Laatst zaten we tijdens de lunch te discussiëren over de veranderingen van zoekmachines door de jaren heen. Het was interessant om te horen hoe iedereen andere ervaringen had met zoekmachines vroeger. En je hoort vaak ‘’ vroeger was alles beter ‘’ en over veel dingen klopt dit . Maar wat betreft de ontwikkeling van zoekmachines absoluut niet. Tegenwoordig zijn algoritmes dusdanig geëvolueerd dat de gebruikerservaring grote stappen heeft gemaakt. Maar na die discussies gedurende de lunch werd ook meteen een nieuw blogidee geboren; Belangrijke Google updates door de jaren heen. We richten ons in dit blog gemakshalve alleen even op de grootste zoekmachine momenteel.

Onze reis terug in de tijd begint in 2000. Hier is de eerste significatie update geïmplementeerd.

Google Toolbar – 2000

De toolbar was de eerste belangrijke update die gelanceerd werd door Google. Deze plug in stelde bezoekers in staat om snel een relevante zoekopdracht te doen vanaf elke pagina om het internet. De toolbar was een kleine zoekbalk die op elke webpagina zichtbaar was en door een zoekopdracht in te typen werden meteen de beste resultaten uit de Google zoekmachine getoond. Het primaire doel was om bezoekers tijd te besparen.

google toolbar

Google Toolbar voor snelle zoekopdrachten vanaf elke pagina

Cassandra Update – 2003

De Cassandra update was de eerste update die te maken had met backlinks. Er waren destijds veel websites die heel veel ( onnatuurlijke ) backlinks van verschillende domeinen van dezelfde eigenaar kregen. En destijds was het ook nog relatief eenvoudig om verborgen teksten en links op je pagina te plaatsen maar ook daaraan maakte deze update een eind. Websites die op deze manier te werk gingen werden bestraft met slechtere resultaten.

NoFollow – 2005

Een andere belangrijke update omtrent backlinks was de NoFollow update welke in 2005 werd ingevoerd samen met Yahoo en Microstoft. Met deze update kon je zelf aangeven welke pagina’s geen waarde door mogen geven aan links die bijvoorbeeld door bloggers in de commentaar sectie werden achtergelaten. Deze update is vandaag de dag nog steeds erg populair.

Google Suggest – 2008

De Google Suggest update spreekt eigenlijk voor zichzelf. Wanneer je iets intypte in de zoekbalk gaf Google zelf de meest belangrijke suggesties aan. Dit project stond al vanaf 2004 in de koelkast maar werd uiteindelijk pas in 2008 live gezet. Google was trouwens een van de laatste zoekmachines die deze update implementeerde.

google suggest

Google Suggest met suggesties op de zoekopdracht

Panda Update – 2011

De Panda update is een belangrijke update in het kader van relevantie van webpagina’s. De Panda update, vernoemd naar ingenieur Navneet Panda, maakte korte metten met slechte pagina’s. Pagina’s met gekochte backlinks of slechte/duplicate content bijvoorbeeld. Voor de duidelijkheid; de Panda update haalde niet de goede content naar boven, maar de slechte naar beneden.

Penguin Update – 2012

De Pengiun update is ontwikkeld om de kwaliteit van backlinks te beoordelen. Het doel hier van was om ervoor te zorgen dat domeinen een zo natuurlijk mogelijk linkprofiel hebben. En dat Google ziet dat je je backlinks op een eerlijke manier hebt verworven van websites met een gerelateerd onderwerp.

Venice Update – 2012

Omdat er dankzij sterk ontwikkelde technologieen rekening met locatie gehouden kon worden werd de Venice Update eind 2012 live gezet. Omdat Google dus rekening hield met je locatie werden er eerst lokale zoekresultaten getoond. Dus mocht je bijvoorbeeld ‘’ schoenenwinkel ‘’ intypen dan worden eerst de dichtstbijzijnde schoenenwinkels getoond.

google venice

Google Venice houdt rekening met je locatie

Hummingbird Update – 2013

Deze update heeft hele grote verschillen gemaakt voor het begrijpen van de zoekresultaten. Met deze update k0n Google de context van een zoekopdracht omzetten in relevantere resultaten. Zo maakt het dus niet een keuze op basis van het woord, maar op de betekenis van het zoekwoord. Ook was de zoekmachine dankzij de Hummingbird Update in staat om vragen te beantwoorden.

Pigeon Update – 2014

Met deze ontwikkelingen werden lokale ondernemers nog beter vindbaar. Je kunt het zien als een vervolgstap op de Venice update uit 2012. Wat dit betekent voor bedrijven/winkels in de regio is dat ze hoger ranken en beter zichtbaar zijn ondanks dat de zoekterm niet 100% overeenkomt.

google pigeon

Google Pigeon is een verbetering van de Venice Update

Zoals je kunt lezen heeft Google erg geïnvesteerd in het verbeteren van de service en met name de gebruikerservaring. We hebben hierboven de belangrijkste updates besproken maar er zijn natuurlijk ook nog kleinere veranderingen geweest. MOZ heeft een uitgebreide tijdlijn met Google Updates gemaakt. Maar niet voor niets zijn er dagelijks 3,5 miljard zoekopdrachten in Google wereldwijd. Met al deze bovenstaande ontwikkelingen heeft Google uiteindelijk een machtspositie in de markt verworven. En er zullen nog vele updates volgen..

Vraag of opmerking over dit blog? Kom in contact met één van onze SEO specialisten in Eindhoven