiliging van je gegevens en bestanden. Maak regelmatig een back-up van je bestanden en plaatst dit op een externe harde schijf of veilige iCloudomgeving.

  • Onderhoud je programma’s

Regelmatig worden software, programma’s en browsers voorzien van updates. Het is dan ook aan te raden om deze updates uit te voeren zodat je computer is voorzien van de meest actuele software. Deze software is een upgrade dus meestal ook voorzien van betere beveiliging.

  • Omgaan met wachtwoorden

Om in te loggen in systemen wordt altijd gevraagd om een wachtwoord in te typen. Bewaar je wachtwoorden op een veilige plek. Gebruik ook niet voor ieder bestand hetzelfde wachtwoord want dit is het eerste wat cybercriminelen proberen wanneer ze één wachtwoord achterhaald hebben. Een bepaalde diversiteit hierin is dus gewenst.

  • E-mails

Krijg je regelmatig e-mails binnen? Klik dan niet zomaar alles aan wat in de e-mail staat. Deze e-mails kunnen voorzien zijn van virussen of andere schadelijke bestanden waar je veel problemen mee kunt krijgen. Er staat bijvoorbeeld een link in dat je iets dient te betalen of een geldbedrag krijgt. Dit is (bijna) altijd onveilig. Kijk daarom allereerst naar het e-mailadres. Verwijder de e-mail meteen als je de afzender niet vertrouwt. Cybercriminelen sturen ook vaak e-mails waarin ze pretenderen een bank te zijn. Trap hier niet in en klik alleen links van je eigen bank aan. Open ook niet te snel bijlagen in e-mails. Deze kunnen ook vol zitten met virussen. Open de bijlage pas als je zeker weet dat de afzender betrouwbaar is.

  • Externe hulp

Je kunt je webshop vergelijken met een huis. Is je huis goed beveiligd met een hek, slot, stevige deuren en een waakhond? Dan is de kans dat er dieven binnendringen minimaal. Maar heb je geen omheining en laat je ’s nachts de deur open staan? Dan zijn criminelen zo binnen. Op deze manier werkt het digitaal ook. Bespaar daarom ook niet op beveiligingskosten wanneer je een webshop laat bouwen. Hierin geldt het motto; ‘’ goedkoop is duurkoop ’’. Hoe minder je investeert in beveiliging, hoe groter de kans dat je op lange termijn duurder uit bent wanneer je slachtoffer wordt van cyber crime. Er zijn veel bedrijven die experts in dienst hebben die uw webshop beveiligen tegen foute e-mails, hackers en spam. Dit is investering waar je op lange termijn jezelf en je klanten een enorm plezier mee doet.

slot

Met deze tips hopen we dat je nooit slachtoffer wordt van cyber crime. Met een goed beveiligde software, webshop en omgeving is de kans hierop zeer minimaal. Slaat het noodlot dan toch toe? Meldt het bij de politie. Hoe sneller je dit doet, hoe eenvoudiger de dader te traceren is. Houdt wel regelmatig trends en ontwikkelingen op het gebied van beveiliging in de gaten zodat je op de hoogte bent van de nieuwste vormen van cybercriminaliteit preventie.

Wil jij graag juridische steun over het weten van je rechten en plichten bij het beveiligen van je bedrijf? Deze advocaten uit Eindhoven kunnen je daarbij helpen.