Wellicht heb je er al ooit van gehoord, het is dan ook niet iets nieuws maar het is wel een zeer belangrijk punt binnen SEO. We hebben het dan natuurlijk over breadcrumbs. In dit artikel zullen we bespreken wat breadcrumbs zijn, wat de bezoekers van je site eraan hebben en waarom breadcrumbs zo belangrijk zijn binnen SEO.

Wat zijn breadcrumbs?

Breadcrumbs zijn een soort virtueel kruimelspoor voor de bezoekers van je website. Door de breadcrumbs kunnen je bezoekers in één opslag zien waar zij zich bevinden in de navigatiestructuur. Daarnaast kunnen de bezoekers met een klik terug naar de homepage of een bovenliggende categorie. Hieronder een voorbeeld hoe Telefoonwereld breadcrumbs heeft ingezet om bezoekers te laten zien waar zij zich bevinden op de site.

Breadcrumbs SEO

Wist je dat breadcrumbs breadcrumbs heten naar aanleiding van het bekende sprookje Klein Duimpje? Daar liet Klein Duimpje broodkruimels achter om de weg naar huis te vinden, online zijn de breadcrumbs er dus om duidelijkheid te scheppen waar jij je bevindt en om makkelijk terug te navigeren naar de bovenliggende categorie of de homepage.

De voordelen voor je bezoekers

Zoals je hierboven al kort hebt kunnen lezen zorgen de breadcrumbs ervoor dat je bezoekers beter weten waar ze zich bevinden op je website en ook gemakkelijk terug kunnen keren naar een bovenliggende categorie en/of homepage. Waar sommige mensen dit onnodig vinden en het gevoel hebben dat de bezoekers wel doorhebben waar ze zich bevinden, is dit niet altijd het geval. Zo zal de breadcrumbs ook zichtbaar zijn wanneer de bezoekers direct op een categoriepagina zijn gekomen. Door de breadcrumbs weten zij direct waar zij zich bevinden en hoe ze andere categorieën kunnen vinden. En dit is dan ook het geval. Wanneer website gebruik maken van breadcrumbs blijkt dat bezoekers meerdere pagina’s bezoeken.

SEO voordelen breadcrumbs

De SEO voordelen

Waar breadcrumbs voor je bezoekers al veel voordelen heeft, zijn breadcrumbs voor zoekmachine optimalisatie ook belangrijk. En dan wel om meerdere redenen:

  • Zeker voor websites met veel pagina’s, denk hierbij aan een webshop, hebben breadcrumbs veel voordeel. Maar hoe dan? Je moet de breadcrumbs zien als interne links. En zoals je wellicht ook al weet, is een goede interne linkstructuur positief voor je zoekmachine optimalisatie;
  • Naast dat breadcrumbs mee helpen met een goede interne linkstructuur helpt het ook om Google beter te begrijpen hoe jouw navigatiestructuur in elkaar zit. En een duidelijke navigatiestructuur wordt ook weer beloond met een hogere ranking;
  • Zoals het al in het kort voor kwam bij de voordelen voor gebruikers, zorgen breadcrumbs ervoor dat bezoekers langer op je website blijven en meerdere pagina’s bezoeken. En zoals je weet, wordt een lagere bounce rate maar ook een langere sessieduur beloond.

Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel een beter beeld wat breadcrumbs zijn en waarom breadcrumbs belangrijk zijn voor je website. Heb je nog meer vragen of ben je benieuwd hoe wij je kunnen helpen? Neem dan contact op met onze SEO specialisten. We gaan graag een keer om de tafel zitten om te kijken hoe wij jou kunnen helpen.

Benieuwd naar meer zoekmachine optimalisatie tips om hoger in Google te scoren?

Zie onze gerelateerde blogs:

Vrijblijvend brainstormen over jouw groeimogelijkheden? Laat je gegevens hier rechts achter en we nemen zo snel mogelijk contact op.

Vraag of opmerking over dit blog? Kom in contact met één van onze SEO specialisten in Eindhoven