Mobiele sites

Waarom mobile first de toekomst is!

Groei van mobiele sites

Onze mobiele telefoon is tegenwoordig misschien wel het eerste wat je pakt als je naar buiten gaat, zonder telefoon voelen we ons naakt. We doen bijna alles op onze telefoons. Waar onze telefoons eerst alleen voor appen en social media werden gebruikt is er een duidelijke trend te zien dat er ook steeds meer gescrollt wordt op het internet via onze mobiele telefoons, zo is 1/3 van de website bezoekers al afkomstig van de telefoon. Men gaat ervan uit dat dit percentage blijft groeien. Dus mobile first!

Mobile first, wat is dat?

Mobiele websites zijn speciaal ontwikkeld voor gebruik op smartphone en tablets. Tegenwoordig ligt er een cruciale rol bij de ontwerpers om ervoor te zorgen dat de wensen van de bezoekers wordt voorzien. Een strategie die hiervoor wordt gebruikt is ‘mobile first’. Mobile first betekent dat de mobiele website en bijbehorende content als eerst wordt geindexeerd door Google, dus eerder dan de desktop versie. Google indexeert al steeds vaker de mobiele site eerder dan de desktop versie. Dus heb je een verschillende site voor de mobiele versie dan voor de desktop versie en staat hier minder concrete content op neem je het risico minder hoog gerankt te worden door Google.

Wil je weten of jouw site mobielvriendelijk is, dan kun je dat eenvoudig controleren via de mobile friendly test van Google. Je hoeft alleen de URL in te vullen en Google checkt of de pagina goed zichtbaar is op een smartphone en tablet.

Mobile first en responsive webdesign

Responsive webdesigns

Wat belangrijk is bij deze strategie is het ontwerpen en bouwen van een responsive website. Een responsive webdesign houdt rekening met verschillende soorten apparaten zoals computers, tablets en smartphones. Er hoeft dus geen aparte website per apparaat gemaakt te worden want het design past zich automatisch aan aan het scherm. Het grote voordeel hiervan is dat de website één keer ontwikkeld hoeft te worden. Als alles goed wordt geïmplementeerd biedt de responsive website een optimale klantvriendelijkheid, zowel voor kleine als grote schermen. Het is wel verstandig om van klein naar groot te werken, dus van smartphone naar desktop, zo weet je zeker dat de site goed werkt op de kleine schermen. Doe je dit andersom dan heb je snel een drukke en overvolle homepagina die op mobiel onleesbaar is.

Laadsnelheid

Het fijne van een telefoon is de beschikbaarheid van internet, namelijk altijd en overal, maar dit houdt ook in dat men zo snel mogelijk op de juiste site wil zitten. Wanneer de laadsnelheid van je site te lang is zal de bezoeker heel snel overgaan naar de volgende site. Nog sneller dan wanneer de bezoeker je bezoekt via de desktop versie. Daarom is het belangrijk dat naast de responsive ook de laadsnelheid erg laag is. Wil je meer leren over hoe je de laadsnelheid van jouw pagina kan verbeteren, lees het in een van onze vorige blogs.

Natuurlijke taal

Een steeds groter wordende trend is de voice search, dit is wanneer de zoekopdrachten spraakgestuurd zijn. Dit is belangrijk om te weten wanneer je teksten gaat schrijven voor op jouw site. Omdat de zoekopdrachten steeds vaker spraakgestuurd zijn zullen de zoekopdrachten (meer longtail) er ook anders uit komen te zien. Daarom is het belangrijk dat wanneer je gaat schrijven je vooral een natuurlijke taal en zinsopbouw gebruikt, des te groter is de kans dat men vindt wat ze zoeken.

Conclusie

Google indexeert steeds vaker jouw mobiele site voor de desktop versie dus wordt je mobiele website nog belangrijker dan dat het al was. Zorg er dus voor dat je website goed werkt op mobiele versies. Begin daarom met het opzetten van je website van klein naar groot (mobiel naar dtp). Wat ook belangrijk is, is dat de taal die je gebruikt op de website een natuurlijke flow heeft en dat de pagina’s snel geladen worden. Dit zal je helpen jouw site mobile proof te maken. Heb je ondersteunig nodig met dit proces? Neem contact op en we bespreken samen de mogelijkheden.

Mobiele site op tablet

hoger scoren in google

Hoe kom ik hoger in Google?

Hoe kom ik hoger in Google is een vraag die veel ondernemers zich stellen. Zij zijn natuurlijk gespecialiseerd in hun vakgebied en willen dat graag laten zien middels een website. Maar die betreffende website moet wel gevonden worden door potentiële klanten. Om goed gevonden te worden in Google zijn twee opties; SEO (Search Engine Optimalisation) en SEA (Search Engine Advertising). Het grote verschil is dat SEO gratis is en bij SEA betaal je per klik naar je website.

In dit blog geven we je de beste SEO tips. SEO wordt trouwens in Nederlandse termen ‘’ zoekmachineoptimalisatie ‘’  genoemd. Zoekmachineoptimalisatie is erg breed daarom nemen we de belangrijkste onderdelen met je door. Voordat we je meer tips geven is het belangrijk om te weten dat er vandaag de dag steeds vaker op mobiel gezocht wordt naar informatie. Zoveel dat de mobiele versie van je website als eerste wordt beoordeeld door zoekmachines. Controleer dus ook wekelijks de mobiele versie van je website en investeer hier indien nodig in.

Een nauwkeurig zoekwoordonderzoek

Wanneer je begint met schrijven houdt dan altijd een centrale regel in gedachte. Schrijf voor je bezoeker en niet voor Google of voor jezelf. Kruip in de huid van iemand die het onderwerp minder goed kent dan jij en die daar graag bruikbare informatie over wil hebben. Vind je het lastig om dit te bepalen? Een handige tool om te bekijken waar mensen op zoeken binnen je branche is answerthepublic.

Doe daarom vooraf altijd een uitvoerig zoekwoordonderzoek. Hier heeft Google een eigen tool voor; de zoekwoordplanner. Gebruik de zoekwoordplanner om je zoekwoorden te bekijken en het maandelijkse zoekvolume. Door middel van filters kun je dit nog specificeren. Doe daarom altijd een uitgebreid onderzoek naar welke zoekwoorden voor jou belangrijk zijn en waar je op wilt ranken. Een trend wat betreft zoekwoorden is Google Voice Assistent. Steeds meer zoekopdrachten (nu 20%) worden ingesproken (en zijn dus via mobiel). Vaak zijn dit dus langere zoekopdrachten ‘’ waar is de dichtstbijzijnde bakker ‘’. Hoe je je website hierop inricht lees je in het blog over Google Voice Assistent.

zoekwoordplanner gebruiken

Onweerstaanbare content

Content is een van de on-site onderdelen van zoekmachineoptimalisatie. Wederom is de belangrijkste regel; schrijf voor je bezoeker. Denk na over wat de bezoeker wil weten over jouw business. Probeer dit vertalen in nuttige content. De focus van Google ligt op het leveren van de beste informatie omtrent jouw zoekopdracht. Ze laten pagina’s waarvan ze denken dat deze het meest relevant zijn voor de zoekopdracht bovenaan staan. De content speelt hierin dus een belangrijke rol.

Een paar relevante tips voor content schrijven;

 • Schrijf vanuit een zoekwoord en probeer dit met een dichtheid van 2/3% terug te laten komen op de pagina
 • Geef de titel van de pagina een H1 kop en overige koppen H2 en H3
 • Begin je alinea’s met het keyword van de betreffende alinea
 • Schrijf een onweerstaanbare metaomschrijving en title tag
 • Werk met synoniemen van het zoekwoord
 • Vermijdt overoptimalisatie (te vaak het zoekwoord gebruiken)
 • Gebruik relevante plaatjes en optimaliseer deze met een concrete bestandsnaam en alternative tag

Navigeer met interne links

Interne links zijn belangrijk om je bezoekers eenvoudig door je site te laten navigeren. Gekeken naar SEO zorgen ze ervoor dat Google kan indexeren hoe belangrijk je pagina’s zijn. Als je veel interne links naar één specifieke pagina hebt dan ziet Google deze als een belangrijke pagina. Waar je deze interne links op de pagina zet maakt voor SEO niet veel uit. Het is niet zo dat een link bovenin de pagina meer waarde heeft voor Google. Een goede interne linkstructuur maakt het voor de Google bots ook makkelijker om je site te crawlen en pagina’s te bereiken.

interne links

Bouw aan je imago met linkbuilding

Linkbuilding is het verwerven van externe links naar jouw website. Door linkbuilding toe te passen bouw je aan het imago van je website. Hoe zien andere sites jou. Heb je veel relevante links naar jouw pagina, dan moet je wel belangrijk zijn. Zo denkt Google tenminste. Echter is de reputatie van de betreffende sites cruciaal hierin. Wanneer je bijvoorbeeld een site hebt over kleding en je hebt een link op de site van een grote kledingketen staan dan is deze veel waardevoller dan een link op de site van de lokale bakker. Hoe relevanter je links, hoe hoger in Google. Soms zijn er online aanbieders waar je 1000 links voor bijvoorbeeld €20 kunt kopen. Doe dit NOOIT. Een veel gebruikte tool voor linkbuildig is Majestic. Deze tool laat de reputatie van je website zien en hier zie je ook je volledige linkprofiel. Waar komen je links vandaan en wat is de reputatie van deze verwijzende domeinen. Deze reputatie wordt trust en citation flow genoemd. De trust flow staat over de betrouwbaarheid van je backlinks en de citiation flow staat voor de kwantiteit van de links. Een ideaal linkprofiel heeft deze cijfers zo dicht mogelijk bij elkaar staan.

De technische aspecten van SEO

De structuur van een website begrijpen is een vrij technisch verhaal. Toch zijn er een paar technische aspecten die Google zeker meeneemt bij het indexeren van je website voor zoekmachineoptimalisatie. Allereerst, koppel je website aan Google Analytics om te zien hoeveel bezoekers je website heeft, waar deze vandaan komen en welke pagina’s bezocht worden. Om een technische controle van je website te krijgen kun je Google Search Console gebruiken. In Search Console vind je veel technische informatie over je website. Hier kun je ook een sitemap indienen die Google kan indexeren.

Wat op technisch gebied belangrijk is is bijvoorbeeld de laadtijd van je pagina’s. Probeer er dus voor te zorgen dat je pagina’s snel geladen worden. Via de pagespeed tool kun je dit checken. Ook vindt Google het waardevol dat je zo min mogelijk pagina’s met foutmeldingen hebt zoals bijvoorbeeld een 404 pagina ( dit haal je uit de Search Console ). Een ander technisch aspect is dat er zo min mogelijk dubbele content op je website dient te staan. Denk hierbij aan zowel aan content op de pagina’s als metaomschrijvingen. Hoe check je dit? Duplicate content op je pagina kun je op meerdere manieren achterhalen. Via sites Copyscape of Siteliner of door een alinea uit je content te selecteren, rechtermuisknop te klikken en te kiezen voor ‘’ Google doorzoeken op ….. ‘’.

Door deze tips te implementeren in je website ga je ongetwijfeld hoger ranken. Maar wij begrijpen dat dit ineens veel informatie is. En soms erg gespecifieerd. Daarom willen wij je graag op weg helpen wanneer je vragen hebt over zoekmachineoptimalisatie. Want hoger in Google komen lukt niet in één dag. Dit is een langdurig traject. Neem contact met ons op als je samen met ons aan je SEO wilt werken.

rankbrain

Google Rankbrain

Zoekmachines zijn dankzij updates door de jaren heen steeds intelligenter geworden. Door geavanceerde software en technieken te combineren wordt het mogelijk gemaakt de bezoeker steeds beter te begrijpen met zijn of haar zoekopdracht. Waar in de beginjaren keyword stuffing (het zoekwoord tot in den treuren op de pagina vermelden) zeer succesvol was, is dit nu niet meer denkbaar. Wat er vandaag de dag centraal staat, is relevantie. De missie van Google is sinds dag één nog steeds alle beschikbare informatie organiseren en universeel toegankelijk maken. En hierbij de gebruiker dus ook van de juiste informatie voorzien. Er zijn door de jaren heen vele updates geweest die hieraan een positieve bijdrage hebben geleverd. In dit blog staan we stil bij een zeer geavanceerde update: Google Rankbrain.

google rankbrain

Wat is Google Rankbrain

Google Rankbrain bestaat uit vele geprogrammeerde computers die zichzelf talen en zoekopdrachten van mensen aanleren als het ware. Het is kunstmatige intelligentie die (op termijn) boven het menselijk brein gaat uitstijgen. En dat gaat ze nu al behoorlijk goed af kan ik je vertellen. Een term die gepaard gaat met Google Rankbrain is machine learning. Mede door middel van machine learning wordt je website beoordeeld op relevantie voor de bezoeker. De website waarvan Google verwacht dat die het meest overeenkomt met de wens van de bezoeker zal dus bovenaan staan.

Relevantie blijft dus de centrale boodschap. Daarin probeert Rankbrain dus zoekopdrachten te begrijpen. Iemand die bijvoorbeeld zoekt op ‘’ het weer ‘’, wil weten wat de weersomstandigheden zijn die dag en ook nog gespecificeerd op zijn nabije omgeving. Deze resultaten zullen dus bovenaan in de zoekresultaten komen te staan omdat Google dit begrijpt op basis van eerdere zoekopdrachten van bezoekers.

Wat betekent Rankbrain voor SEO?

Leg met al je online werkzaamheden de focus op kwaliteit. Er zijn honderden ranking factoren die de uiteindelijke positie in de SERP’s (Search Engine Results Pages) bepalen, maar plaats bijvoorbeeld geen content omdat een artikel van 1000+ woorden er interessant uitziet. Schrijf interessante content omtrent het onderwerp van je website en plaats je in de gedachte van de gebruiker. Zorg er dus voor dat alles wat op je website staat in teken staat van relevantie. Verwacht wordt dat Rankbrain de meest invloedrijke SEO factor wordt over een aantal jaar, dus houdt dit centraal met je SEO strategie. Kwaliteit boven kwantiteit.

website onderscheiden

Hoe laat je jouw webshop opvallen?

De e-commerce branche is momenteel helemaal hot. Het aantal webshops blijft groeien, de jaarlijkse omzet uit online verkopen stijgt en bezorgdiensten hebben het drukker dan ooit. E-commerce zit al een paar jaar in de lift. Hoe zorg je er dan voor dat jouw website op een positieve manier opvalt in de organische zoekresultaten ten opzichte van concurrenten? We geven je een aantal concrete tips die je meteen kunt toepassen;

Zoekwoordonderzoek als basis

Maak allereerst een zoekwoordonderzoek waarin je voor je shop duidelijk bepaalt op welke zoektermen je gevonden wilt worden. Houd hierbij wel rekening met de intentie van de klant. Mensen die een generieke term gebruiken zitten in een andere fase van de marketing funnel dan mensen die een hele specifieke term intypen. Mensen die bijvoorbeeld zoeken op de term “schoenen” zijn vooral aan het oriënteren. Gebruiken ze de term “Nike air max one heren ‘’ dan zijn ze echt specifiek op zoek naar een bepaald type en weten ze wat ze willen. Werk met het zoekwoordonderzoek bijvoorbeeld vanuit je homepage. Formuleer een aantal zoekwoorden voor je homepage. Vervolgens doe je dit met je categoriepagina’s , subcategoriepagina’s en je populairste producten. Hoe specifieker het zoekwoord, hoe hoger de koopintentie.

Interne links om te navigeren door je site

Vanuit de homepage gebruik je interne links naar je belangrijkste categoriepagina’s of productgroepen. Deze pagina’s krijgen dus de meeste waarde door vanuit de homepage en worden door de zoekmachines dus ook als waardevol beschouwd. Ook is het een handige manier om bezoekers meteen naar deze pagina’s te leiden.

navigatie

IJzersterke productomschrijvingen

Voor je organische vindbaarheid op productniveau zijn er een aantal quick wins door te voeren. Allereest is een ijzersterke en unieke productomschrijving hierin van belang. Voor e-commerce websites is het voor de organische vindbaarheid relevant om zoveel mogelijk productinformatie te formuleren, vooral voor de producten waar je op gevonden wilt worden. Probeer hierin wel duplicate content te vermijden. Geef de pagina ook een unieke paginatitel met het zoekwoord. De productnaam is vaak de H1 op de pagina, dat is al een voordeel.

Paginasnelheid

Een traag geladen pagina is vaak de reden dat bezoekers een webshop verlaten. Vooral op mobiel. Dit is dus zeker een onderdeel waar je wekelijks kritisch naar dient te kijken. Omdat bezoekers steeds vaker via mobiel zoeken, is de paginasnelheid een steeds belangrijkere criterium geworden. Via de pagespeed testing tool kun je je paginasnelheid checken.

SSL beveiliging

De SSL certificering zorgt voor een betere beveiliging tussen server en browser. Dit is voor een webshop relevant omdat klanten login en persoonlijke gegevens achter laten. De klant wil natuurlijk dat er vertrouwelijk met zijn/haar gegevens wordt omgegaan.  Hoe herken je een SSL beveiliging? Als er voor de domeinnaam https; staat vermeld.

 

Klantbeoordelingen

Vanuit SEO perspectief werkt het in je voordeel om klantreacties op je pagina achter te laten. Het draagt bij aan de relevantie van het product en de pagina. Deze beoordelingen kunnen bijvoorbeeld al in de zoekresultaten gezien worden. In het onderstaande geval zijn de beoordelingen dus erg positief en heeft dit een positief effect op de CTR.

klantbeoordelingen

Klantvriendelijke design 

Een responsive design is tegenwoordig ook een must. Responsive houdt in dat het design zich aanpast aan het scherm. Je hebt dus één website, maar deze past zich aan aan het scherm van de gebruiker (mobiel, desktop, tablet).

Wil je ook nog tips hoe je de conversieratio op een (verkoop)pagina kunt verhogen? Bekijk dan ons artikel over conversie optimalisatie.

Met deze SEO tips kun je je e-commerce website laten onderscheiden van concurrenten. Heb je hulp nodig met de implementatie hiervan? Neem contact met ons op. We helpen je graag!

seo google analytics

SEO en Google analytics; data werving

Bij alle onderdelen van online marketing staat data centraal. Je wilt constant op de hoogte zijn wat er binnen de doelgroep speelt en hoe zij zich gedragen in de online wereld. Zonder data werving is gerichte online marketing onmogelijk en wordt alles gedaan op basis van natte vinger werk. Daarom geven je in dit artikel uitleg hoe je als SEO specialist data uit Google Analytics haalt. En hoe je deze data vervolgens weer effectief kunt inzetten voor je SEO strategie.

relevante data

De bestemmingspagina

Waar je als SEO’er natuurlijk erg benieuwd naar bent is via welke pagina de bezoeker jouw website is binnen getreden. Is dit ook de pagina die je voor ogen hebt? Om erachter te komen welke pagina dit geweest is volg je de volgende stappen;

 • Open de Google Analtyics Master View van je klant
 • Kies rechtsboven de gewenste periode
 • Ga naar het tabblad ‘’ Gedrag ‘’
 • Kies vervolgens het onderdeel ‘’ Site content ‘’
 • Klik op ‘’ Bestemmingspagina’s

Nu zie je overzichtelijk welke bestemmingspagina’s je bezoekers hebben gebruikt, echter is het nu nog niet specifiek op basis van het medium. Naast de organische bezoekers staan ook de bezoekers die via Adwords of e-mail binnen zijn gekomen er tussen. Om je specifiek op de organische bezoekers te richten maak je een secundaire dimensie aan. Hoe doe je dit?

 • Klik in het overzicht boven bestemmingspagina op ‘’ Secundaire dimensie ‘’
 • Typ ‘’ bron ‘’ in en kies de optie ‘’ Bron/Medium’’
 • Vervolgens klik je aan de rechterkant op ‘’ Geavanceerd ‘’
 • Kies de dimensie ‘’ Bron/medium ‘’ en geef aan; bevat –> organic
 • Kies nu ‘’ Toepassen ‘’

Het overzicht dat je nu ziet geeft een goed beeld over de verdeling van je organisch verkeer. Vallen je bezoekers uit het organisch verkeer een beetje tegen? Bekijk dan hier wat extra SEO tips.

data werving

Uitstappagina’s

Een ander item dat je goed kunt gebruiken is het tegenovergestelde van de bestemmingspagina namelijk de pagina waar mensen je site verlaten. Waarom is dit belangrijk? Omdat het een indicatie geeft op welke pagina mensen besloten om weg te gaan. Analyseer de betreffende pagina. Waarom gaan ze hier weg? Is de content niet toereikend? Of is er geen vervolgstap voor de bezoeker? Je wilt als SEO’er mensen zo lang mogelijk op de site houden en ze naar een bepaald doel leiden. Dus kijk daarom ook kritisch naar de uitstappagina’s. Hiervoor volg je dezelfde stappen als bij het onderdeel ‘’ Bestemmingspagina’s ‘’ alleen kies je nu dus voor ‘’ uitstappagina’s ‘’.

Commerciële doeleinden

Heb je een webshop? Dan ben je natuurlijk benieuwd naar de verkopen uit het organisch verkeer. Om dit te achterhalen gaan we eerst naar het onderdeel ‘’ Productprestaties ‘. Om hier te komen volg je de volgende stappen;

 • Kies het onderdeel ‘’ Conversies ‘’
 • Ga daarna naar ‘’ E-commerce ‘’
 • Kies dan ‘’ Productprestaties ‘’

Ook nu weer zie je de prestaties gekoppeld aan meerdere kanalen dus om dit specifiek op het organisch verkeer te richten maak je weer een secundaire dimensie aan volgens dezelfde stappen als bij ‘’ Bestemmingspagina ‘’.

Dit zijn alvast drie belangrijke manieren om SEO gerelateerde data uit Google Analtyics te werven. Er zijn natuurlijk nog veel meer data die je uit technische tools kunt verwerven door bijvoorbeeld Google Analytics aan Search Console te koppelen. Wil je weten wat je hier allemaal voor nuttige info kunt vinden? Neem vrijblijvend contact met ons op. We helpen je hier natuurlijk graag mee.

Google Voice Assistant

Google Voice Assistant: je persoonlijke assistent

De ontwikkelingen op het gebied van smartphones hebben zich de afgelopen jaren in sneltreinvaart opgevolgd. Met name op het gebied van gebruiksvriendelijkheid wordt het steeds gemakkelijker om een smartphone te bedienen. Google heeft daar recent een nieuwe ontwikkeling aan toegevoegd: de Google Voice Assistant.  Deze nieuwe functie is momenteel nog maar op een aantal smartphones  beschikbaar. Echter zullen de nieuwste Android toestellen die vanaf nu op de markt worden gebracht uitgerust zijn met Google Voice Assistant. Reden genoeg dus om je als ondernemer wat meer te verdiepen in deze nieuwe functie van Google. In dit blog leggen we je uit wat Google Voice Assistant is en  waarom het interessant kan zijn voor jouw onderneming.

Wat is Google Voice Assistant?

Misschien heb je wel eens gehoord van ‘Siri’, een functie op iPhones en iPads die werkt via spraakherkenning. Google Voice Assistant is zo’n zelfde soort functie. Het werkt eigenlijk vrij eenvoudig: je stelt een vraag aan je Google Assistant waarna je telefoon aan de slag gaat om jou zo goed mogelijk te helpen.  De volgende vragen kun je bijvoorbeeld aan de functie stellen:

 • Wat voor weer is het in Amsterdam?
 • Herinner me eraan om boodschappen doen
 • Plan een afspraak in om 15:00 uur morgen middag

Je persoonlijke assistent wordt steeds slimmer en onthoudt acties die je hebt uitgevoerd. Via apps als Spotify of Netflix kun je jouw Google Voice Assistant bijvoorbeeld laten weten welke playlists of series je interessant vind. Deze zullen vanzelf worden geopend als je vraagt: ‘speel mijn favoriete playlist of serie af.’ Deze nieuwe functie zal het leven van consumenten weer wat eenvoudiger maken.  In  de volgende alinea leggen we je uit waarom dit interessant kan zijn voor jouw bedrijf. Bekijk de video om te zien wat je nog meer met deze nieuwe functie van Google kunt.

Voor ondernemers:

We kunnen natuurlijk niet in de toekomst kijken maar al wel voorspellen dat functies als Google Voice Assistant steeds populairder gaan worden. Het is daarom verstandig om je nu alvast te verdiepen in deze nieuwe functie. Vooral Google Voice Search is daarin erg interessant. Dit hulpmiddel is al enige tijd beschikbaar op de meeste smartphones en andere mobiele apparaten. In plaats van je zoekopdracht in de zoekbalk te typen, kun je met Google Voice Search jouw zoekopdracht inspreken. Vervolgens gaat Google Voice Search automatisch voor jou zoeken.

Voice search en SEO

Bij zoekopdrachten via Google Voice Search is een eerste positie in Google vele malen belangrijker dan voor zoekopdrachten die worden uitgevoerd via een desktop. Je Google Voice Assistant zal in bijna alle gevallen altijd de website met de hoogste positie weergeven omdat die als het meest relevant wordt gezien. Daarnaast speelt de locatie van de zoeker ook een rol bij de relevantie via Google Voice Search. Dit leggen we graag uit aan de hand van het volgende voorbeeld. Stel je bent op een voor jou onbekende plek in het land en wilt graag naar de kapper. Via de Voice Search kun je de volgende vraag stellen: ‘ik wil mijn haren knippen’. Google Voice Assistant zal dan de dichtstbijzijnde kapper in de buurt laten zien die is aangemeld bij Google Mijn bedrijf & matcht op de tekst van de zoeker. Lokale vindbaarheid wordt dus steeds belangrijker, zeker met de opkomst van zoekopdrachten via spraak herkenners. Momenteel wordt 1 op de 5 zoekopdrachten via Voice Search uitgevoerd.

Naar verwachting wordt dit aantal nog hoger, dus voor zoekmachineoptimalisatie liggen hier dus zeker mogelijkheden. Vooral voor lokale SEO is de implementatie van Voice Search een gouden greep. Dankzij Voice Search is namelijk het aantal zoekopdrachten met de term ” in de buurt ” aanzienlijk gestegen. Mensen gebruiken VS bijvoorbeeld voor ” tankstation in de buurt ”. Welke tips zijn dus erg bruikbaar voor Voice Search en SEO?

 1. Featured Snippets (antwoord op specifieke vragen)
 2. Lokale SEO via Google mijn bedrijf en structured data (via schema.org)
 3. Verbeter je sitesnelheid (niemand wil wachten op een pagina die een lange laadtijd heeft)

 

Google Voice Assistant

 

Wil jij graag meer weten over Google Voice Assistant of  Google Voice Search? Of wil je graag weten hoe je met jouw onderneming effectief op deze nieuwe ontwikkeling kunt inspelen? Wij staan graag voor je klaar! Neem gerust contact met ons op.

 

seo en sea

Synergie SEA en SEO

Online marketing is een breed begrip. Het bevat meerdere onderdelen die één gezamenlijk doel behartigen; het behalen van de marketingdoelen. Voorbeelden van online marketing onderdelen zijn;

 • SEA (Search Engine Advertising)
 • SEO (Search Engine Optimization)
 • Social media marketing
 • E-mailmarketing
 • Affiliate marketing

Is er een cohesie tussen deze onderdelen? Absoluut. In dit geval bespreken we de samenhang tussen SEA en SEO.

marketingdoelstellingen

SEA en SEO worden beide ingezet om marketingdoelstellingen te behalen

Wat is SEA?

Zoals gezegd staat SEA voor Search Engine Advertising. Hiermee wordt adverteren via betaalde advertenties in de zoekmachine bedoeld. Dit kan bijvoorbeeld via tekstuele en visuele advertenties. Het bedrijf betaalt dan een vooraf ingesteld bedrag per klik op deze advertentie. De vertoning in de zoekmachine kost niet, alleen een bewuste klik.

Voordelen SEA

Een groot voordeel van SEA is je op korte termijn al resultaat kunt zien. Voldoe je met je campagnes aan bepaalde eisen, dan ben je met je advertentie snel zichtbaar in de zoekmachine. Je bereikt je potentiele klant dus erg snel. Een ander voordeel is dat je gemakkelijk tijdelijke acties kunt promoten. Boots je campagne volgens de juiste voorwaarden en je staat tijdelijk in de spotlights in de zoekmachine. Qua monitoring kun je gemakkelijk 24/7 je resultaten bekijken en aanpassen indien gewenst.

Wat is SEO?

SEO, in Nederland bekend onder de naam zoekmachineoptimalisatie richt zich op de gratis (organische zoekresultaten). Om de topposities in de zoekmachine te bekleden dient de website/webshop aan vele voorwaarden te voldoen op het gebied van content, reputatie en techniek.

Voordelen van SEO

SEO is een lange termijn strategie om bezoekers via de gratis zoekresultaten naar je website te lokken. Een eerste voordeel is natuurlijk dat het verkrijgen van een positie in de zoekmachine gratis/kostenbesparend is. Hoe fijn is het als je maandelijks vele bezoekers naar je website krijgt waar je geen advertentiebudget voor hoeft te betalen. Omdat SEO voor de lange termijn is heeft het langdurig effect en is het ook een goede manier om aan je naamsbekendheid te werken. Ook heeft SEO over het algemeen een hogere CTR dan advertenties.

samenhang-sea-seo

Er is een duidelijke cohesie tussen SEA en SEO

Wat is de synergie tussen SEA en SEO

Het begin van een SEO strategie begint vaak met het doen van een specifiek zoekwoordonderzoek. Met dit onderzoek breng je je nichemarkt in kaart. Het bekijken van je SEA campagnes (met goede kwaliteitscores en zonder budgetbeperkingen) geeft een goed beeld hoe populair je zoekwoorden zijn. Dit is iets concreter dan de zoekwoordtools die er momenteel beschikbaar zijn. Ook geven de zoekwoorden uit een SEA campagne een duidelijk beeld of er veel conversie op dat bepaalde woord zit. Woorden die in advertentie campagnes goed converteren zijn dus ook interessant voor je SEO. Dit kan anderzijds natuurlijk ook!

Kwaliteit

Voor zowel SEO als SEA is de kwaliteit van je pagina een belangrijke factor. Voor SEA betekent een hoge kwaliteitscore dat je een lager budget kunt instellen, en voor SEO betekent kwaliteit dat je bezoekers langer op de pagina blijven, meer pagina’s bezoeken of dat een pagina een verlaagde bounce rate heeft. Kortom, kwaliteit van je pagina’s loont dus. Wat valt er onder anderen onder de kwaliteit van een pagina;

 • Snelle laadtijd
 • Heldere content
 • Duidelijk navigatie
 • Heldere call to action
 • Implementatie van (belangrijke) zoekwoorden

Conversies uit SEA gebruiken

Met SEA campagnes en advertenties is het makkelijk monitoren wat de daadwerkelijke opbrengst is. Deze informatie kun je dus ook gebruiken voor je SEO pagina’s. Gebruik bijvoorbeeld de advertentieteksten voor je paginatitels of metaomschrijvingen om extra bezoekers via de organische zoekresultaten te genereren.

Zichtbaarheid vergroten

Natuurlijk kunnen SEO en SEA ook beiden tegelijkertijd ingezet worden op belangrijke termen. Sommige bezoekers klikken namelijk blind op het eerste zoekresultaat (vaak een advertentie) en andere kiezen bewust een organisch resultaat. Ben je in beide gevallen zichtbaar? Dan heb je zowel een grotere kans dat bezoekers doorklikken én het vergroot je betrouwbaarheid omdat je in de top 10 minimaal twee keer zichtbaar bent.

Monitoring

SEO en SEA zijn beide goed meetbaar. Via bepaalde tools zoals Google Analytics en Google Adwords zijn effecten prima in kaart te brengen. Analyseer gegevens en kijk wat goed gaat, maar ben ook kritisch naar wat tegenvalt. Wanneer een zoekwoord voor SEA/SEO of beiden goed converteert, mag je stellen dat deze pagina goed in ingericht. Deze info kun je dus gebruiken voor het invullen en optimaliseren van andere pagina’s.

Conclusie

SEO en SEA zijn losse onderdelen binnen online marketing, maar hebben wel degelijk raakvlakken. Wanneer beide facetten juist ingezet worden geeft dit een behoorlijke boost aan je online zichtbaarheid, merkbekendheid en omzet. Wil jij ook beginnen met SEA of SEO? De experts van Extendure helpen je met het ontwikkelen van een succesvolle online strategie. Neem contact met ons op voor meer informatie hierover.

pagespeed insights

Paginasnelheid verhogen; 3 belangrijke tips

Een belangrijk onderdeel van zoekmachine optimalisatie is de laadsnelheid van een website. Want bezoekers verwachten tegenwoordig dat ze snel de gevraagde pagina te zien krijgen. En als dit niet gebeurd? Dan zijn ze weg. Bezoekers vinden het over het algemeen acceptabel als ze 1 seconde moeten wachten voordat de pagina geladen is. Het is zelfs zo belangrijk geworden dat het een rankingfactor is voor de zoekmachine. Dus is je paginasnelheid niet in orde, dan wordt je website hierop afgerekend. We geven je daarom een aantal tips om je pagespeed te verbeteren.

Allereerst is het verstandig om een nulmeting te doen. Waar sta je op dit moment met je pagina? Met een handige tool van Google is de snelheid eenvoudig te meten. De paginasnelheid verschilt per pagina omdat niet iedere pagina van dezelfde inhoud is voorzien.

paginasnelheid

Belangrijke tips om je paginasnelheid te verbeteren

Om je paginasnelheid te verbeteren geven we je graag een aantal praktische tips hoe je dit kunt doen.

Tip 1: Optimaliseer afbeeldingen

Heb je veel en/of grote afbeeldingen op je pagina staan? Dan neemt het downloaden van deze afbeeldingen relatief veel tijd in beslag. Comprimeer daarom afbeeldingen zodat deze zo snel mogelijk gedownload kunnen worden. Er zijn meerdere tools waarmee je afbeeldingen kunt comprimeren maar wij hebben hier een erg handige tip voor. Als je de pagespeed tool gebruikt en je scrollt omlaag kun je de gecomprimeerde afbeeldingen van die pagina automatisch downloaden.

paginasnelheid verbeteren

Tip 2: Verklein CSS en Javascript

Wanneer deze bestanden worden ingeladen staat de rest van de pagina on hold. Oftewel in de wachtrij. Hoe kleiner de CSS en Javascript bestanden zijn, hoe eerder de site geladen wordt. Ook hier geeft ze pagespeed tool je suggesties voor.

website sneller maken

 

Tip 3: Browser caching

Met browser caching geef je aan dat bronnen voor een bepaalde tijd in het geheugen mogen blijven zitten. Dit is ideaal als je de pagina een volgende keer bezoekt omdat niet alles dan wederom gedownload hoeft te worden. Deze instelling wordt uitgevoerd op de server. Neem hiervoor contact op met je IT beheerder.

Dit zijn drie concrete tips waarmee je je paginasnelheid aanzienlijk verbeterd. En vergeet niet dat de paginasnelheid onderdeel is van de ranking factoren en ook een belangrijke rol speelt in de gebruiksvriendelijkheid van je site. Naast paginasnelheid zijn er nog vele andere factoren die rol spelen. Hier lees je meer over andere ranking factoren.

Succes met het verbeteren van je snelheid. Als je nog vragen over dit artikel hebt, neem dan gerust contact met ons op.

Lokale-SEO

Lokale SEO: voor de slijterij om de hoek

De term SEO is bij een aanzienlijk deel van de beroepsbevolking bekend. SEO, dat staat voor Search Engine Optimization, is een combinatie van factoren waarmee je een bepaalde positie in de zoekmachine bewerkstelligd. Een positie die steeds fluctueert waar je deels wel en deels geen invloed op hebt. Je eigen website kun je natuurlijk helemaal updaten volgens SEO technieken maar dan heb je altijd nog met concurrentie te maken. In dit blog gaan we dieper inspelen op lokale SEO. Hoe kan de slijterij om de hoek SEO technieken efficiënt inzetten om mensen in de buurt te triggeren naar de winkel te komen?

Allereerst een korte inleiding waarom deze slijterij juist lokaal zichtbaar wil, en misschien wel moet, zijn. Vandaag de dag is de invloed van mobiel steeds groter geworden dan bijvoorbeeld in 2010. Waar het aantal internetters via smartphone toen op 27% lag is dat aantal nu aanzienlijk gestegen naar ruim 75% (bron: Marketingfacts). Maar waarom is mobiel dan een belangrijke factor voor lokale SEO? Lokale SEO speelt erg in op de locatie van de gebruiker. Dankzij updates in het zoekalgoritme wordt je locatie steeds nauwkeurig gedefinieerd. Dus wanneer mensen een mobiele zoekopdracht uitvoeren als ‘’ Rode wijn kopen ‘’ wanneer ze in de buurt zijn dan wil jij met je slijterij lokaal zichtbaar zijn en bovenaan ranken. Maar hoe doen we dit?

Stap 1: Google My Business

Meld je als bedrijf aan bij Google My Business. Dit is een soort online telefoonboek waar je natuurlijk zichtbaar wilt zijn. Maar welke informatie kun je hier allemaal toevoegen?

 1. Adresgegevens
 2. Contactgegevens
 3. Openingstijden
 4. Reviews
 5. Foto’s
 6. Links naar je pagina

Lokale-Seo-1

Stap 2: Voeg je NAW gegevens toe in je broncode

De zoekmachine leest alle woorden en nummers op een webpagina maar leest het niet zoals een mens dat doet. Het begrijpt de combinatie wel maar de betekenis niet. Dus wij weten dat 06 – 12345678 een mobiel nummer is maar voor de zoekmachine is het een reeks getallen. Door aan de zoekmachine aan te geven wat je NAW gegevens betekenen scoor je beter lokaal. Op Schema.org vind je codes waarmee je dit realiseert. Je vindt hier codes voor bijvoorbeeld het adres, telefoonnummers, stad, postcode en bedrijfsnaam. Wanneer een potentiele klant in de buurt is en hij zoekt naar slijterij Eindhoven dan wordt je middels deze codes lokaal zichtbaar. Een voorbeeld van een code is:

<div itemscope itemtype=”http://schema.org/LocalBusiness”>
<p itemprop=”name”>Bedrijfsnaam</p>
<p itemprop=”address” itemscope itemtype=”http://schema.org/PostalAddress”>
<p itemprop=”streetAddress”>Adres</p>
<p itemprop=”addressLocality”>Stad</p>,
<p itemprop=”addressRegion”>Provincie</p>
<p itemprop=”postalCode”>Postcode</p.
<p itemprop=”telephone”>Telefoonnummer</p>
</div>

(bron: Searchengineland)

Stap 3: Lokale SEO tips voor je content 

Content is een belangrijk onderdeel van SEO. Het is één van de pijlers waar je website op wordt beoordeeld. Wil je dus echt lokaal zichtbaar zijn, speel hier dan middels bepaalde content factoren slim op in. Maar welke aspecten kun je zelf dan realiseren?

 1. Stadsnaam toevoegen i.c.m. relevant zoekwoord op een paginatitel (Slijterij Eindhoven)
 2. Stadsnaam toevoegen i.c.m. relevant zoekwoord op de H1 van deze pagina (De beste slijterij van Eindhoven)
 3. Stadsnaam toevoegen i.c.m. relevant zoekwoord in de URL (voorbeeld.nl/slijterij-eindhoven)
 4. Stadsnaam toevoegen i.c.m. relevant zoekwoord in de content van de pagina
 5. Stadsnaam toevoegen i.c.m. relevant zoekwoord aan de alt tag van de afbeeldingen
 6. Een Google maps afbeeldingen toevoegen op de pagina

lokale-seo

 

Stap 4: Linkbuilding

Externe links van lokale relevante pagina’s geven je lokale zichtbaarheid ook een boost. Denk hierbij aan online telefoonboeken of bedrijfsgidsen (lokale bedrijven, gemeente, lokale verenigingen). Met tools als Majestic of Ahrefs kun je ook bekijken welke links je concurrenten gebruiken. Ook daar liggen zeker kansen. Zij ranken immers niet zomaar zo hoog…

Maar het is natuurlijk ook een mogelijkheid om een gastblog te schrijven op een relevante pagina om je ranking te stimuleren. Linkbuilding stimuleert de reputatie van je website.

Conclusie

Wanneer je deze stappen hebt uitgevoerd zul je merken dat je lokaal steeds beter zichtbaar wordt. Maar heb geduld. SEO is een long term strategy dus verwacht niet dat je morgen al meteen de hoogste plek hebt veroverd. Met het uitvoeren van de bovenstaande tips zul je ongetwijfeld stappen gaan maken in je lokale zichtbaarheid. Heel veel succes met lokale SEO. Mocht je hulp nodig hebben met uitvoeren van de stappen, neem dan contact met ons op. We helpen je graag.

google updates

Belangrijke Google Updates door de jaren heen

Laatst zaten we tijdens de lunch te discussiëren over de veranderingen van zoekmachines door de jaren heen. Het was interessant om te horen hoe iedereen andere ervaringen had met zoekmachines vroeger. En je hoort vaak ‘’ vroeger was alles beter ‘’ en over veel dingen klopt dit . Maar wat betreft de ontwikkeling van zoekmachines absoluut niet. Tegenwoordig zijn algoritmes dusdanig geëvolueerd dat de gebruikerservaring grote stappen heeft gemaakt. Maar na die discussies gedurende de lunch werd ook meteen een nieuw blogidee geboren; Belangrijke Google updates door de jaren heen. We richten ons in dit blog gemakshalve alleen even op de grootste zoekmachine momenteel.

Onze reis terug in de tijd begint in 2000. Hier is de eerste significatie update geïmplementeerd.

Google Toolbar – 2000

De toolbar was de eerste belangrijke update die gelanceerd werd door Google. Deze plug in stelde bezoekers in staat om snel een relevante zoekopdracht te doen vanaf elke pagina om het internet. De toolbar was een kleine zoekbalk die op elke webpagina zichtbaar was en door een zoekopdracht in te typen werden meteen de beste resultaten uit de Google zoekmachine getoond. Het primaire doel was om bezoekers tijd te besparen.

google toolbar

Google Toolbar voor snelle zoekopdrachten vanaf elke pagina

Cassandra Update – 2003

De Cassandra update was de eerste update die te maken had met backlinks. Er waren destijds veel websites die heel veel ( onnatuurlijke ) backlinks van verschillende domeinen van dezelfde eigenaar kregen. En destijds was het ook nog relatief eenvoudig om verborgen teksten en links op je pagina te plaatsen maar ook daaraan maakte deze update een eind. Websites die op deze manier te werk gingen werden bestraft met slechtere resultaten.

NoFollow – 2005

Een andere belangrijke update omtrent backlinks was de NoFollow update welke in 2005 werd ingevoerd samen met Yahoo en Microstoft. Met deze update kon je zelf aangeven welke pagina’s geen waarde door mogen geven aan links die bijvoorbeeld door bloggers in de commentaar sectie werden achtergelaten. Deze update is vandaag de dag nog steeds erg populair.

Google Suggest – 2008

De Google Suggest update spreekt eigenlijk voor zichzelf. Wanneer je iets intypte in de zoekbalk gaf Google zelf de meest belangrijke suggesties aan. Dit project stond al vanaf 2004 in de koelkast maar werd uiteindelijk pas in 2008 live gezet. Google was trouwens een van de laatste zoekmachines die deze update implementeerde.

google suggest

Google Suggest met suggesties op de zoekopdracht

Panda Update – 2011

De Panda update is een belangrijke update in het kader van relevantie van webpagina’s. De Panda update, vernoemd naar ingenieur Navneet Panda, maakte korte metten met slechte pagina’s. Pagina’s met gekochte backlinks of slechte/duplicate content bijvoorbeeld. Voor de duidelijkheid; de Panda update haalde niet de goede content naar boven, maar de slechte naar beneden.

Penguin Update – 2012

De Pengiun update is ontwikkeld om de kwaliteit van backlinks te beoordelen. Het doel hier van was om ervoor te zorgen dat domeinen een zo natuurlijk mogelijk linkprofiel hebben. En dat Google ziet dat je je backlinks op een eerlijke manier hebt verworven van websites met een gerelateerd onderwerp.

Venice Update – 2012

Omdat er dankzij sterk ontwikkelde technologieen rekening met locatie gehouden kon worden werd de Venice Update eind 2012 live gezet. Omdat Google dus rekening hield met je locatie werden er eerst lokale zoekresultaten getoond. Dus mocht je bijvoorbeeld ‘’ schoenenwinkel ‘’ intypen dan worden eerst de dichtstbijzijnde schoenenwinkels getoond.

google venice

Google Venice houdt rekening met je locatie

Hummingbird Update – 2013

Deze update heeft hele grote verschillen gemaakt voor het begrijpen van de zoekresultaten. Met deze update k0n Google de context van een zoekopdracht omzetten in relevantere resultaten. Zo maakt het dus niet een keuze op basis van het woord, maar op de betekenis van het zoekwoord. Ook was de zoekmachine dankzij de Hummingbird Update in staat om vragen te beantwoorden.

Pigeon Update – 2014

Met deze ontwikkelingen werden lokale ondernemers nog beter vindbaar. Je kunt het zien als een vervolgstap op de Venice update uit 2012. Wat dit betekent voor bedrijven/winkels in de regio is dat ze hoger ranken en beter zichtbaar zijn ondanks dat de zoekterm niet 100% overeenkomt.

google pigeon

Google Pigeon is een verbetering van de Venice Update

Zoals je kunt lezen heeft Google erg geïnvesteerd in het verbeteren van de service en met name de gebruikerservaring. We hebben hierboven de belangrijkste updates besproken maar er zijn natuurlijk ook nog kleinere veranderingen geweest. MOZ heeft een uitgebreide tijdlijn met Google Updates gemaakt. Maar niet voor niets zijn er dagelijks 3,5 miljard zoekopdrachten in Google wereldwijd. Met al deze bovenstaande ontwikkelingen heeft Google uiteindelijk een machtspositie in de markt verworven. En er zullen nog vele updates volgen..