Google shopping

5 Google Shopping tips voor meer resultaat

In dit Extendure blog geven we je graag wat tips voor het opstellen van effectieve Google Shopping campagnes. We gaan er voor deze tips even van uit dat de product feed goed is aangevuld met productinformatie en dat het Google Merchant Center account goed is ingesteld. Mocht je hier eerst naar willen kijken dan kun je het beste beginnen met deze tips voor de perfecte Google Shopping feed.

Bied anders op verschillende producten

We zien wel eens Google Shopping campagnes voorbij komen waarbij alle producten uit een webshop staan ingesteld op hetzelfde bod. Daardoor laat je veel kansen liggen om het beste resultaat te behalen binnen je campagne. Om te starten kun je bijvoorbeeld een verdeling aanhouden op basis van de categorie indeling van een webshop. Dit is vaak eenvoudig op te zetten door te kiezen voor een splitsing op basis van de ‘Productgroep’.

5 Google Shopping tips voor meer resultaat

 

Maak gebruik van campagne prioriteiten

Het gebruiken van verschillende campagne prioriteiten geeft meer grip op je kosten en de mogelijkheden van Google Shopping. Zo kun je bijvoorbeeld lager bieden op ‘brede’ zoekwoorden en specifieke producten zoals hardlopers of producten met een hoge marge, anders promoten. De volgende opties zijn mogelijk:

Shopping Hoog – Iedere webshop heeft wel interessante producten die veel worden verkocht of waar een hoge marge op zit. Juist die producten zijn interessant om terug te laten komen in een Google Shopping campagne. Alle overige producten uit de webshop kunnen, in de Google Shopping module worden uitgesloten. Op die manier kun je concreet de verhouding kosten/omzet bekijken en dagelijks biedingen wijzigen wanneer dat nodig is.

Shopping Normaal – Deze campagne bevat in beginsel alle producten met een logische verdeling in advertentiegroepen of productgroepen.

Shopping Laag – Dit is een soort vangnet voor alle zoekwoorden die zijn uitgesloten in de Shopping Normaal campagne. Het is verstandig om een laag CPC bod in te stellen binnen een ‘Shopping laag campagne’. Je kunt bijvoorbeeld de helft bieden t.o.v. het bod in de Shopping Normaal campagne.

Zoekwoorden uitsluiten in je campagnes

Wanneer je de campagne prioriteit indeling gebruikt is het verstandig om niet relevante zoektermen uit te sluiten in de Shopping Normaal campagne. Met deze opzet zullen de zoektermen worden opgevangen door de Shopping Laag campagne, maar dan met een lager bod.

Maak gebruik van remarketing doelgroepen

Binnen Google Analytics is het mogelijk om doelgroepen in te stellen die gebruikt kunnen worden in het Google AdWords account. Bij Search en Display campagnes is het mogelijk om deze doelgroepen toe te voegen en hier een bod aanpassing op in te stellen. Zo kunnen  bezoekers van je webshop die opnieuw gaan zoeken anders worden benaderd, wat een erg interessante optie is. Deze optie wordt RLSA (Remarketing List for Search Ads) genoemd in Google AdWords.  Automatisch worden ook vergelijkbare doelgroepen aangemaakt, die ook zeker gebruikt kunnen worden in de campagne met een bod aanpassing. Kort samengevat kun je met deze functionaliteit 50% meer bieden op mensen die eerder op jouw website zijn geweest.

Google shopping

 

Optimaliseer op de tijd van de dag

Standaard lopen campagnes de gehele dag volgens de zelfde instellingen. Het kan voorkomen dat bepaalde tijden van de dag interessanter zijn dan andere. Mocht je dus merken dat er bijvoorbeeld in de avond meer orders worden geplaatst dan overdag, dan is het interessant om juist in de avonduren hoger te bieden. Ook deze optie werkt met een bod aanpassing waarbij je op basis van een percentage hoger kunt bieden op specifieke tijden of dagen van de week.  

Wil jij ook meer resultaat halen uit je Google Shopping campagnes? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We kijken graag mee naar de mogelijkheden voor jouw AdWords campagnes.

Instagram shopping

Instagram Shopping maakt je online winkel nog completer

Op Instagram door de mooiste tijdlijnen vol van toffe producten scrollen, maar niets kunnen kopen? Aan die tijd gaat binnenkort gelukkig een einde komen met Instagram shopping!

Instagram Shopping test in Amerika

Instagram shopping ondergaat op dit moment een testfase in Amerika. Het doel van de vernieuwde shopping optie is om gebruikers nieuwe producten te laten ontdekken, merken zich te laten profileren en natuurlijk voor bezoekers om een aankoop te doen. Het browsen naar producten is in onze ogen al goed geregeld op het platform, echter ontbrak de verkoop functie nog altijd.

Instagram shopping

Nieuwe Instagram Shopping look en feel

Als het gaat om het uiterlijk van het platform gaan er waarschijnlijk een paar kleine dingen veranderen. De nieuwe Instagram tijdlijn is al een succes met de optie tot live video. De belofte is dat Instagram shopping een zogenaamde ‘tab to view’ knop krijgt links onderaan de foto. Klik je hier op? Dan vouwt zich een product tag uit met alle nodige informatie. Prijs en productinformatie kun je overzichtelijk bekijken als je de tag aanklikt. Super fijn natuurlijk voor de bezoeker. Zo hoeft deze voortaan de Instagram pagina niet meer te verlaten om een product te bekijken, maar kan deze gewoon blijven swipen. Met een ‘shop now’ knop moet als het goed is direct worden doorverwezen vanuit Instagram Shopping naar het specifieke product op de desbetreffende website. Zo blijft de customer journey ook nog eens overzichtelijk.

Wanneer de uitrol wereldwijd van Instagram Shopping gaat plaatsvinden is nog onduidelijk. Wij hopen snel, want de mogelijkheden zijn legio!

Video is van Kate Spade van Instagram for Business.

Customer journey tracking

Instagram zet zich met deze optie definitief op de kaart als interessant kanaal voor webshops en online marketeers. Zo is het platform al een grote bron van foto- en video inspiratie. Met de Instagram Shopping mogelijkheid biedt het platform de gebruiker een totale ervaring van kop tot staart. De inspiratie, de doorverwijzing en de aankoop kunnen allemaal in één soepele customer journey afgerond worden door Instagram Shopping. Op deze manier kun je na verloop van tijd een killer plan maken voor de optimale klantervaring en verkoop.

De toekomst van social online aankopen

Instagram Shopping zoals het er nu uit ziet is interessant, maar nog lang niet uitontwikkeld. Mogelijkheden zoals productaanbevelingen, producten later terugkijken, een winkelmandje, VR etc. kunnen nog allemaal ingezet worden voor een optimale beleving. The future is bright!

 

Google Shopping Feed Optimalisatie

Google Shopping Feed Optimalisatie: 5 tips

Google Shopping werkt voor webshops! Maar je Google Shopping Feed kan altijd wel een upgrade gebruiken. Daarom geven we een aantal direct toepasbare Feed optimalisatie tips & tricks om alles uit je Google Shopping campagnes te halen. We leggen stap voor stap uit hoe je zonder grote aanpassingen van je campagnes of budgetten in Google AdWords je Google Shopping Feed optimaal kunt laten presteren voor jou.

Hierom is je Google Shopping Feed belangrijk

In het vorige blog is uitgebreid besproken hoe Google Shopping in het algemeen werkt. In dit blog ligt de focus op de optimalisatie van de productfeed, maar wat betekent dat precies? Een productfeed is in principe een complete lijst met alle producten die worden aangeboden in je webshop, zoals Google dit graag ziet. Een Google Shopping Feed bestaat uit veel verschillende attributen. De volgende attributen zijn verstandig om mee te nemen:

 • ID
 • Title
 • Description
 • Price
 • Image
 • URL
 • Google Product Category
 • Product type

5 tips voor Google Shopping feed optimalisatie

1. Goede titel en beschrijving

De juiste zoekwoorden matchen met je titels en beschrijvingen is cruciaal voor je Google Shopping Feed. Zorg er dus voor dat de gekozen zoekwoorden altijd matchen. Een sterke woordcombinatie is telkens weer de sleutel tot succes. Zoek dus altijd in de zoekwoordplanner in je Google AdWords account naar de combinaties die voor jou werken. Verkoop je bijvoorbeeld een ‘Electrische fiets’ van het merk ‘Gazelle’ en het type ‘Orange C8 Hybrid F?’ Dan heb je daar al een aantal zoekwoorden om je aan vast te houden met je titel en beschrijving.

Verder is ‘schoon werken’ een belangrijk onderdeel. Dit betekend zoveel als je producttitels vrij houden van speciale tekens en symbolen. Dit maakt het verwarrend voor de lezer en voor Google.

2. Duidelijke en unieke afbeeldingen

Als je product dan eenmaal mooi en correct in de shopping feed staat is het nog een hele kunst om met je afbeelding op te vallen tussen alle soortgelijke producten. Het is bij de afbeeldingen van de shopping feed een kwestie van opvallen, of afvallen.

Buitensauna

Als je bijvoorbeeld zoekt op de term: ‘ buitensauna’. Dan zijn er een aantal sauna’s die worden gepresenteerd in een natuurlijke buitenomgeving. Het gebruik van unieke afbeeldingen in een shopping feed is veel sterker dan een emotieloze stockfoto.

3. Voeg zoveel mogelijk productinformatie toe

Om de optimalisatie van je Google Shopping Feed nog een stapje sterker te maken is het toevoegen van veel goede productinformatie belangrijk. Google geeft je de optie om je feed uit te breiden met extra informatie, maak hiervan gebruik. Deze extra ruimte voor productinformatie kan er voor zorgen dat je feed nog meer gaat opvallen. De volgende onderdelen geven je Product Feed een ware boost:

 • Voeg extra afbeeldingen toe: Als je naast punt 2 nog een aantal extra afbeeldingen hebt die de aandacht op jouw product kunnen vestigen, dan kun je deze gemakkelijk toevoegen via de kolom ‘additional image link’.
 • Kleur toevoegen: Je hebt ook de mogelijkheid om met een unieke kleur op te vallen. Heb je de kleur gekozen? Dan kun je deze toevoegen via de logische kolom ‘color’.
 • Productkorting: Wil je met een speciale aanbieding opvallen? Dan kun je met ‘sale price’ een kortingsprijs toevoegen. Als dit je concurrenten nog niet overdonderd, dan kun je ook nog uniek zijn op het gebied van;
 • Je materiaalgebruik, via ‘material’ kun je aangeven van welk materiaal of welke materialen je product is gemaakt. Ideaal als jouw combinatie uniek is.

Barcode

4. Merk en GTIN / EAN

Het GTIN nummer is een unieke code die bij een bepaald product hoort. De GTIN code is ook wel bekend als EAN code (Europees). Elk product heeft specifieke eisen waaraan het moet voldoen in de product feed. De onderdelen zijn:

 • ‘GTIN’; De unieke productcode die je toevoegt aan je product
 • Merk’; het merk van je product vermelden
 • ‘MPN’; Dit is het zogenaamde Manufacturer Product Number. Dit is wederom een uniek nummer dat door de fabrikant wordt meegegeven aan je product.

Het is momenteel (sinds 16 mei 2016) verplicht om waar mogelijk een GTIN code mee te geven met je producten in de Google Shopping Product Feed. Echter is het voor sommige producten die bijvoorbeeld stuk voor stuk met de hand zijn gemaakt in kleine oplage nog mogelijk om met alleen een MPN code de producten te plaatsen. Echter biedt Google je extra mogelijkheden wanneer je de GTIN code koppelt aan je producten in de feed. Je mag van Google dan extra informatie toevoegen aan je advertenties. Met betere en specifiekere advertenties tot gevolg. Door de code kan je advertentie worden vertoont in Google, Youtube en andere aan Google gelieerde partnersites.

5. Controleer regelmatig het Google Merchant Center account

Last but not least is het aan te raden om je Google Merchant account goed bij te houden. Dit is een belangrijk onderdeel voor je Google Shopping Feed Optimalisatie. Loop met enige regelmaat je Google Merchant door om eventuele ‘fouten’ voor te zijn. Gelukkig geeft Google je meldingen die je vooruit kunnen helpen. De drie types zijn:

 • Fouten: Dit klinkt heel streng, maar Google wil je slechts helpen. Dit zijn de problemen die direct aandacht nodig hebben, omdat hierdoor je producten worden afgekeurd. Er zijn veel ‘problemen’ die hier onder vallen. Probeer ze zo veel mogelijk weg te werken. De ultieme consequentie kan namelijk zijn dat niet alleen je producten niet getoond worden, maar dat tevens je Google Merchant Center account wordt opgeschort. Voorkom dit dus tijdig.
 • Waarschuwingen: Dit zijn geconstateerde problemen die niet direct voor afkeuring van je producten zorgen. Deze kunnen echt later uitgroeien tot ‘Fouten’. Wees er dus op tijd bij. Hoe schoner (weinig fouten en waarschuwingen) je shopping feed heeft, hoe beter je Shopping campagnes worden gewaardeerd.
 • Meldingen: Meldingen zijn tips van Google om je Product Feed nog verder te optimaliseren. Hieronder vallen kleine dingen met een relatief lage prioriteit. Deze meldingen zijn de kersen op de taart.

Nog meer Google Shopping Feed Optimalisatie tips?

Dan kun je vrijblijvend contact opnemen. Je weet ons te vinden!