Black Friday is al jaren een begrip in Amerika en tegenwoordig ook in Nederland. Voor ondernemers met een webshop is dit een uitgelezen kans om een piek in de omzetcijfers te behalen. Tijdens Black Friday weekend geven webshops flinke kortingen op hun producten waardoor hun shops een grote omzet draaien. Steeds meer (online) retailers springen in op Black Friday weekend en bouwen hier campagnes omheen. Black Friday 2020 zal er anders uitzien dan we gewend zijn. Omdat er in veel landen over de hele wereld nog steeds veel social distancing regels van kracht zijn, MOET elke retailer wel een sterke online aanwezigheid hebben. Daar komt bij kijken dat geen enkele aankoop verloren mag gaan of over het hoofd mag worden gezien door de hoge vraag en de online concurrentie. In dit blog gaan we jou uitleggen hoe jij jouw website kan voorbereiden op Black Friday 2020. Mocht je vragen hebben na het lezen van het blog, neem dan vrijblijvend contact op met onze online marketing specialisten, wij helpen je graag verder.

Verwachting van Black Friday 2020

Sinds maart heeft het virus COVID-19 ervoor gezorgd dat onze winkelgewoonten zijn veranderd, waardoor steeds meer winkels zich zijn gaan focussen op digitale aankopen. Google meldt dat vorig jaar 78% van de kopers drie of meer kanalen gebruikte om hun inkopen te doen en 58% hiervan werd online gedaan. Dit jaar verwachten we dat dit aantal zal toenemen, aangezien bijna 75% van de ondervraagde shoppers aangaf dit jaar meer online te gaan oriënteren en kopen. Daarnaast meldt Adobe analytics dat de verkoop tijdens Black Friday 2020 met bijna 20% zal toenemen in vergelijking met de verkoop in dezelfde periode in 2019.

Ben je al voorbereid met jouw webshop op Black Friday weekend en spring je met kop en schouders boven jouw concurrentie binnen Google uit? Zo niet, lees dan snel verder want wij gaan je voorbereiden op Black Friday 2020.

Snelmenu Black Friday 2020

Black friday weekend 2020

Moet ik mee doen met Black Friday?

We krijgen de vraag nog ieder jaar van onze klanten “Moet ik mee doen met Black Friday dit jaar” en het antwoord hier op is heel simpel. Ja, iedereen zou aan deze dag mee moeten doen. Waarom? Omdat de kans ontzettend groot is dat jouw concurrent er aan mee gaat doen en jouw (vaste/potentiële) klanten overlopen naar de concurrent. Mocht je in een markt zitten waarin je 100% zeker weet dat niemand mee doet. Dan kun je overwegen niet mee te doen aan Black Friday.

Bedenk je korting voordat je begint

Het is belangrijk dat je vooraf duidelijk hebt wat voor korting je wilt geven en op welke producten of deel van het assortiment. Uit statistieken is gebleken dat een laagdrempelige korting, dus automatisch 20% korting op de winkelwagen het beste werkt. Ga het de klant dus niet moeilijk maken met een kortingscode of verplicht inschrijven bij de nieuwsbrief of app. Is een vaste korting over het gehele assortiment voor jouw webshop niet aantrekkelijk? Denk er dan over om een vaste korting op productgroepen te doen. Houd in deze situatie er rekening mee dat je de productgroepen, die zonder korting al goed verkochten, niet meeneemt in de korting.

  • Tip: Vrijwel al je klanten zijn deze dag al in hun koopfase. Probeer alles wat je kan uit je klant te halen en denk altijd na over de orderwaarde te verhogen. Denk bijvoorbeeld aan “Het 3e product gratis”.

Voorbereiding op Black Friday 2020

Houd er rekening mee dat het even duurt voordat een landingspagina is geïndexeerd bij Google. Een veilige hoeveelheid tijd die vaak wordt gehanteerd is 45 dagen. Je kunt natuurlijk altijd eerder beginnen met de voorbereiding, maar om de concurrentie bij te houden, probeer je content minstens 45 dagen van tevoren live te zetten. Een goede planning ziet er als volgt uit:

  • 45 dagen van tevoren: Plaats je promotie online op een landingspagina en eventueel in je websitekalender en plaats een save-the-date post op sociale media en in je e-mailnieuwsbrief. Laat keywords als “Black Friday” vaak naar voren komen gepaard met je merk.
  • 7 dagen van tevoren: Plaats een aanstaande evenementen- / promotiepost op sociale media en via e-mail. Probeer andere (kleine) bedrijven aan te moedigen om het met hun volgers te delen. Stel daarnaast alvast je Google Ads in zodat dit niet een last minute taak wordt. Aangezien Google Ads ook afgewezen kunnen worden.
  • 1 dag van tevoren: Plaats een herinneringsbericht op sociale media.
  • Dezelfde dag: Plaats een bericht dat de promotie live is.

Het opzetten van een landingspagina

Bij het opzetten van een nieuwe landingspagina moet je als eerste gaan bedenken “op welke zoekwoorden wil ik gaan positioneren in de zoekmachine?”. In het geval van Black Friday is dit vrij gemakkelijk. Denk hierbij aan de merken die je in je assortiment voert en combineer deze met Black Friday. Zorg ervoor dat deze landings- of categoriepagina in zowel de META titel als omschrijving het woord Black Friday bevat. Wanneer je al een Black Friday pagina van vorig jaar hebt, kun je deze in 2020 opnieuw gebruiken.

Om de kans te vergroten dat je Black friday-pagina goed gaan scoren binnen Google, moet je de interne linkstructuur verbeteren. Dit houdt in dat je relevante pagina’s naar de nieuwe Black Friday landingspagina’s laat linken. Denk hier bijvoorbeeld aan vanuit categoriepagina’s van de producten die je goedkoper aanbiedt, maar ook vanuit blogs. Dit kan met de volgende ankertekst “Bekijk onze Black Friday aanbiedingen”.

Het opzetten van Google Ads campagnes

Door de verwachte drukte is het verstandig je Google Ads budget op te schroeven. Dit is erg belangrijk zodat je geen kliks/potentiële klanten mist! Zorg dat je Search, display en Shopping advertenties klaar staan voor Black Friday.

Voor het opzetten van je Search Ads is het belangrijk om een zoekwoordenonderzoek te doen voor termen die gebruikt worden tijdens Black Friday. Denk hierbij aan ‘Black Friday Samsung telefoon’. Verkijk jezelf niet op de zoekvolumes, want die worden voor een heel jaar gemeten en dus gedeeld door 12.

Als volgende stap is het cruciaal om je Shopping feed up-to-date te houden. Tienduizenden consumenten gaan tegelijkertijd op zoek naar de goedkoopste aanbiedingen en enkele euro’s kan soms al het verschil maken. Zorg er dus voor dat je Shopping resultaten de meest recente resultaten laten zien van je productprijzen en zorg er daarnaast voor dat al je dag budgetten ruim staan ingesteld en niet al in de ochtend bereikt worden. Je kunt daarbij direct in Google Analytics zien wat de eerste resultaten zijn.

Tot slot is het geen overbodige luxe om van tevoren contact op te nemen met je webbouwer om er zeker van te zijn dat je server alle extra websitebezoekers aan kan. Het is dodelijk voor iedere ondernemer op het moment dat je server eruit klapt tijdens Black Friday. Voer dus geen grote aanpassingen door in je CMS-systeem tijdens dit, dit kan net de druppel zijn die de emmer laat overlopen.

Promoot je Black Friday aanbiedingen

Vervolgens ga je de pagina die je hebt gemaakt online promoten op jouw social-media platformen en via de e-mail met een bericht met daarin een link naar de pagina. Zorg dat je bericht opvalt, eventueel met emoji’s in het onderwerp van de promotie. Creëer daarnaast schaarste in je uiting, mensen zijn namelijk bang voor schaarste of om de korting te missen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan “Alléén op vrijdag” en “Op = Op”. Zorg ervoor dat jouw promotie zoveel mogelijk bereik creëert door jouw partners te vragen om jouw bericht te delen.

Geef je speciale klanten een speciale behandeling en tel af naar dat moment

Heb je speciale klanten, of wil je jouw klanten speciaal laten voelen? Geef ze dan vóórdat Black Friday begint exclusief toegang naar jouw kortingspagina. In onderstaande afbeelding is te zien hoe VERO MODA op de voorpagina een klok heeft die aftelt naar Black Friday met daarbij een exclusieve mogelijkheid tot eerder toegang wanneer je inschrijft voor de nieuwsbrief. Let hier wel bij op dat je klanten de indruk geeft binnekort korting te gaan geven. Hierdoor kan het zijn dat mensen hun aankoop gaan uitstellen waardoor je omzetten tegen gaan vallen tot Black Friday. Wij adviseren hierin pas een week voor Black Friday dit toe te passen.

black friday 2020

Optimaliseer de snelheid van je website (voor mobiel)

Steeds meer consumenten gebruiken hun smartphone om te shoppen. Zorg er dus voor dat je pagina’s, e-mails en social-media berichten duidelijk leesbaar en toegankelijk zijn op een kleiner apparaat zoals een smartphone. Bij mobiel shoppen speelt snelheid een belangrijke factor. 53% van de consumenten verlaat een mobiele shop als deze binnen 3 seconden niet geladen is. Je mobiele site dient dus niet alleen responsive te zijn, maar ook snel. Het is een goed idee om je website te controleren op snelheid en gebruiksvriendelijkheid op mobiel. Dit zijn aanbevelingen die je elke dag van elke SEO-blog of -consulent krijgt. Mobiel, mobiele snelheid en snelheid in het algemeen, worden iedere dag belangrijker. Wanneer je je website voorbereidt op de feestdagen, is dit een goed moment om je mobiele website en sitesnelheid opnieuw te controleren en deze indien mogelijk bij te werken of te verbeteren.

Black Friday Do’s:

  • Begin vandaag;
  • Denk na over je korting voordat je aan iets begint;
  • Gebruik de laagdrempeligste vorm van korting;
  • Zet een goede landingspagina op;
  • Creëer schaarste;
  • Probeer orderwaarde te verhogen;
  • Geef trouwe klanten een speciale behandeling;
  • Doe een Black Friday count down;
  • Zorg dat je voorraad in orde is;
  • Zorg dat je Google Ads budget verhoogd is;
  • Zorg dat je opvalt met je online marketing uitingen;
  • Zorg dat partners je online marketing uitingen delen;
  • Zorg dat je website meer verkeer dan normaal aan kan en snel blijft.

Wil je meer informatie over het voorbereiden op Black Friday 2020 of besteed je je werk liever uit aan een Online marketing Bureau in Eindhoven? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Black friday weekend 2020