Het gemak van chatbots

Het gemak van chatbots

Niet alleen voor de grote bedrijven, maar ook voor zelfstandige ondernemers en het MKB, moet 2018 het jaar van de chatbots worden. Maar wat is een chatbot dan precies? In dit artikel gaan we in op de mogelijkheden van chatbots en de gemakken die deze digitale revolutie met zich meebrengt.

Wat is een chatbot?

Er zijn twee soorten chatbots. Een chatbot op basis van Artificial Intelligence en een voorgeprogrammeerde chatbot. Een chatbot op basis van Artificial Intelligence maakt gebruik van geavanceerde technieken. Het systeem achter de chatbot leert om op basis van ervaringen uit het verleden beter te communiceren met klanten. Dit type chatbot is echter zeer complex en wordt voornamelijk toegepast door organisaties als Facebook, Google en Microsoft.

Een ander, meer praktisch type chatbot, is een voorgeprogrammeerde ‘pratende robot’. Het klinkt ingewikkeld, maar in de praktijk is het echter eenvoudig. Een chatbot geeft automatisch antwoord op veel gestelde vragen, via bijvoorbeeld de klantenservice op je website. Een robot wordt zo ingesteld dat hij relevante antwoorden geeft op vragen die (potentiële) klanten hebben.

Leuk dat een robot antwoorden kan geven op vragen, maar dat kan ik zelf toch ook?

Uit diverse onderzoeken blijkt dat de klantenservice in Nederland ieder jaar zeer zwak scoort. Dit komt omdat een groot deel van de gebruikers van een klantenservice op zoek is naar een snelle en gebruiksvriendelijke dienstverlening. In de praktijk wordt er echter niet snel genoeg een adequate oplossing aangedragen of is de klantenservicemedewerker niet vriendelijk. Bij een livechat verlaat bijvoorbeeld een merendeel van de gebruikers de website wanneer er niet binnen 30 seconden wordt gereageerd.

Chatbots

De 4 voordelen van een chatbot

 1. Een chatbot verbetert de gebruiksvriendelijkheid van je webshop
  Een chatbot kan ook fungeren als hulpmiddel op een webshop. Wanneer een (potentiële) klant op zoek is naar een specifiek product, kan hij dit simpelweg vragen aan de chatbot, in plaats van de hele webwinkel doorzoeken. De gebruiksvriendelijkheid van de webwinkel neemt toe en het aankoopproces gaat een stuk sneller. Dit zorgt voor een hoger conversiepercentage op de betreffende webshop.
 2. Een chatbot past persoonlijke marketing toe op je webwinkel
  Een chatbot kan bijhouden wat het koop- en zoekgedrag van (potentiële) klanten is op een webwinkel. Aan de hand hiervan kan een chatbot voor, tijdens en na een aankoop persoonlijke aanbiedingen laten zien. Dit verhoogt de gebruiksvriendelijkheid en de kans op een conversie.
 3. Een chatbot kan meerdere chats en vragen tegelijkertijd beantwoorden
  Waarin een persoon maar met één gesprek tegelijk bezig kan zijn, kan een chatbot oneindig veel vragen tegelijkertijd beantwoorden in verschillende chats. Op deze manier wordt een vraag altijd snel beantwoord.
 4. Een chatbot werkt 24 uur per dag, 365 dagen in de week
  Waar zelfs fulltimers gemiddeld ‘slechts’ 261 dagen per jaar en 8 uur per dag werken, werkt de chatbot 365 dagen per jaar, 24 uur per dag. Dit zorgt ervoor dat (potentiële) klanten op elk moment van het jaar een snel antwoord kunnen verwachten.

Wat zijn de nadelen?

Chatbots bestaan al relatief lang, maar werken nog niet altijd zoals ze zouden moeten werken. De chatbot begrijpt niet altijd volledig wat de klant wil weten. We zijn zelf gaan testen of een chatbot je net zo goed kan helpen als een live medewerker. Een groot aantal veel gestelde vragen werden goed beantwoord, maar wanneer er minder specifieke vragen worden gesteld, laat de chatbot het afweten. Onderstaand voorbeeld geeft het verschil weer tussen een chatbot en een live medewerker bij specifieke vragen.

Conclusie

Een chatbot brengt veel voordelen met zich mee, voornamelijk voor webshops en grotere websites. Door een chatbot in te zetten neemt de gebruiksvriendelijkheid toe en wordt de kans op een conversie verhoogd. Bij specifieke vragen komt een chatbot echter nog te kort. Wanneer de chatbots zich beter ontwikkelen, zullen zij ook specifiekere vragen kunnen beantwoorden.

Tot die tijd kunnen chatbots het beste worden gebruikt als een soort gids op je website of webshop. Benieuwd hoe je hier het beste mee aan de slag kunt gaan? Neem vrijblijvend contact met ons op! Wij helpen u ook graag mee te denken hoe andere aspecten binnen uw website of webshop kunnen worden geoptimaliseerd.

 

chatbot vs live chat

magento2-demo

De Extendure Magento 2 Demo

In 2015 heeft Magento een versie 2 uitgebracht maar toch draaien er nog veel webshops op Magento 1. Dit komt vooral uit gewenning denken wij. Wat een boer niet kent, dat eet hij niet. Dus waarom zou je dan overstappen naar Magento 2? Veel voorkomende argumenten daarvoor zijn:

 1. Gebruikers zijn tevreden over de huidige werking van Magento 1
 2. Gebruikers willen  kosten en tijd die gemoeid gaan met een overzet besparen
 3. Gebruikers denken dat er niet voldoende Magento 2 extensies zijn

Wij denken dat een overstap naar Magento 2 een slimme investering is waar je in de toekomst profijt van zult hebben. De voordelen van Magento 2 leggen we graag aan je uit in de volgende alinea:

extendure magento 2 demo

Het nieuwe dashboard van Magento 2, klik om de afbeelding te vergroten

De voordelen van Magento 2

Maar wat zijn deze voordelen van Magento 2 dan? Het design is mobile first ingericht. Dat wil zeggen dat websites op mobiel goed functioneren en responsive zijn. De websites zien er niet alleen goed uit, ze zijn ook nog eens 25% sneller! Dat is erg belangrijk voor het verkrijgen van meer conversies, maar ook voor SEO. Sites die sneller laden hebben een hogere gebruikerservaring, wat vanzelfsprekend zorgt voor een betere ranking in zoekmachines. 27% van de bezoekers die een website bekijken via mobiele apparaten verlaten de website wanneer de site niet binnen 3 seconden is geladen. Genoeg redenen dus om ervoor te zorgen dat jouw website snel is en snel blijft.

Naast een hogere snelheid zijn er nog een aantal andere significante voordelen van Magento 2:

 1. Het toevoegen van producten aan je winkelmandje en afrekenen gaat 66% sneller. Dit verhoogt de conversieratio
 2. De back-end admin interface is nu een stuk gebruikersvriendelijker. Het is makkelijker om er door heen te navigeren, de menu’s zijn goed georganiseerd
 3. Je kunt eenvoudig de looks van je website aanpassen en deze functioneel maken in minder tijd in vergelijking tot Magento 1
 4. Meerdere admins kunnen nu tegelijkertijd inloggen, producten aanmaken en aanpassingen doen
 5. Magento 2 reageert vele malen gemakkelijker op updates vergeleken met de Magento 1 versie
 6. Catalogus pagina’s laden tot 2x sneller

magento-2-handleiding

Magento 2 handleiding

Voor de gebruikers die Magento 2 graag zelf eens willen ervaren zonder er direct voor te betalen hebben we een oplossing: de Extendure Magento 2 Demo. In deze demo kun je Magento 2 gebruiken in een testomgeving. Binnen deze omgeving kan alles worden aangepast. Zo kun je de gehele omgeving zelf uitproberen en de gemakken van Magento 2 zelf ervaren. Laat je verrassen door de vele voordelen! In de handleiding leggen daarnaast precies uit hoe de verschillende onderdelen in Magento 2 werken. Houdt deze bij de hand zodat je gemakkelijker met Magento 2 leert werken. Daarnaast vindt je bovenaan in de handleiding inloggegevens waarmee je toegang krijgt tot de back-end van de testomgeving.

Het nieuwe backend systeem is overzichtelijker dan haar voorganger. Dit zorgt voor een prettige gebruikerservaring. Heb je vragen over de Magento 2 demo of over de installatie van Magento 2? Neem contact op met ons, we helpen je graag! Bekijk ook onze e-Commerce pagina voor meer informatie over Magento.

 

8 tips om met e-mailmarketing meer conversies te winnen

Nieuwsbrieven zijn een effectief marketinginstrument, je kunt er namelijk veel eenvoudiger dan andere marketingkanalen een hogere ROI en betere conversiemogelijkheden mee realiseren. Dit komt vooral doordat je boodschap direct in de persoonlijke mailbox van de contactpersoon terecht komt en je zo de volledige aandacht van de ontvanger hebt. Vandaag geeft e-mailmarketingexpert Megan van Newsletter2Go je acht tips om snel meer conversies te realiseren.

1. Nieuwe klanten met nieuwsbrieven aantrekken

Een nieuwsbrief kan een goede prikkel zijn om websites te laten converteren. Deze procedure is vaak te zien in online shops waar in ruil voor de nieuwsbrief aanmelding een voucher cadeau wordt gedaan. De voucher kan dan direct voor de eerste bestelling gebruikt worden.

Deze vorm van incentive werkt niet alleen met kortingsbonnen, maar ook met exclusieve voordelen voor nieuwsbriefabonnees. Dit kan bijvoorbeeld een e-book zijn waarin je je expertise deelt of het aanbieden van speciale artikelen uitsluitend voor nieuwsbrief lezers.

2. Bestaande klanten door e-mails binden

Wanneer je de e-mailadressen van de klanten al hebt kun je ze permanent met mailings activeren. Hiervoor zijn twee componenten nodig, namelijk nieuwsbrief- en automatiseringsmailings.

E-mailautomatisering is bijzonder waardevol voor het verhogen van de conversiesnelheid. Automatische mailings bestrijken de volledige levenscyclus van de klant. Het werkt het beste als je de conversie-elementen op een zinvolle manier in de contactrubrieken integreert, bijvoorbeeld in de vorm van een welkomstsectie met tips en productaanbevelingen.

De nieuwsbrieven kunnen wekelijks of maandelijks verstuurt worden. Voor ieder bedrijf is de verzendfrequentie anders, test eenvoudigweg wat voor jouw publiek het best functioneert.

3. De conversietunnel analyseren

Zelfs als je de conversietunnel op je website al in detail hebt geanalyseerd zijn nieuwsbrieven een handig extra kanaal. Het belangrijkst is om mogelijke bounceredenen te identificeren, aangezien het uiteindelijke doel is om bounces te voorkomen. Als de openratio nieuwsbrief laag is, moet je eventueel de onderwerpregel en afzendernaam optimaliseren. Wanneer de click-through-rate te laag is, moet je werken aan het ontwerp, de inhoud en de CTA.

Email-marketing-analyseren

4. Een goede conversiedoelstelling instellen

Wanneer je te veel keuzes hebt raak je verwend door alle keuzes. Het verminderen van de opties kan de conversies zeer effectief verhogen. Het type conversie dat centraal staat hangt af van het doel van de mailing. Als de nieuwsbrief bijvoorbeeld gebruikt wordt voor webshop aankopen, dien je een selectie van relevante producten te tonen. De juiste keuze en opbouw  spelen hierbij een belangrijke rol. Een gestructureerd en helder e-mail nieuwsbrief template zorgt ervoor dat lezers sneller hun weg vinden naar de juiste bestemming.

5. De juiste call-to-action vinden

Of jouw nieuwsbrief succesvol zal converteren hangt af van de call to action. Deze moet zo kort en duidelijk mogelijk zijn. Een goede CTA voldoet aan de volgende drie criteria: de CTA  is opvallend (bv. door kleur en vorm), persoonlijk en specifiek. Dit betekent dat het een concrete oproep tot actie bevat (“Nieuwe aanbiedingen weergeven”) in plaats van een algemene zin (“Klik hier”).

Het kan de moeite waard zijn om de oproep tot actie vanuit het perspectief van de lezer te formuleren. Dit helpt om klanten nog directer aan te spreken.

6. Tijdslimiet voor aanbiedingen

De conversiemogelijkheden kunnen worden vergroot door aanbiedingen slechts voor een beperkte tijd in te stellen. Niemand wil immers een goed aanbod missen omdat het te laat is.

E-mails kunnen hiervoor worden gebruikt door een herinneringsmailing kort voor het verstrijken van het aanbod te sturen. Dit leidt tot uitzonderlijke openratios, vooral bij contacten die de oorspronkelijke nieuwsbrief hebben geopend.

Email-Marketing-tijdslimiet

7. Persoonlijke kortingen en vouchers

Veel kortingscodes zijn tegenwoordig ook online op voucher portals te vinden en dus niets bijzonders. Wie algemene codes verstuurt, loopt het risico dat contacten het aanbod nauwelijks opmerken.

Een gepersonaliseerde, individuele code die slechts één keer kan worden gebruikt en alleen in de nieuwsbrief is opgenomen, straalt veel meer exclusiviteit uit. Gebruikers hebben de neiging om beter te converteren wanneer ze een niet alledaags voordeel ontvangen.

8. Social proof gebruiken

Vrijwel niemand koopt tegenwoordig meer een product waar nog geen andere kopers een beoordeling over hebben gegeven. Recencies worden dagelijks gecheckt en vergroten het vertrouwen in de aankoop. Gebruik positieve recensies om de kans op conversies te verhogen. Binnen de e-mail is er uiteraard weinig ruimte voor uitgebreide reviews, maar sterren en iconen kunnen prima gebruikt worden om een rating aan te geven.

Google Analytics intelligence

Nieuw: Google Analytics Intelligence

Google Analytics is zowel voor de ervaren als onervaren marketeer een bekend begrip. Het programma dat zeer waardevolle informatie genereert is al jarenlang de beste vriend van elke analist. Zo combineer je actuele gegevens met feiten uit het verleden om daar vervolgens kritische conclusies uit te trekken. Nu heeft Google Analytics een update gekregen genaamd Google Analytics Intelligence . In dit blog geven we je tekst en uitleg wat deze update betekent.

Wat is Google Analytics Intelligence en hoe werkt het?

Google Analytics Intelligence is een update die ( negatieve ) gebeurtenissen in de gaten houdt en op basis van de gegevens een op feiten gebaseerde voorspelling doet. ’s Nachts worden dimensies en metrics gescand om te kijken of er onverwachte stijgingen/dalingen komen. En het is vooral handig om dalingen in kaart te hebben zodat je hier direct op in kunt spelen in plaats van dat je deze negatieve trend pas weken later in de gaten krijgt en het al te laat is. Want wanneer de cijfers buiten de verwachte stijging/daling vallen dan slaat Google alarm. De gebeurtenissen zijn op basis van het dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse verkeer. Ook wanneer je onverwachts veel bezoekers hebt krijgt je een melding. Je krijgt dan precies te zien wat het exacte aantal bezoekers is en in hoeverre dit van de verwachte aantal zit.

Ook kun je gerelateerde vragen stellen aan Analytics ( in het Engels ).  Een voorbeeld hiervan is ‘’ Which channel had the highest bounce rate ? ‘’. Analytics Intelligence ( AI ) zal dan een lijst met de kanalen met het hoogste uitstapercentage laten zien. Op deze manier kun je hier als ondernemer dus snel op inspelen en concreet gaan onderzoeken waarom deze kanalen dit vertonen.

Google Analytics intelligence

Intelligence gebruiken

Om de update te gebruiken dien je ingelogd te zijn in Google Analytics. Navigeer vervolgens naar je betreffende view en open je gewenste rapport. Bij de meeste rapporten zit de Intelligence button rechtsboven.

Je kunt inzicht vragen in nieuwe, opgeslagen en gelezen feeds. En op lange termijn begrijpt AI zelf in welke gebeurtenissen jij het meest geïnteresseerd bent.

Ook kun je aangeven hoe intensief je wilt dat Google de Intelligence update gebruikt. Zet je de intensiviteit op hoog dan krijg je bij de kleinste verschuiving al een melding, zelfs wanneer een melding insignificant is. Hoe lager je de intensiviteit zet, hoe onverwachter een trend moet zijn om op te vallen. Het maakt het dus makkelijker onderscheid te maken tussen het belang van data.

Het vragen stellen via AI is ook zeer eenvoudig. Je typt, in het Engels, je vraag in en gedurende het typen geeft Google zelf suggesties zodat je hier meteen op in kunt spelen. Voorbeelden van vragen zijn:

 1. What was the revenue yesterday?
 2. How many new users did we get in August?
 3. What is the average on page for desktop vs. mobile?

Conclusie

Analytics Intelligence is een zeer nuttige update waar je vooral veel tijd mee bespaard. Het geeft je de beste inzichten en speelt in mogelijke gebeurtenissen. Zo ben je als ondernemer een ( negatieve ) trend steeds voor.

Google Analytics intelligence

wat is big data

Wat is big data?

De term big data wordt door analisten en wetenschappers veel gebruikt en is een zeer overkoepelend begrip. Maar wat is big data? In dit blog lees je wat is het is en vooral de waarde van big data voor ondernemers.

De opmars van de online wereld heeft de afgelopen jaren grote stappen genomen. Waar consumenten in 2005 voor 2,82 miljard euro aan online verkopen deden lag dit aantal in 2016 op, schrik niet, 20,16 miljard euro volgens Marketingfacts.

 

online consumentenbestedingen

Online consumentenbestedingen in miljarden vanaf 2005 volgens Marketingfacts

Na het zien van deze cijfers kun je concluderen dat de online wereld behoorlijke stappen heeft gemaakt. En dat er voor ondernemers kansen liggen om hier op in te spelen. Maar hoe pak je dit aan als ondernemer? Je begint met het opstellen van een marketingplan met bepaalde doelstellingen en targets. Een onderdeel van dit plan is het definiëren van je doelgroep. Met big data kun je bijvoorbeeld meer te weten komen over je doelgroep. Want consumenten laten met alles wat ze online doen bepaalde sporen achter. Dit wordt verwerkt door een digitaal systeem en omgezet in concrete en interessante cijfers. Een aantal simpele voorbeelden van big data zijn:

 • Hoe lang blijft een klant op je pagina
 • Hoe vaak wordt je video op social media bekeken
 • Wat de gemiddelde orderwaarde is

Voordelen big data

Met big data kun je jezelf een hoop tijd besparen. In plaats van dagen/weken piekeren over een nieuwe campagne kun je uit data zeer nuttige informatie halen. Kijk bijvoorbeeld hoe je producten in de volksmond genoemd worden. Stel je runt een sigarenwinkel en je verkoopt naast sigaren ook bijbehorende accessoires. Een van deze accessoires is een humidor ( een humidor is een kistje om sigaren in te bewaren ). Maar door onderzoek te doen kom je erachter dat potentiële klanten die weinig kennis hebben over sigaren dit product geen humidor noemen maar bijvoorbeeld sigarenkistje. Dan kun je door middel van de big data resultaten uit een zoekwoordonderzoek concluderen dat sigarenkistje een betere term is voor je campagne om nieuwe klanten te genereren. Hierdoor kun je de klant dus op de man af benaderen en aanbiedingen op maat maken. Big data is ook belangrijk voor een inkoopmanager. Dankzij bijvoorbeeld verkoopcijfers en historische ordergegevens kan hij gestructureerder zijn voorraad bepalen. En zo kan hij ook direct analyseren wanneer er een bepaald product ineens aanzienlijk minder verkocht wordt en hier de oorzaak van onderzoeken.

Kortom, dankzij big data kun je onder andere :

 • consumentengedrag analyseren
 • je financiële keuzes kunt inschatten
 • de markt in kaart brengen
 • gerichte aanbiedingen aan klanten kunt doen
 • concurrentieanalyses maken

big data

Privacy en wetgeving

Zonder het in de gaten te hebben zijn wij als consumenten bijna geschoten wild aangezien we overal grote digitale voetsporen achterlaten en dus relatief makkelijk te traceren zijn. Daarom heeft minister Kamp een kamerbrief over het rapport expertgroep big data en privacy opgesteld. Hierin wordt ingegaan op het gebruik van big data door het bedrijfsleven dat in balans is met de privacy van consumenten. Zo worden onze gegevens enigszins beschermd.

Conclusie

Big data is essentieel voor iedere ondernemer. Zonder deze data ben je niet volledig op de hoogte van consumentengedrag en kun je hier dus niet op inspelen. Nu gebruiken wij vele tools en programma’s om data te verzamelen en dit om te zetten in concrete adviezen. Wil je dat we dit ook voor jouw business doen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

A B testen hoe in te zetten

A B testen, hoe in te zetten?

De inzet van A B testen geeft jou organisatie meer inzicht in wat werkt en wat niet werkt. Zo weet je zeker dat je voor de beste werkende manier kiest die sneller leidt tot meer omzet. Dit betekent dat je een variant maakt op een bestaande pagina en één bepaald element aanpast aan die pagina. Denk bijvoorbeeld aan andere kleur button of een stuk tekst dat wordt weggehaald of juist toegevoegd. Bezoekers krijgen vervolgens pagina A of pagina B te zien. Nadat de pagina’s een X aantal keren zijn bekeken kan er worden geconcludeerd welke pagina het beste werkt.

Gouden regel van A B testen

Het is belangrijk dat er tijdens het A B testen maar één element per pagina wordt getest. Als er meerdere elementen op een pagina worden veranderd dan je weet nog niet wat de hogere omzet heeft veroorzaakt. Houdt het daarom overzichtelijk voor jezelf en test telkens maar één element  per pagina.

A-B-testen-een-element

A B testen voorbereiden

Voordat er pagina’s online kunnen worden gezet is het belangrijk om een aantal voorbereidingen te treffen. Eerst zal er bepaald moeten worden welke pagina’s getest gaan worden. Het meest voor de hand liggende zijn slecht lopende pagina’s waar weinig omzet uitkomt. Maar misschien kan het ook interessant zijn om een goedlopende pagina te testen om zo nog meer omzet uit die pagina te halen.

Voordat de A B test live gaat is het handig om hypotheses te maken. Wat denk jij wat er gaat gebeuren als je bijvoorbeeld een knop een andere kleur geeft? Daarbij is het ook belangrijk om niet te vroeg conclusies te trekken. Om zeker te weten dat de hypothese wel of niet waar is zal de pagina vaak genoeg getest moeten worden. Maak daarom afspraken over hoelang je de A B test laat draaien en hoe vaak je de test aan de webshopbezoekers wilt laten zien.

Wat kun je testen met A B testen?

Je kunt veel verschillende elementen testen op een pagina. Alleen is het belangrijk dat er telkens een element wordt getest en dat het doel van de pagina na blijft gestreefd.

De volgende testen kunnen interessant zijn:

 • Kleur van een button veranderen
 • Stuk tekst weghalen of juist toevoegen
 • Verplaatsen van afbeeldingen of vergroten/ verkleinen van afbeeldingen
 • Verschillende lettertypes en lettergroottes
 • Andere gerelateerde producten als opties weergeven

Buttons-blog-a-b-testen

Resultaten A B testen meten

Nadat de A B test vaak genoeg is getest is het belangrijk om alle resultaten te meten. Simpele resultaten kunnen gewoon uit Google Analytics worden gehaald. Daarnaast kan met Google Analytics Experiments specifiekere testen worden opgezet en gemeten. Zorg ervoor dat je de geteste pagina’s goed sorteert en een vergelijkbare URL geeft zodat het meten een stuk overzichtelijker voor jezelf wordt. Als je echt verder en dieper wilt ingaan op A B testen kun je ook altijd gebruik maken van de betaalde tool Optimizely. Hierin worden resultaten breder weergegeven en worden de mogelijkheden nog een stukje verder vergroot. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe designs laten maken of algoritmes van je webshop laten aanpassen.

Bij een goede responsive webshop is het gebruik voor de consument hetzelfde. Denk er ook aan om tijdens het meten van de A B test resultaten alle apparaten onderling te vergelijken. Zo kunnen de resultaten op mobiel tegenvallen, maar als de resultaten op desktop positief verassen dan kan het toch nog interessant zijn om de verandering door te voeren. Dus trek niet meteen conclusies door enkel de algemene resultaten te bekijken.

A-B-testen-meten

Blijven testen

Het is belangrijk om steeds te blijven testen. Nadat een bepaalde pagina is getest en geoptimaliseerd is kan de pagina verder worden getest. Zo kan de pagina steeds een beter ervaringen geven aan de bezoekers van je webshop.

Hopelijk heeft dit blog jou geholpen om aan de slag te gaan met A B testen. Als jouw webshop in Magento is gebouwd dan helpt de website van Magento je verder met het implementeren van
A B testing. Op de website van Magento wordt er stap voor stap uitgelegd hoe je A B testen kunt instellen.

Mocht je nog vragen hebben over A B testen of graag ondersteuning willen hebben tijdens het opzetten neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Datagedreven marketing

Een introductie in de wereld van datagedreven marketing

Marketing heeft de laatste decennia grote veranderingen doorgemaakt. Marketingbeslissingen worden steeds minder op gevoel gemaakt en steeds meer aangestuurd door consumentendata. ‘De consument heeft altijd gelijk’ is dan ook een gezegde dat veel bedrijven tegenwoordig stimuleert om zo goed mogelijk naar de klant te luisteren. Met de evolutie van het internet is er een gigantische hoeveelheid waardevolle consumentendata beschikbaar. Gezien het belang ervan, geven wij graag een introductie in de wereld van datagedreven marketing.

Wat is nu precies datagedreven marketing?

Marketingorganisaties hebben een digitale transformatie ondergaan en een meer implementeren steeds meer wetenschappelijke, technische en datagedreven strategieën. Met data worden alle gegevens die digitaal beschikbaar zijn bedoeld. Bij datagedreven marketing komen marketinginzichten en –beslissingen voort uit analyses van klantgegevens. Deze data kan voortvloeien uit interne en externe bronnen. Daarnaast kan er een opsplitsing gemaakt worden tussen primaire bronnen, zoals bijvoorbeeld een klanttevredenheidsonderzoek, en secundaire bronnen, zoals social media en websitedata.

Datamarketing

Reden voor datagedreven marketing

Met al deze cijfertjes proberen bedrijven aan de wensen van consumenten te voldoen door het juiste product, op de juiste plaats en de juiste tijd, aan te bieden. Door datagedreven marketing kan de consumer journey inzichtelijk gemaakt worden. Hoewel niemand de toekomst exact kan voorspellen, zitten data-analisten er tegenwoordig schrikbarend dichtbij. In concurrerende markten heeft het bedrijf met de meeste klantinzichten een zeer grote voorsprong op de concurrentie. Het zorgt niet alleen voor effectievere campagnes, er kunnen ook kosten mee bespaard worden. Denk bijvoorbeeld aan een reductie van de kosten van (e)mailcampagnes door alleen de leads met een grote aankoopkans te mailen.

Datagedreven marketing is daarom essentieel om marketingbeslissingen te kunnen maken, wat leidt tot een succesvol bedrijf.

Dategedreven marketing succesvol inzetten

Voordat je begint is het belangrijk dat niet alleen de marketingafdeling, maar de gehele organisatie meewerkt aan de nieuwe datagedreven marketingstrategie. Data kan namelijk overal vandaan komen en soms worden er onverwachte patronen in data gevonden. Het is dan ook zaak om data van alle beschikbare systemen bij elkaar te brengen en te integreren. Iedereen moet daarvoor gebruikmaken van dezelfde bronnen en de informatie in dezelfde database toevoegen. Zodra er een flinke database is opgebouwd, kunnen er pas valide analyses gedaan worden en een data-strategie worden opgesteld.

Daarnaast is het belangrijk dat de verzamelde data voorziet in de behoeften die je hebt.  Verwijderen of toevoegen van nieuwe data is dan ook noodzakelijk om een up-to-date database te hebben. Zowel in de B2C als B2B markt zijn demografische klant/lead gegevens erg belangrijk. In de B2C-markt zie je echter vaak dat er herhaalaankopen worden gedaan. Dit, in combinatie met demografische gegevens, is perfecte informatie voor het voorspellen van toekomstige aankopen.

Voor meer informatie kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen!

Data

Datafeeds, hoe meer informatie, hoe beter

We gaan even terug naar de basics. Wat zijn datafeeds ook al weer? Datafeeds zijn bestandseenheden die een reeks van producten kunnen bevatten. Dit is meestal een catalogus van een webwinkel, maar hoe belangrijk zijn deze datafeeds tegenwoordig?

Channable

Het Utrechtse bedrijf Channable heeft een managementtool voor datafeeds ontwikkeld. Ze hebben  dus een software ontwikkeld die productinformatie van een webwinkel uitleest en tot een datafeed vormt. Vervolgens worden deze datafeeds geoptimaliseerd voor vergelijkingssites en marktplaatsen. Voor de e-commerceplatvormen zoals Magento, Lightspeed en WOOCommerce zijn er speciale plug-ins ontwikkeld die zorgen voor een directe koppeling met bijvoorbeeld Google Shopping of Amazon. Het bedrijf Channable is opgericht door Rob van Nuenen en zijn twee compagnons Robert Kreuzer en Stefan Hospes. Een aantal jaar geleden werd er nauwelijks gebruik gemaakt van responsive designs. Het bedrijf haalde toen de content van websites en vormde dit om tot mobiele sites.

Hoe meer datafeeds, hoe beter?

Tegenwoordig bevat een feed veel meer informatie dan alleen naam, omschrijving en prijs. De regel van datafeeds is hoe meer informatie, hoe beter. Een datafeed bevat tegenwoordig ook informatie over de grootte, kleur, voorraad, marges en belangrijke kenmerken. Er zijn ook Product Information Management-tools op de markt gekomen, maar een PIM is er vooral op gericht om informatie op orde te houden en niet zorgt niet per se  voor een directe koppeling met andere systemen. Een belangrijk onderdeel van de Channable software is dat het de orders en dus de veranderingen in voorraad teruggeeft aan het platvorm. Retailers moeten er nu voor zorgen dat ze de kosten voor de plaatsing op een marktplaats of vergelijksite in de hand houden. Een datafeed is dus niet alleen om informatie door te spelen maar ook om mee te sturen. Bijvoorbeeld schoenen met bepaalde kenmerken worden alleen verkocht op Fashionchick en rokjes staan op stylefruits.nl.

datafeeds

 

Hoe verstandig is het om te verkopen op marktplaatsen? 

Het verkopen van je producten via marktplaatsen levert nauwelijks terugkerende klanten op.  Eigenlijk wordt alleen het merk van het platvorm opgebouwd en niet van de retailer.  Klanten weten op een site als Amazon vaak niet eens bij welke retailer dat ze iets kopen, maar een platvorm als Amazon biedt natuurlijk een miljoenenpubliek. Kortom een goede datafeed is dus belangrijk en met de software van Channable wordt het een stukje makkelijker!

Het volgende doel van Channable is om de software in nieuwe Europese landen te lanceren. Ze willen zich nu richten op Engeland, Frankrijk en Spanje.

 

Magento 2 de voordelen en verbeteringen

Magento 2: 7 voordelen en verbeteringen van dit open-source platform

Magento, het meest populaire e-commerce platform ter wereld heeft na lang wachten een nieuwe versie. Met de Magento 2 update krijgt het platform nog meer mogelijkheden dan voorheen om je online business succesvol te laten draaien. De update naar Magento 2 is ook voor ons als specialisten een bijzondere mijlpaal. Op dit moment is overstappen van Magento 1 naar Magento 2 nog een keuze. Echter stop de officiële support voor Magento 1 op november 2018. Zo zijn er dus een aantal vragen die tijdig moeten worden beantwoord. Is het een totaal nieuw platform? Welke plug-ins zijn er beschikbaar? Wat is het verschil tussen Magento 1 en Magento 2? We hebben het voor je uitgezocht en komen tot een aantal opmerkelijke inzichten.

1. Meer snelheid

De nieuwe Magento 2 heeft een slimmer systeem dan zijn voorganger. De snelheid verbeteringen zijn doorgevoerd in de verschillende interface-elementen van de modules. Deze verbeteringen worden geregeld door de modules zelf. Hierdoor zijn de thema’s een stuk lichter en daarmee aanzienlijk sneller. Verder heeft Magento 2 standaard ‘Varnish’ geïntegreerd om de serverbelasting omlaag te halen. Bovendien kan er nu ook makkelijk gebruik worden gemaakt van full page caching.

2. Magento 2 staat voor nog meer veiligheid

Het platform heeft een aantal aanpassingen gemaakt in de bestandstructuur, dit heeft als voordeel dat Magento 2 hierdoor een stuk veiliger is geworden. De nieuwe “pub” map heeft hier een belangrijk aandeel in. Via deze map is de root van Magento nog steeds te bereiken, maar niet meer met HTTP requests. Zo kan de Magento ontwikkelaar makkelijker en sneller de code beschermen. Dit voorkomt eventuele veiligheidslekken in het systeem.

Magento 2 staat voor nog meer veiligheid

3. Responsive webdesign

Het is 2017, een responsive webdesign kan niet meer ontbreken. Magento 2 ondersteunt nu volledige responsive webdesigns. De interface van het basis Magento 2 thema is ook helemaal responsive. Dit geeft het geheel een strakke look en werkt erg prettig. Door deze ontwikkeling is het systeem beschikbaar en goed bruikbaar op verschillende apparaten van desktops tot mobiele telefoons. Erg handig!

4. Een geheel vernieuwde interface

Magento 2 is in onze beleving veel gebruiksvriendelijker dan de vorige versie. Alle website onderdelen zijn nu veel beter beheersbaar door de duidelijke tweedeling van systeembeheer en shopbeheer. Zo krijg je bij Magento 2 een shopbeheer menu met producten, marketing en content. Dat werkt overzichtelijk en snel.

Bij systeembeheer krijg je toegang tot onder andere de configuratie en algemene voorwaarden. De geoptimaliseerde layout zorgt er daarnaast voor dat ook het aanpassen van producten in het systeem veel gebruiksvriendelijker is.

Nieuwe Magento 2 techniek

5. Nieuwe techniek

In de nieuwe Magento 2 vind je nieuwe ondersteuning zoals die van PHP 5.5, standaard less CSS preprocessor en ondersteuning van jQuery. Dit is een hele verbetering ten opzichte van Magento 1. Bovendien is er door de nieuwe techniek ook veel mogelijk in de visuele mogelijkheden van het systeem. Door bijvoorbeeld het gebruik van HTML5 kunnen de gebruikte thema’s helemaal responsive worden gemaakt. Verder liggen er voor de ontwikkelaars veel visuele mogelijkhden klaar door CSS3. Bovendien zijn er ook veel nieuwe extensies beschikbaar.

6. Visual Design Editor (VDE)

Eindelijk heeft Magento ‘drag and drop’ functie door de nieuwe Visual Design Editor. Zo kun je als Magento webshopeigenaar gemakkelijk zelf, geheel visueel aanpassingen doorvoeren in je thema in het CMS. Hierdoor ben je met Magento 2 veel minder afhankelijk van je webdeveloper dan voorheen.

Meer snelheid

7. Testen

Nu wordt het even technisch. In het nieuwe systeem zijn er ongeveer 2,600 integratie, 7,700 unit, 100 JavaScript unit en 100 statische testen om je overall performance te verbeteren. Zo kun je snel en overzichtelijk, voordat de site live gaat, al alle kinderziektes uit je systeem halen. Verder is er ook een optie voor developers om eigen tests te ontwikkelen. Hiermee kun je het hele systeem optimaal laten presteren voor je eigen doeleinden.

Overstappen van Magento 1 naar Magento 2?

Het is belangrijk te overwegen of de kosten opwegen tegen de baten van het nieuwe Magento 2 systeem. Dan kun je vrijblijvend contact opnemen met een van onze specialisten voor de mogelijkheden voor jouw webshop.

Wie moet de retourkosten betalen bij een online bestelling?

Wie moet de retourkosten betalen bij een online bestelling?

Hoe zit het nu precies met de retourkosten betalen bij een online bestelling? Hoe veel je het ook probeert te voorkomen als webshop eigenaar, er zal altijd iemand komen die zijn of haar product retour wil sturen. Wat zijn hierin als webshop dan precies je rechten en plichten? In een fysieke winkel kan de klant het product altijd even uitproberen en controleren op degelijkheid. De retourzending en de retourkosten betalen zit bij online bestellingen zijn net even anders. Hoe het precies zit leggen we je haarfijn uit.

Een hele grote ‘return shipment’

Een hele grote ‘return shipment’

Dit zegt de consumentenwet over retourneren bij een online bestelling

In de consumentenwet staat dat een consument na aankoop van een product via een webshop altijd een bedenktijd heeft van 14 dagen. Als de consument besluit de bestelling te retourneren binnen deze wettelijk gestelde tijd staat deze in zijn recht. Tot zover duidelijk? Nu rijst er echter de volgende vraag: ‘Wie moet de retourkosten betalen bij een online bestelling?’

Informatieplicht van de webshop eigenaar

Iedere webshophouder in Nederland is verplicht om de klant te informeren over zijn rechten ten aanzien van het betalen van retourkosten en verzendkosten. Dit is een absolute plicht. Zorg er dus ten alle tijden voor dat er duidelijk op de website staat vermeld wat het recht van de consument is. Ons advies is om dit te doen via een landingspagina met alle nodige informatie over ruilen en/of retourneren. Dit maakt het gemakkelijk te vinden en voor iedereen helder. Dit is een goede optie naast het plaatsen van de algemene voorwaarden op de website. Door dit te communiceren haal je alle mogelijke onduidelijkheid weg in het proces van retourkosten betalen of hoe het ook al weer zat met de verzending.

De volgende informatie moet altijd helder gecommuniceerd zijn met de klant:

 • Een herroepingsformulier, dit moet je als webshop eigenaar aanbieden. De klant hoeft hier echter geen gebruik van te maken.
 • De termijn van retourneren, wettelijk is dat bepaald op 14 dagen vanaf het moment dat de klant het bestelde product heeft ontvangen.
 • De terugbetaaltermijn, dit moet uiterlijk 14 dagen na herroeping gebeurt zijn.
 • Wie de retourkosten betaalt bij een online aankoop. Dit moet inclusief kosteninschatting gebeuren.
 • Mogelijke uitzonderingen op het herroepingsrecht moeten vermeld zijn.

Wie moet de retourkosten betalen bij een online bestelling?

Retourkosten voor rekening klant

Wat is nu het geval als de consument het bestelde product retour stuurt? Zijn de retourkosten dan voor jou als webshop eigenaar of voor de klant? Nu wordt het interessant. Dit hangt helemaal af van hoe je het zelf wilt en communiceert met die zelfde klant. Heb je voldaan aan je informatieplicht als webshopeigenaar? Dan gaat het erom wat er precies staat in de algemene voorwaarden en op de website. Als je hierin vermeld dat de klant de verzendkosten moet betalen bij het retourneren, dan heb je als webshop het recht de retourkosten voor de rekening van de klant te brengen. Deze moet dan dus de retourkosten betalen voor eigen rekening.

Retourkosten voor rekening klant

Echter zit hier wel een maar bij. Als je kiest voor deze wijze van retourneren, dan mag de klant zelf bepalen op welke wijze het product wordt teruggestuurd. Wees niet bang dat men het product in krantenpapier gewikkeld zal terugsturen. Het is aan de klant om te bewijzen dat het product naar je is geretourneerd en niet toevallig kwijtgeraakt. Als de retourzending kwijtraakt, is de klant in dit geval de pineut.

Retourkosten voor rekening webwinkel

Retourkosten voor rekening webwinkel

Bij deze optie staat nergens vermeld op de website of in de algemene voorwaarden dat de klant de retourkosten betalen moet. Als dit het geval is neem jij als webshophouder alle kosten voor je rekening. Er zijn veel webshops die kiezen voor deze wijze van ‘gratis’ retourneren voor de klant.

Het voordeel van deze optie is namelijk dat als je zelf als webshop deze kosten betaalt, je van de klant mag vragen dat het product op een bepaalde wijze geretourneerd wordt. Zo mag je vragen om bijvoorbeeld het product te retourneren in de originele verpakking. Bovendien is een gratis retourzending aanbieden een extra trigger voor de klant om bij jou te bestellen.

Welke optie ga je kiezen?

Het blijft dus wikken en wegen wat voor jouw webshop de beste optie is om aan te bieden. De informatieplicht blijft echter bestaan. Vergeet die dus niet. Wat je ook kiest, vermeld altijd wie de retourkosten betalen moet bij een online bestelling.