Inmiddels weet iedereen wel dat linkbuilding een belangrijk onderdeel van SEO, Search Engine Optimization, is. Maar wanneer we spreken over linkbuilding denkt men voornamelijk aan externe linkbuilding, het verkrijgen van links op andere (externe) websites naar jouw eigen domein. We weten wel dat interne linkbuilding ook effect heeft op je online zichtbaarheid, maar toch ligt de focus voornamelijk op de externe linkbuilding. Waar externe linkbuilding een grote factor is binnen SEO en ook veel aandacht verdient, moeten we het opbouwen van een interne linkstructuur zeker niet vergeten.

Wat zijn interne links?

Een interne link is een link van de ene pagina op jouw website naar een andere pagina op jouw website. Zowel gebruikers als zoekmachines gebruiken links om inhoud op jouw website te vinden. Jouw gebruikers gebruiken links om door de site te navigeren en de inhoud te vinden die ze willen vinden. Zoekmachines gebruiken ook links om door een website te navigeren, een pagina zal niet gevonden worden en geindexeerd worden in Google zolang er geen links naartoe verwijzen.

Een goede interne linkstructuur is zeer belangrijk voor SEO. Zo helpt interne linkbuilding bij het navigeren binnen een website en vergroot het de totale linkstructuur wat weer effect heeft op de organische ranking. Interne links zorgen ervoor dat bezoekers via het lezen van content doorverwezen kunnen worden naar relevante pagina’s, dit kan dan ook weer effect hebben op de customer journey van de bezoeker. Maar uiteindelijk is het totale linkstructuur wat belangrijk is voor Google. Hoe meer links een belangrijke pagina ontvangt, hoe belangrijker het zal lijken voor zoekmachines. Daarom zijn goede interne links noodzakelijk voor een goede SEO.

Opzetten van een interne link strategie

Op gebied van SEO is het van cruciaal belang dat jouw website met regelmaat wordt gecheckt en verbeterd op gezondheid van interne links. Door de juiste interne links toe te voegen en of verbeteren, zorg je ervoor dat Google je pagina relevant vindt, de relatie tussen de pagina’s begrijpt en de waarde van de pagina’s kan inschatten. Bij het opzetten van een interne link stratie zijn er verschillende zaken waarmee je rekening moet houden. Hoe je het precies aanpakt, hangt natuurlijk af van jouw site en doelen, maar de volgende stappen zijn een goede vuistregel.

Bepaal de ideale structuur voor jouw site

We raden website-eigenaren altijd aan om hun website als een piramide voor te stellen. Bovenaan staat de voorpagina met daaronder enkele secties of categorieën, daaronder staan de individuele berichten en pagina’s (mogelijk met subcategorieën ertussen). Als je website gezond in elkaar zit, moet het menu van de website deze structuur weerspiegelen.

interne linkbuilding links

Bepaal welke pagina’s de belangrijkste inhoud bevatten

Vervolgens moet je bepalen welke pagina’s de belangrijkste inhoud bevatten. Dit zijn complete pagina’s die de kern van jouw bedrijf uitstralen. Het zijn de pagina’s je wilt dat mensen vinden wanneer ze zoeken naar een onderwerp of product waarin jouw bedrijf gespecialiseerd is. Omdat je Google wilt laten weten dat dit jouw meest essentiële inhoud is, moet je ervoor zorgen dat er zo veel mogelijk relevante pagina’s naar deze belangrijkste pagina’s linken. Deze links kun je bijvoorbeeld creëren door teksten te schrijven en deze te linken naar andere pagina’s, ook wel contextuele links genoemd.

Contextuele interne links

Als je verschillende artikelen over een bepaald onderwerp hebt geschreven, moet je deze aan elkaar linken. Dit toont Google, en gebruikers, dat die artikelen gerelateerd zijn. Je kunt deze links rechtstreeks linken vanuit zinnen of toevoegen aan het einde van het bericht. Hiermee laat je aan Google zien welke artikelen over hetzelfde onderwerp gaan en bij elkaar horen.

Ankerteksten van contextuele interne links

Het is niet alleen belangrijk dat er een link geplaatst wordt naar de gekozen pagina, maar ook dat de ankertekst relevant is voor de link. Hierbij moet je wel opletten dat je niet elke keer gebruik maakt van dezelfde ankertekst. Maak bijvoorbeeld gebruik van synoniemen of andere relevante termen voor de pagina. Anders krijgt Google door dat je te graag op één term wil ranken, dat je aan het spammen bent, en dat werkt weer averechts.  Om dit nog duidelijker te maken geven wij een voorbeeld.

Do: Bekijk dit artikel als je meer tips wilt over hoe je een marketingcommunicatieplan schrijft.
Don’t: Bekijk dit artikel als je meer tips wilt over hoe je een marketingcommunicatieplan schrijft.

Interne linkbuilding

Interne linkbuilding werkt niet veel anders dan externe linkbuilding. Uiteindelijk zijn dezelfde punten, zoals een goede anker tekst en relevantie, belangrijk. Een groot voordeel van interne linkbuilding ten opzichte van externe is dat je hier de volledige controle over hebt. Dit betekent niet dat je alleen voor interne linkbuilding moet kiezen, want uiteindelijk werkt linkbuilding het beste wanneer het zowel extern als intern wordt gedaan.

Op zoek naar een SEO Eindhoven online marketing bureau die u verder helpt? Neem vrijblijvend contact op