Inmiddels weet iedereen wel dat linkbuilding een belangrijk onderdeel van SEO, Search Engine Optimization, is. Maar wanneer we spreken over linkbuilding denkt men voornamelijk aan externe linkbuilding, het verkrijgen van links op andere (externe) websites naar jouw eigen domein. We weten wel dat interne linkbuilding ook effect heeft op je online zichtbaarheid, maar toch ligt de focus voornamelijk op de externe linkbuilding. Waar externe linkbuilding een grote factor is binnen SEO en ook veel aandacht verdient, moeten we het opbouwen van een interne linkstructuur zeker niet vergeten.

Interne links en SEO

Een goede interne linkstructuur is zeer belangrijk voor SEO. Zo helpt interne linkbuilding bij het navigeren binnen een website en vergroot het de totale linkstructuur wat weer effect heeft op de organische ranking. Interne links zorgen ervoor dat bezoekers via het lezen van content doorverwezen kunnen worden naar relevante pagina’s, dit kan dan ook weer effect hebben op de customer journey van de bezoeker. Maar uiteindelijk is het totale linkstructuur wat belangrijk is voor Google. Je kan het linkstructuur vergelijken met een spinnenweb, hoe groter het spinnenweb, dus de hoeveelheid links, hoe gemakkelijker te vinden.

Tips voor interne linkbuilding

Maar hoe zorg je nou voor een goede interne linkbuilding? Waar moet ik op letten en hoe krijg ik het grootste effect? Hier een paar tips:

  • Ankertekst

Het is niet alleen belangrijk dat er een link geplaatst wordt naar de gekozen pagina, maar ook dat de ankertekst relevant is voor de link. Hierbij moet je wel opletten dat je niet elke keer gebruik maakt van dezelfde ankertekst. Maak bijvoorbeeld gebruik van synoniemen of andere relevante termen voor de pagina. Anders krijgt Google door dat je te graag op één term wil ranken, dat je aan het spammen bent, en dat werkt weer averechts.  Om dit nog duidelijker te maken geven wij een voorbeeld.

Do: Bekijk dit artikel als je meer tips wilt over hoe je een marketingcommunicatieplan schrijft.

Don’t: Bekijk dit artikel als je meer tips wilt over hoe je een marketingcommunicatieplan schrijft.

  • Binnen content

Naast dat de ankertekst goed en relevant moet zijn voor de link, is het plaatsen van de link binnen de content ook een belangrijke factor. Bezoekers vertrouwen dit meer en klikken eerder op een eerlijke link, maar Google ziet dit ook als een vertrouwelijke en dat zijn weer extra pluspunten voor je zoekmachine optimalisatie. Zet daarom niet onderaan je content nog even snel een link, maar vind een manier hoe je de link kan verwerken in je content. En ga ook niet verschillende halve pagina’s aanmaken om maar door te kunnen linken. Iedere pagina moet relevant zijn zowel de pagina waar de link op staat en de pagina waar de link naar toe gaat.

  • Relevant

Naast dat een link beter werkt wanneer deze in goede content staat, is het ook belangrijk dat die op een relevante pagina staat. Het heeft dan ook minder, of geen, zin om op een pagina over handdoeken te linken naar het repareren van telefoons. Naast dat bezoekers van je website niet door klikken ziet Google dit ook als onnatuurlijk. Het kan dan gebeuren dat Google deze link ziet als onbetrouwbaar en daar kun je zelfs een straf voor krijgen.

  • De hoeveelheid links

Voor iedere pagina geeft Google in totaal 100 punten door aan de interne en externe links. Dus als je bijvoorbeeld tien interne en externe links op één pagina hebt staan krijgt iedere pagina slechts tien punten. Dat is niet heel erg veel en daarom worden de links niet als heel relevant beschouwd. Door alleen links te plaatsen naar de meest relevante pagina’s ziet Google ook dat de doorverwezen pagina’s allemaal relevant zijn voor de pagina waar je vanuit door linkt. Bekijk bijvoorbeeld dit blog. We starten met een link naar een andere blogartikel over linkbuilding, vervolgens plaatsen we een link naar een marketingcommunicatieplan en we eindigen met een link naar onze contactpagina. In totaal vier relevante links voor zowel ons als de gebruiker.

Interne linkbuilding werkt niet veel anders dan externe linkbuilding. Uiteindelijk zijn dezelfde punten, zoals een goede anker tekst en relevantie, belangrijk. Een groot voordeel van interne linkbuilding ten opzichte van externe is dat je hier de volledige controle over hebt. Dit betekent niet dat je alleen voor interne linkbuilding moet kiezen, want uiteindelijk werkt linkbuilding het beste wanneer het zowel extern als intern wordt gedaan.

Opzoek naar een SEO Eindhoven marketingbureau die u verder helpt? Neem vrijblijvend contact op