De term big data wordt door analisten en wetenschappers veel gebruikt en is een zeer overkoepelend begrip. Maar wat is big data? In dit blog lees je wat is het is en vooral de waarde van big data voor ondernemers.

De opmars van de online wereld heeft de afgelopen jaren grote stappen genomen. Waar consumenten in 2005 voor 2,82 miljard euro aan online verkopen deden lag dit aantal in 2016 op, schrik niet, 20,16 miljard euro volgens Marketingfacts.

online consumentenbestedingen

Online consumentenbestedingen in miljarden vanaf 2005 volgens Marketingfacts

Na het zien van deze cijfers kun je concluderen dat de online wereld behoorlijke stappen heeft gemaakt. En dat er voor ondernemers kansen liggen om hier op in te spelen. Maar hoe pak je dit aan als ondernemer? Je begint met het opstellen van een marketingplan met bepaalde doelstellingen en targets. Een onderdeel van dit plan is het definiëren van je doelgroep. Met big data kun je bijvoorbeeld meer te weten komen over je doelgroep. Want consumenten laten met alles wat ze online doen bepaalde sporen achter. Dit wordt verwerkt door een digitaal systeem en omgezet in concrete en interessante cijfers. Een aantal simpele voorbeelden van big data zijn:

  • Hoe lang blijft een klant op je pagina
  • Hoe vaak wordt je video op social media bekeken
  • Wat de gemiddelde orderwaarde is

Voordelen big data

Met big data kun je jezelf een hoop tijd besparen. In plaats van dagen/weken piekeren over een nieuwe campagne kun je uit data zeer nuttige informatie halen. Kijk bijvoorbeeld hoe je producten in de volksmond genoemd worden. Stel je runt een sigarenwinkel en je verkoopt naast sigaren ook bijbehorende accessoires. Een van deze accessoires is een humidor ( een humidor is een kistje om sigaren in te bewaren ). Maar door onderzoek te doen kom je erachter dat potentiële klanten die weinig kennis hebben over sigaren dit product geen humidor noemen maar bijvoorbeeld sigarenkistje. Dan kun je door middel van de big data resultaten uit een zoekwoordonderzoek concluderen dat sigarenkistje een betere term is voor je campagne om nieuwe klanten te genereren. Hierdoor kun je de klant dus op de man af benaderen en aanbiedingen op maat maken. Big data is ook belangrijk voor een inkoopmanager. Dankzij bijvoorbeeld verkoopcijfers en historische ordergegevens kan hij gestructureerder zijn voorraad bepalen. En zo kan hij ook direct analyseren wanneer er een bepaald product ineens aanzienlijk minder verkocht wordt en hier de oorzaak van onderzoeken.

Kortom, dankzij big data kun je onder andere :

  • consumentengedrag analyseren
  • je financiële keuzes kunt inschatten
  • de markt in kaart brengen
  • gerichte aanbiedingen aan klanten kunt doen
  • concurrentieanalyses maken

Privacy en wetgeving

Zonder het in de gaten te hebben zijn wij als consumenten bijna geschoten wild aangezien we overal grote digitale voetsporen achterlaten en dus relatief makkelijk te traceren zijn. Daarom heeft minister Kamp een kamerbrief over het rapport expertgroep big data en privacy opgesteld. Hierin wordt ingegaan op het gebruik van big data door het bedrijfsleven dat in balans is met de privacy van consumenten. Zo worden onze gegevens enigszins beschermd.

Conclusie

Big data is essentieel voor iedere ondernemer. Zonder deze data ben je niet volledig op de hoogte van consumentengedrag en kun je hier dus niet op inspelen. Nu gebruiken wij vele tools en programma’s om data te verzamelen en dit om te zetten in concrete adviezen. Wil je dat we dit ook voor jouw business doen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.