google algoritme updates

Google algoritme updates

Wellicht heb je er iets van mee gekregen of heb je het zelfs gemerkt. Maar in de afgelopen maanden zijn er weer twee Google algoritme updates geweest. Een relatief grote, Google Medic Update, en een relatief kleine update, Google Birthday Update. In dit blog zullen wij bespreken wat wij weten over de update, zoals wie er vooral geraakt zijn door de update en hoe nu verder.

Google Medic update

Laten we beginnen met de eerste en de grootste update die heeft plaats gevonden; de Google Medic Update. Google heeft aangegeven dat dit een brede, wereldwijde kern update is, maar het blijkt dat de focus vooral op gezondheids, medische en YMYL (Your Money or Your Live) sites lag. Volgens Google heb je een YMYL site wanneer er content op staat dat iemands gezondheids, geluks, veiligheids en financiële toestand kan beïnvloeden. Ondanks dat andere sites ook geraakt zijn door de update zijn dit toch wel de sites waar de update de meeste impact had. Dit is dan ook de reden waarom het de Google Medic Update wordt genoemd.

medic update

Sommige sites hebben posities verloren in de SERP’s (search engine result page) en sommige zijn gaan stijgen. Google gaf aan in een officieel statement dat je niks ingrijpends kan doen om je site te verbeteren als deze minder goed is gaan presteren. Het enige wat je kan doen is je focus houden op het maken van goede content en het bruikbaar maken van je (mobiele) website.

Google Birthday update

De tweede update die plaats vond binnen het Google Search algoritme was de Google Birthday Update. Dit is een relatief kleinere update. Dit is dan ook een reden waarom Google, in tegenstelling tot de Google Medic Update, vrijwel niks naar buiten heeft gebracht over de update. Deze update heet de Google Birthday Update omdat die plaatsvondt op 27 september, de verjaardag van Google.

google birthday update

Omdat Google vrijwel niks naar buiten heeft gebracht over de update is het wat lastiger om duidelijk aan te geven wat de update precies inhield en wie er door getroffen zijn. De update wordt relatief klein genoemd omdat er een kleiner percentage websites geraakt zijn door de update. Ben je wel ” geraakt ” door de update dan kan het toch best wel een flinke klap zijn geweest met betrekking tot je Google Ranking. Google geeft wel aan waar je aan kan gaan werken wanneer je verlies hebt geleden door de update, en net zoals bij de Google Medic Update gaat dit vooral over het verbeteren van je content.

Conclusies van de algoritme updates

Uiteindelijk hebben sommige websites significante stijgingen gezien, maar helaas zijn er natuurlijk ook sites die een daling in de SERP’s ervaren. Het enige wat je kan doen om je site weer zo hoog mogelijk te krijgen is het verbeteren van je content, technische factoren en autoriteit en hopen dat je hierdoor beloond wordt in de zoekresultaten.

De digitale trends voor 2019

Het einde van het jaar is weer in zicht. Daarom is het tijd om alvast te kijken naar de digitale trends die je zou kunnen verwachten voor 2019. De digitale wereld is constant op zoek naar verbetering, maar wat zijn nou echt de punten die aankomend jaar belangrijk zullen zijn? Lees verder voor de 4 belangrijkste en interessantste trends voor het komende jaar!

Blijft Virtual & Augmented Reality groeien?

Ook al is het een nog recent begrip op de markt, het gebruik van Virtual en Augmented Reality is zich aan het ontwikkelen als trend. Wat is nou het verschil tussen Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR)? AR is eigenlijk de voorloper van VR. Met AR spreek je van digitale aanpassingen op de realiteit van iemands fysieke omgeving, denk hierbij aan bijvoorbeeld IKEA Place. In vergelijking, VR geeft een gebruiker het gevoel dat hij of zij zich in een compleet andere wereld begeeft. Dit door middel van het creëren van een nieuwe digitale omgeving. Bij gebruik van VR is wat je ziet en ervaart niet meer gelijk aan wat er echt om je heen gebeurt. Daarnaast heb je ook 360° video’s, die laat een gebruiker in alle richtingen van een beeld kijken. Klinkt misschien hetzelfde als VR, maar bij 360° video’s zie je alleen het beeld. Je kunt er niet daadwerkelijk doorheen “lopen”.

Is het echter tijd om AR en VR deel van je marketingstrategie te maken? Virtual Reality heeft nog een lange weg te gaan voordat het volledig deel uitmaakt van de mainstream content. Het is belangrijk om interactie en betrokkenheid tussen je merk en klanten te hebben, daarvoor is AR en VR een leuke optie. Hoewel het voor elk bedrijf nu niet logisch is om nu in VR te investeren, kunnen nieuwe ontwikkelingen het gemakkelijker (en goedkoper) maken om in de toekomst content te maken.

Voice search is het nieuwe zoeken

Meer en meer apparaten hebben tegenwoordig ingebouwde spraakgestuurde personal assistants. Denk bijvoorbeeld aan auto’s, smartphones, TV’s en smart speakers zoals Google Home en Amazon Echo. “Bel Max” kan dan ook erg handig zijn als je aan het rijden bent in de auto. De technologie van voice search blijft zich ontwikkelen en wordt ook steeds vaker gebruikt. Door het vaak gebruik maken van stemgestuurde opdrachten en vragen leert zo’n personal assistent proactief wat voor informatie interessant kan zijn voor jou. Door het blijvend ontwikkelen van de technologie en de stijging van het gebruik zal Voice Search zeker een onderwerp zijn dat in 2019 veel besproken wordt.

Authentieke content is uiteindelijk wat je volgers zoeken

In een tijd waarin bijna iedereen een journalist of een content creator is, is het nog belangrijker om authentieke content te hebben. Natuurlijk wanneer jij een stuk gaat schrijven over een populair onderwerp is het moeilijker om echt authentiek te zijn, maar niet onmogelijk. Een belangrijk punt wat hier bij komt kijken is de klant echt opzoeken: ga in gesprek met je volgers en laat iedereen meelezen in de dialoog. Ben niet bang om met je billen bloot te gaan maar gebruik dit juist. Dit mag dan ook een keer fout gaan, maar zorg er dan wel voor dat je goed reageert en men zal het alleen maar waarderen. Wanneer men dit ziet zullen ze je eerder vertrouwen en zal jouw content authentieker dan andere worden gezien.

Merendeel van de consumenten (86%) geven aan dat authentieke content een van de belangrijkste reden is om een merk te supporten en te volgen. Bij de millennials is dat aantal zelfs nóg hoger. Het is zelfs zo dat 30% van de millennials aan heeft gegeven een merk niet meer te volgen wanneer het niet authentiek is.

Komt Artificial Intelligence er nu echt aan?

Artificial intelligence (AI), ook wel kunstmatige intelligentie, wordt al jarenlang genoemd als dé trend voor het volgende jaar en ook dit jaar is dat weer zo. Maar dit jaar kan het wel een anders zijn. Google heeft zo aangegeven AI te gaan gebruiken om advertenties via Google Ads optimaal te laten lopen. Dit zal voordelen hebben vooral zowel Google, denk hierbij aan meer omzet, maar ook voor de adverterende bedrijven, want zij hoeven minder te doen om de campagne optimaal te laten lopen.

De laatste jaren wordt er al meer gebruikt gemaakt van AI, zo zie je chatbots al steeds vaker. Ook de ontwikkelingen van Voice Search zijn te danken aan AI, maar volgens velen is dit nog maar het begin van wat bedrijven kunnen gaan doen met AI. Men denkt zelfs dat AI uiteindelijk zelfs de content kan gaan schrijven. Pas hier wel mee op want dit kan ervoor zorgen dat de content niet meer authentiek is en dit kan averechts werken.

Of deze trends echt gaan doorbreken ligt aan hoe de ontwikkelingen lopen en aan hoe gebruikers erop reageren. Sommige trends blijven en hervormen de industrie, sommige vervagen en worden het jaar erna niet meer besproken. Toch blijft het interessant om up-to-date te blijven. Er zullen ook zeker nieuwe trends bijkomen, waar we je zeker van op de hoogte zullen houden!

website onderscheiden

Hoe laat je jouw webshop opvallen?

De e-commerce branche is momenteel helemaal hot. Het aantal webshops blijft groeien, de jaarlijkse omzet uit online verkopen stijgt en bezorgdiensten hebben het drukker dan ooit. E-commerce zit al een paar jaar in de lift. Hoe zorg je er dan voor dat jouw website op een positieve manier opvalt in de organische zoekresultaten ten opzichte van concurrenten? We geven je een aantal concrete tips die je meteen kunt toepassen;

Zoekwoordonderzoek als basis

Maak allereerst een zoekwoordonderzoek waarin je voor je shop duidelijk bepaalt op welke zoektermen je gevonden wilt worden. Houd hierbij wel rekening met de intentie van de klant. Mensen die een generieke term gebruiken zitten in een andere fase van de marketing funnel dan mensen die een hele specifieke term intypen. Mensen die bijvoorbeeld zoeken op de term “schoenen” zijn vooral aan het oriënteren. Gebruiken ze de term “Nike air max one heren ‘’ dan zijn ze echt specifiek op zoek naar een bepaald type en weten ze wat ze willen. Werk met het zoekwoordonderzoek bijvoorbeeld vanuit je homepage. Formuleer een aantal zoekwoorden voor je homepage. Vervolgens doe je dit met je categoriepagina’s , subcategoriepagina’s en je populairste producten. Hoe specifieker het zoekwoord, hoe hoger de koopintentie.

Interne links om te navigeren door je site

Vanuit de homepage gebruik je interne links naar je belangrijkste categoriepagina’s of productgroepen. Deze pagina’s krijgen dus de meeste waarde door vanuit de homepage en worden door de zoekmachines dus ook als waardevol beschouwd. Ook is het een handige manier om bezoekers meteen naar deze pagina’s te leiden.

navigatie

IJzersterke productomschrijvingen

Voor je organische vindbaarheid op productniveau zijn er een aantal quick wins door te voeren. Allereest is een ijzersterke en unieke productomschrijving hierin van belang. Voor e-commerce websites is het voor de organische vindbaarheid relevant om zoveel mogelijk productinformatie te formuleren, vooral voor de producten waar je op gevonden wilt worden. Probeer hierin wel duplicate content te vermijden. Geef de pagina ook een unieke paginatitel met het zoekwoord. De productnaam is vaak de H1 op de pagina, dat is al een voordeel.

Paginasnelheid

Een traag geladen pagina is vaak de reden dat bezoekers een webshop verlaten. Vooral op mobiel. Dit is dus zeker een onderdeel waar je wekelijks kritisch naar dient te kijken. Omdat bezoekers steeds vaker via mobiel zoeken, is de paginasnelheid een steeds belangrijkere criterium geworden. Via de pagespeed testing tool kun je je paginasnelheid checken.

SSL beveiliging

De SSL certificering zorgt voor een betere beveiliging tussen server en browser. Dit is voor een webshop relevant omdat klanten login en persoonlijke gegevens achter laten. De klant wil natuurlijk dat er vertrouwelijk met zijn/haar gegevens wordt omgegaan.  Hoe herken je een SSL beveiliging? Als er voor de domeinnaam https; staat vermeld.

 

Klantbeoordelingen

Vanuit SEO perspectief werkt het in je voordeel om klantreacties op je pagina achter te laten. Het draagt bij aan de relevantie van het product en de pagina. Deze beoordelingen kunnen bijvoorbeeld al in de zoekresultaten gezien worden. In het onderstaande geval zijn de beoordelingen dus erg positief en heeft dit een positief effect op de CTR.

klantbeoordelingen

Klantvriendelijke design 

Een responsive design is tegenwoordig ook een must. Responsive houdt in dat het design zich aanpast aan het scherm. Je hebt dus één website, maar deze past zich aan aan het scherm van de gebruiker (mobiel, desktop, tablet).

Wil je ook nog tips hoe je de conversieratio op een (verkoop)pagina kunt verhogen? Bekijk dan ons artikel over conversie optimalisatie.

Met deze SEO tips kun je je e-commerce website laten onderscheiden van concurrenten. Heb je hulp nodig met de implementatie hiervan? Neem contact met ons op. We helpen je graag!

Zomer marketing strategie

To do’s voor jouw zomermarketingstrategie

Het is weer zomer! Dat betekent lange dagen, warm weer en zomervakantie. Wat het soms ook betekent, is een zogenaamde zomerdip: een periode waarin het online winkelgedrag lijkt af te nemen. Veel bedrijven zien de zomervakantie ook echt als zomervakantie en laten hun online zichtbaarheid een beetje liggen. Wij denken juist het tegenovergestelde, want we zien juist extra kansen in deze periode. Wat kun je er in de zomer aan doen om minstens net zo succesvol te zijn als in de rest van het jaar? Wij geven je een aantal suggesties (die we zelfs voor je kunnen implementeren). Allereerst willen we je een aantal redenen geven waarom je in de zomerperiode online zichtbaar dient te zijn;

 • Meer mensen zijn vrij dus potentiële lezers/kopers
 • Het aantal mensen dat in Nederland blijft tijdens de vakantie is gestegen
 • Tarieven voor mobiel internet in de Europa zijn hetzelfde als in NL
 • Bijna overal is wereldwijd Wi-Fi beschikbaar
 • Aantal mobiele shoppers stijgt
 • Betalen kan overal via een bankieren app

1. Summer Sale

Veel bedrijven starten een grote uitverkoop in de zomer. Waarom zou je niet meeliften met hen? Besef dat je niet altijd korting hoeft te geven tijdens een Summer Sale. Je kunt ook gratis verzending aanbieden of een kleinigheidje meeleveren om de aankoop aantrekkelijker te maken. Zorg er vervolgens wel voor dat je genoeg mankracht hebt om een stijging van het aantal verkopen af te handelen. Want ontevreden klanten komen niet snel meer terug.

2. Verstuur nieuwsbrieven

Je hoeft niet telkens je producten aan nieuwe klanten te verkopen. Bestaande klanten zijn minstens net zo waardevol als nieuwe klanten, misschien zelfs waardevoller. Stuur je klanten om deze reden een leuke nieuwsbrief met passende zomeraanbiedingen. Of laat het doen, door ons bijvoorbeeld. In de zomerperiode hebben mensen net iets meer tijd om even door je brief te lezen. 

3. Adverteer meer 

Veel bedrijven adverteren minder tijdens de zomerperiode. Dit heeft als gevolg dat de kosten per klik lager liggen. De adverteerder betaalt voor elke bezoeker die doorklikt naar zijn website dus minder. Je advertentie valt dus eerder op omdat er meer ruimte voor is. Ook al leidt dit niet direct tot extra sales, het is zeker goed voor je merkbekendheid. Via Facebook advertenties kun je ook gericht targeten op bepaalde doelgroepen. In de vakantieperiode zullen voornamelijk gezinnen/families en studenten weg zijn aangezien zij gebonden zijn aan schoolvakanties. Jong volwassenen die een vaste baan hebben zullen eerder buiten het hoogseizoen op vakantie gaan (scheelt aanzienlijk in prijs) dus zijn in de zomerperiode gewoon aan het werk. Dit is dus een interessante doelgroep.

zomermarketing banner

4. Socials

In de vakantie zijn mensen vaak nog meer met hun telefoon bezig dan tijdens een normale werk- of schoolweek. Tijdlijnen van Facebook en Instagram worden constant bekeken. En men is druk bezig met het plaatsen van vakantiefoto’s op deze netwerken. Ze worden dus volop gezien, en daar liggen dus absoluut kansen! Met leuke berichten val je zeker op tussen alle vakantiefoto’s van vrienden. Voor extra veel bereik kun je dus bijvoorbeeld een gave winactie (like, share and win) plaatsen.

5. Lokale SEO

Mensen zijn tijdens hun vakantie regelmatig dagjes weg of gaan lekker shoppen. Als ze onderweg een zoekopdracht intypen op hun telefoon, wil je natuurlijk als lokale partij zichtbaar zijn. Dit doe je door je website volgens de lokale SEO richtlijnen in te richten.

6. Je eigen website

Hoe staat het eigenlijk met je eigen website. Mocht de vakantieperiode inderdaad relatief rustig zijn voor je bedrijf, gebruik deze tijd dan om je website nazomer proof te maken. Kijk eens kritisch naar je pagina’s, update je content en bedenk leuke acties voor het najaar. Daarnaast kun je nog bepaalde strategieën voor je social media kanalen uitwerken in deze weken.

mobile shopping

Wat betekenen die bovenstaande punten voor je website? Omdat men tegenwoordig vaker mobiel online zoekt dan via desktop, is het zaak dat je website mobile responsive is (en snel dient te laden). Is een mobiele site verplicht? Nee dat niet, maar door een toename van het mobiele verkeer wordt een niet-mobiele site door zoekmachines benadeeld/afgestraft.

Wij zien de zomerperiode als een tijd vol kansen. Wij zien de zomerperiode als een tijd vol kansen. Neem contact met ons op en helpen je graag met je zomermarketingstrategie.
Bel naar 040 21 83 040 om meteen een specialist te spreken, of stuur je vraag naar info@extendure.com.

seo google analytics

SEO en Google analytics; data werving

Bij alle onderdelen van online marketing staat data centraal. Je wilt constant op de hoogte zijn wat er binnen de doelgroep speelt en hoe zij zich gedragen in de online wereld. Zonder data werving is gerichte online marketing onmogelijk en wordt alles gedaan op basis van natte vinger werk. Daarom geven je in dit artikel uitleg hoe je als SEO specialist data uit Google Analytics haalt. En hoe je deze data vervolgens weer effectief kunt inzetten voor je SEO strategie.

relevante data

De bestemmingspagina

Waar je als SEO’er natuurlijk erg benieuwd naar bent is via welke pagina de bezoeker jouw website is binnen getreden. Is dit ook de pagina die je voor ogen hebt? Om erachter te komen welke pagina dit geweest is volg je de volgende stappen;

 • Open de Google Analtyics Master View van je klant
 • Kies rechtsboven de gewenste periode
 • Ga naar het tabblad ‘’ Gedrag ‘’
 • Kies vervolgens het onderdeel ‘’ Site content ‘’
 • Klik op ‘’ Bestemmingspagina’s

Nu zie je overzichtelijk welke bestemmingspagina’s je bezoekers hebben gebruikt, echter is het nu nog niet specifiek op basis van het medium. Naast de organische bezoekers staan ook de bezoekers die via Adwords of e-mail binnen zijn gekomen er tussen. Om je specifiek op de organische bezoekers te richten maak je een secundaire dimensie aan. Hoe doe je dit?

 • Klik in het overzicht boven bestemmingspagina op ‘’ Secundaire dimensie ‘’
 • Typ ‘’ bron ‘’ in en kies de optie ‘’ Bron/Medium’’
 • Vervolgens klik je aan de rechterkant op ‘’ Geavanceerd ‘’
 • Kies de dimensie ‘’ Bron/medium ‘’ en geef aan; bevat –> organic
 • Kies nu ‘’ Toepassen ‘’

Het overzicht dat je nu ziet geeft een goed beeld over de verdeling van je organisch verkeer. Vallen je bezoekers uit het organisch verkeer een beetje tegen? Bekijk dan hier wat extra SEO tips.

data werving

Uitstappagina’s

Een ander item dat je goed kunt gebruiken is het tegenovergestelde van de bestemmingspagina namelijk de pagina waar mensen je site verlaten. Waarom is dit belangrijk? Omdat het een indicatie geeft op welke pagina mensen besloten om weg te gaan. Analyseer de betreffende pagina. Waarom gaan ze hier weg? Is de content niet toereikend? Of is er geen vervolgstap voor de bezoeker? Je wilt als SEO’er mensen zo lang mogelijk op de site houden en ze naar een bepaald doel leiden. Dus kijk daarom ook kritisch naar de uitstappagina’s. Hiervoor volg je dezelfde stappen als bij het onderdeel ‘’ Bestemmingspagina’s ‘’ alleen kies je nu dus voor ‘’ uitstappagina’s ‘’.

Commerciële doeleinden

Heb je een webshop? Dan ben je natuurlijk benieuwd naar de verkopen uit het organisch verkeer. Om dit te achterhalen gaan we eerst naar het onderdeel ‘’ Productprestaties ‘. Om hier te komen volg je de volgende stappen;

 • Kies het onderdeel ‘’ Conversies ‘’
 • Ga daarna naar ‘’ E-commerce ‘’
 • Kies dan ‘’ Productprestaties ‘’

Ook nu weer zie je de prestaties gekoppeld aan meerdere kanalen dus om dit specifiek op het organisch verkeer te richten maak je weer een secundaire dimensie aan volgens dezelfde stappen als bij ‘’ Bestemmingspagina ‘’.

Dit zijn alvast drie belangrijke manieren om SEO gerelateerde data uit Google Analtyics te werven. Er zijn natuurlijk nog veel meer data die je uit technische tools kunt verwerven door bijvoorbeeld Google Analytics aan Search Console te koppelen. Wil je weten wat je hier allemaal voor nuttige info kunt vinden? Neem vrijblijvend contact met ons op. We helpen je hier natuurlijk graag mee.

Adverteren op LinkedIn: wat is er mogelijk?

Adverteren op LinkedIn heeft de laatste jaren veel populariteit gewonnen. Wanneer je doelgroep zich bevindt op LinkedIn, is het een logische en aantrekkelijke keuze om te proberen deze daar te bereiken. Welke opties LinkedIn biedt, lees je in dit blog.

Content promoten via gerichte native advertenties

Het is op LinkedIn mogelijk om content te publiceren op de plek die het meest door bezoekers wordt bekeken – de LinkedIn-feed. Je kunt je doelgroep heel specifiek bepalen op basis van de nauwkeurige gegevens op LinkedIn-profielen, zoals functie, bedrijfsgrootte, studierichting, vaardigheden, bedrijfsconnecties en aantal jaren ervaring.

Met deze manier van adverteren kun je mensen doorsturen naar je website of content nadat ze op je advertentie klikken, leads verzamelen met behulp van automatisch ingevulde formulieren die LinkedIn leden met één klik kunnen indienen, en zorgen dat je video’s vaker bekeken worden.

lead-gen
(Bron: LinkedIn)

Trek desktopverkeer aan met eenvoudig te maken advertenties  

Met tekstadvertenties op LinkedIn trek je eenvoudig hoogwaardige bezoekers en leads aan. Je betaalt alleen voor advertenties die werken – per klik of per weergave. Tekstadvertenties worden weergegeven op de volgende pagina’s:

• Home
• Profiel
• Zoekresultaten
• Groepen
• Inbox
• Personen die u misschien kent
• Wie heeft uw profiel bekeken

Gerichte berichten versturen naar personen die belangrijk zijn voor je bedrijf

Met gesponsorde InMail kun je conversies met gepersonaliseerde berichten stimuleren. Gesponsorde InMail-berichten bestaan uit een aangepaste begroeting, een knop met de oproep tot actie, hoofdtekst en de mogelijkheid om links toe te voegen. Je kunt ook een aangepaste voettekst toevoegen, voor bijvoorbeeld juridische voorwaarden, reglementen voor aanbiedingen en contactgegevens.

Ben je geïnteresseerd hoe je een content strategie op LinkedIn implementeert of benieuwd hoe je adverteren op LinkedIn voor jouw organisatie succesvol inzet? Neem dan contact met ons op. Mail naar info@extendure.com of bel naar +31 (0)40 218 30 40.

seo en sea

Synergie SEA en SEO

Online marketing is een breed begrip. Het bevat meerdere onderdelen die één gezamenlijk doel behartigen; het behalen van de marketingdoelen. Voorbeelden van online marketing onderdelen zijn;

 • SEA (Search Engine Advertising)
 • SEO (Search Engine Optimization)
 • Social media marketing
 • E-mailmarketing
 • Affiliate marketing

Is er een cohesie tussen deze onderdelen? Absoluut. In dit geval bespreken we de samenhang tussen SEA en SEO.

marketingdoelstellingen

SEA en SEO worden beide ingezet om marketingdoelstellingen te behalen

Wat is SEA?

Zoals gezegd staat SEA voor Search Engine Advertising. Hiermee wordt adverteren via betaalde advertenties in de zoekmachine bedoeld. Dit kan bijvoorbeeld via tekstuele en visuele advertenties. Het bedrijf betaalt dan een vooraf ingesteld bedrag per klik op deze advertentie. De vertoning in de zoekmachine kost niet, alleen een bewuste klik.

Voordelen SEA

Een groot voordeel van SEA is je op korte termijn al resultaat kunt zien. Voldoe je met je campagnes aan bepaalde eisen, dan ben je met je advertentie snel zichtbaar in de zoekmachine. Je bereikt je potentiele klant dus erg snel. Een ander voordeel is dat je gemakkelijk tijdelijke acties kunt promoten. Boots je campagne volgens de juiste voorwaarden en je staat tijdelijk in de spotlights in de zoekmachine. Qua monitoring kun je gemakkelijk 24/7 je resultaten bekijken en aanpassen indien gewenst.

Wat is SEO?

SEO, in Nederland bekend onder de naam zoekmachineoptimalisatie richt zich op de gratis (organische zoekresultaten). Om de topposities in de zoekmachine te bekleden dient de website/webshop aan vele voorwaarden te voldoen op het gebied van content, reputatie en techniek.

Voordelen van SEO

SEO is een lange termijn strategie om bezoekers via de gratis zoekresultaten naar je website te lokken. Een eerste voordeel is natuurlijk dat het verkrijgen van een positie in de zoekmachine gratis/kostenbesparend is. Hoe fijn is het als je maandelijks vele bezoekers naar je website krijgt waar je geen advertentiebudget voor hoeft te betalen. Omdat SEO voor de lange termijn is heeft het langdurig effect en is het ook een goede manier om aan je naamsbekendheid te werken. Ook heeft SEO over het algemeen een hogere CTR dan advertenties.

samenhang-sea-seo

Er is een duidelijke cohesie tussen SEA en SEO

Wat is de synergie tussen SEA en SEO

Het begin van een SEO strategie begint vaak met het doen van een specifiek zoekwoordonderzoek. Met dit onderzoek breng je je nichemarkt in kaart. Het bekijken van je SEA campagnes (met goede kwaliteitscores en zonder budgetbeperkingen) geeft een goed beeld hoe populair je zoekwoorden zijn. Dit is iets concreter dan de zoekwoordtools die er momenteel beschikbaar zijn. Ook geven de zoekwoorden uit een SEA campagne een duidelijk beeld of er veel conversie op dat bepaalde woord zit. Woorden die in advertentie campagnes goed converteren zijn dus ook interessant voor je SEO. Dit kan anderzijds natuurlijk ook!

Kwaliteit

Voor zowel SEO als SEA is de kwaliteit van je pagina een belangrijke factor. Voor SEA betekent een hoge kwaliteitscore dat je een lager budget kunt instellen, en voor SEO betekent kwaliteit dat je bezoekers langer op de pagina blijven, meer pagina’s bezoeken of dat een pagina een verlaagde bounce rate heeft. Kortom, kwaliteit van je pagina’s loont dus. Wat valt er onder anderen onder de kwaliteit van een pagina;

 • Snelle laadtijd
 • Heldere content
 • Duidelijk navigatie
 • Heldere call to action
 • Implementatie van (belangrijke) zoekwoorden

Conversies uit SEA gebruiken

Met SEA campagnes en advertenties is het makkelijk monitoren wat de daadwerkelijke opbrengst is. Deze informatie kun je dus ook gebruiken voor je SEO pagina’s. Gebruik bijvoorbeeld de advertentieteksten voor je paginatitels of metaomschrijvingen om extra bezoekers via de organische zoekresultaten te genereren.

Zichtbaarheid vergroten

Natuurlijk kunnen SEO en SEA ook beiden tegelijkertijd ingezet worden op belangrijke termen. Sommige bezoekers klikken namelijk blind op het eerste zoekresultaat (vaak een advertentie) en andere kiezen bewust een organisch resultaat. Ben je in beide gevallen zichtbaar? Dan heb je zowel een grotere kans dat bezoekers doorklikken én het vergroot je betrouwbaarheid omdat je in de top 10 minimaal twee keer zichtbaar bent.

Monitoring

SEO en SEA zijn beide goed meetbaar. Via bepaalde tools zoals Google Analytics en Google Adwords zijn effecten prima in kaart te brengen. Analyseer gegevens en kijk wat goed gaat, maar ben ook kritisch naar wat tegenvalt. Wanneer een zoekwoord voor SEA/SEO of beiden goed converteert, mag je stellen dat deze pagina goed in ingericht. Deze info kun je dus gebruiken voor het invullen en optimaliseren van andere pagina’s.

Conclusie

SEO en SEA zijn losse onderdelen binnen online marketing, maar hebben wel degelijk raakvlakken. Wanneer beide facetten juist ingezet worden geeft dit een behoorlijke boost aan je online zichtbaarheid, merkbekendheid en omzet. Wil jij ook beginnen met SEA of SEO? De experts van Extendure helpen je met het ontwikkelen van een succesvolle online strategie. Neem contact met ons op voor meer informatie hierover.

HelloMyNameIs

Hoe verzin je een merknaam?

Een goede merknaam verzinnen, daar zitten nogal wat haken en ogen aan. De perfecte merknaam is uniek, makkelijk uit te spreken, eenvoudig te onthouden en bij voorkeur is de domeinnaam ook nog beschikbaar. Het bedenken van een goede merknaam kan erg lastig zijn, omdat er al miljoenen merken en domeinnamen geregistreerd staan. Hoe ga je te werk als je een merknaam moet verzinnen? Wij geven een aantal handige tips!

1. Wie ben je?

Je kunt je merk vernoemen naar een persoon, zoals de oprichter van het bedrijf. Denk maar eens aan McDonald’s, Van den Burg Scooters of adidas (vernoemd naar de oprichter Adolf Dassler).

2. Wat doe je?

Je kunt ook een naam kiezen die letterlijk vertelt wat je doet, zoals Schilderijenshop, Burger King of Telefoonwereld. Bij deze merknamen heb je verder bijna geen informatie meer nodig om te weten wat hun kernactiviteit is.

Het kan ook iets minder voor de hand liggen, zoals bij Extendure. Een extender is iets of iemand die zorgt voor groei. Laat dat nou precies zijn wat wij dagelijks doen!

3. Waar kom je vandaan?

Als je trots bent op je afkomst, mag je dat laten zien. Zo is Marlboro vernoemd naar Great Marlborough Street, een straat in Londen, waar de fabriek stond die de eerste sigaretten vervaardigde.

De Zweed Ingvar Kamprad koos voor een samenstelling van zijn initialen en de eerste letters van Elmtaryd en Agunnaryd, de boerderij en het dorp waar hij opgroeide. Dat werd dus IKEA.

4. Wat wil je communiceren?

Met je naam kun je ook laten zien waar je voor staat. Zo staat Durex bijvoorbeeld voor durability, reliability en excellence en is Nike vernoemd naar de Griekse godin van de overwinning. Voor een bedrijf dat sportkleding en (sport)schoenen maakt, is de link met overwinning zo gek nog niet. Ook het merk Venus, dat onder andere bekend is van scheermesjes voor vrouwen, is vernoemd naar een mythologisch figuur, namelijk naar de Romeinse godin van de liefde en schoonheid.

Merken(Bron: Marketingmag)

Tot slot

Of je nu een kiest voor een familienaam, herkomstnaam, neutrale, beschrijvende of abstracte merknaam, zorg er altijd voor dat je bedrijfsnaam onderscheidend, prikkelend en toekomstbestendig is. Een sterke merknaam zweeft tussen emotioneel en commercieel. Waar je ergens in dat spectrum wilt zitten, is volledig aan jezelf.

Heb je al een goede bedrijfsnaam bedacht? Dan is een sterk marketingcommunicatieplan de volgende stap. In een ander blog leggen we uit hoe je een marketingcommunicatieplan schrijft.

Veel succes en vooral veel plezier met het bedenken van je merknaam! Heb je verder nog vragen of behoefte aan meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op via +31 (0) 40 218 30 40.

avg-wetgeving

De AVG is ingegaan

We gaan even terug naar 4 mei 2016. Op deze dag is de AVG gepubliceerd in het publicatieblad van de EU. De wetgeving heeft 20 dagen later haar intrede gemaakt, maar is vanaf vandaag officieel van toepassing. Twee jaar lang hebben Europese bedrijven, organisaties, verenigingen, instanties en alle andere partijen die persoonsgegevens verzamelen en gebruiken de tijd gehad zich voor te bereiden op deze nieuwe wetgeving. Dit betekent ook automatisch dat de Wet Bescherming Persoonsgegevens vanaf dit moment komt te vervallen. In een eerder blog hebben we het al uitgebreider gehad over de nieuwe AVG wetgeving.

Europese-unie

 

AVG, dat staat voor Algemene Verordening Gegevensbescherming, brengt een aantal significante veranderingen met zich mee;

 • Organisaties krijgen meer verantwoordelijk om vertrouwelijk met gegevens om te gaan
 • De privacy rechten van de individu worden uitgebreid en tevens versterkt
 • Alle bevoegdheden gelden voor alle Europese privacy toezichthouders

Om je er nogmaals op te attenderen wat er kan gebeuren als je je niet aan AVG houdt; een boete die kan oplopen tot maximaal 20 miljoen euro of 4% van de omzet wereldwijd.

Wat betekent dit voor consumenten?

Als consument heb je dus veel meer controle op je eigen gegevens. Je kunt dus te allen tijde ervoor kiezen dat jouw gegevens niet meer gebruikt mogen door bedrijven enz. Ook ligt de bewijslast in handen van bedrijven en niet bij de consument. Het bedrijf moeten kunnen aantonen dat het juist gehandeld heeft en dat de consument akkoord is gegaan met gebruik van zijn of haar gegevens.

Kortom, de nieuwe wetgeving beschermt de privacygegevens van de consument meer en geeft instanties die werken met persoonlijke data meer verantwoordelijkheden. Hopelijk ben jij als webshopeigenaar ook klaar voor de AVG. Zo niet, neem dan direct contact met ons op.

gegevensbescherming

wat is linkbuilding

Linkbuilding; werken aan je online reputatie

Een term die regelmatig voorbij komt in de online wereld is ‘’ linkbuilden ‘’. Plat vertaald betekent dit het verzamelen van verwijzingen. Wat is linkbuilding precies en waarom kom je deze term vaker tegen? We geven je hier graag antwoord op. Je linkprofiel is je online reputatie/imago. Hoe meer (relevante) verwijzingen je van anderen krijgt, hoe beter dit is voor je reputatie.

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding is tweeledig. Het is zowel intern als extern. Allereerst kijken we naar de externe linkbuilding. Dit is het verkrijgen van links op andere websites naar jouw eigen domein. Het doel hiervan is om een sterk linkprofiel te genereren en een autoriteit binnen je niche te worden. Linkbuilding is namelijk een SEO rankingfactor die je online zichtbaarheid vergroot. Het genereren van een sterk linkprofiel is niet gemakkelijk en het vergt veel tijd en geduld.

Interne linkbuilding is erop gericht je website zo gebruiksvriendelijk mogelijk in te richten voor de bezoeker. Plaats interne link naar andere pagina’s binnen je website, zodat de bezoeker makkelijk door je website navigeert, en zorg ervoor dat hij/zij niet in een doolhof belandt. De interne linkstructuur is ook een factor die invloed heeft op je organische zichtbaarheid.

Terug naar de externe links. Eerst leggen we je uit waarom linkbuilding een rankingfactor is. De visie van Google is  ‘’ het leveren van relevante zoekresultaten uit alle gegevensbronnen waarbij het gebruiksgemak voor de eindgebruiker centraal staat’’. Het linkprofiel geeft je online reputatie weer. Heb jij relevante content op je website én een sterk linkprofiel, dan moet je, in de ogen van Google, wel een grote speler binnen je markt zijn. Dit heeft een zeer positief effect op je online zichtbaarheid.

sterk linkprofiel

Wat is een sterk linkprofiel?

Het hebben van een sterk linkprofiel is makkelijker gezegd dan gedaan. Een goed linkprofiel is divers. Dit betekent dat je externe links genereert van zakelijke sites (bij voorkeur binnen je branche), websites van partners, social sharings, startpagina’s (Nederland is een van de weinige landen waar startpagina’s nog acceptabel zijn) en blogpagina’s. Zorg er voor dat je niet alleen maar links hebt van één bepaald onderdeel, maar dat je hierin zoveel mogelijk varieert. Als je een pagina naar jouw website laat linken dan is de ankertekst (het klikbare woord dat naar jouw pagina leidt) ook een belangrijk onderdeel. Om dit te visualiseren geven we je een voorbeeld hoe je de ankertekst wel en niet dient te gebruiken.

Do: Bekijk dit artikel als je meer tips wil over hoe je een marketing communicatieplan schrijft.

Don’t: Bekijk dit artikel als je meer tips wil over hoe je een marketing communicatieplan schrijft.

Probeer ook te variëren met je ankerteksten, dus gebruik niet overal dezelfde term. Verwerk meerdere interessante zoektermen in je ankertekst.

Tips voor het genereren van links

Nu je een beeld hebt wat linkbuilding is en wat is een sterk linkprofiel is geven we je graag ook nog een aantal tips hoe je (relevante) links genereert.

 • Start met het delen van je content op je social media kanalen
 • Meld je aan op (relevante) startpagina’s die betrekking hebben op je branche
 • Schrijf een relevant artikel die op je een zakelijke website (binnen je branche) mag plaatsen
 • Meld je aan op online bedrijfsgidsen
 • Reageer op fora binnen je nichemarkt
links genereren

Het is belangrijk dat je zorgvuldig links kiest en niet random links genereert

Daarnaast zijn er nog een aantal praktische zaken die je meer informatie geven over linkbuilding.

Do’s:

 • Link niet alleen naar je homepage maar ook naar andere belangrijke pagina’s
 • Gebruik een afwisselende ankertekst
 • Zorg voor een afwisseling tussen je type links (blogs/startpagina’s/socials)
 • Probeer links van zowel oudere als nieuwe domeinen te genereren

De twee termen die centraal bij linkbuilding staan en blijven zijn; relevantie en natuurlijkheid. Het linkprofiel dient te allen tijde natuurlijk en relevant te zijn, zodat Google je hiervoor kan belonen. Er zijn ook organisaties waar je links kunt kopen. Doe niet NOOIT. Dit is in eerste instantie tegen de richtlijnen van Google en het is eerder nadelig dan voordelig voor je site.

Hopelijk heb je na het lezen van dit blog een goed beeld over linkbuilding. Als je nog vragen hebt of extra informatie wilt, neem vrijblijvend contact met ons op.