In B2B marketing is de grootste uitdaging het genereren van leads. Want zonder een lead heb je geen klant en dus geen inkomsten. Als B2B marketeer begint jouw succes dus echt bij het genereren van de juiste leads. Hierbij kan Google Analytics een goede aanvulling zijn op je dagelijkse bezigheden. Google Analytics geeft inzicht in hoe je website of webshop presteert. Met Google Analytics kun je gegevens objectief vastleggen, meten, rapporteren en analyseren van kwantitatieve internet data.

In normale mensentaal: je wil natuurlijk weten hoeveel bezoekers er op de website zijn geweest, hoe zij op je website terecht zijn gekomen en wat ze bekeken hebben. Met deze gegevens kun jij als B2B lead marketeer aan de slag. Het doel is normaalgesproken het verbeteren van websites en de online communicatie. Echter kun je er met een beetje slim speurwerk ook je B2B lead generatie een boost mee geven. Voor je B2B leads is het zelfs mogelijk om via Google Analytics te achterhalen wie je website bezocht heeft. Genoeg om over te praten, tijd om gericht in de data te duiken en van je bezoekers, klanten te maken.

Follow the lead(er) met Google Analytics

Standaard laat Google Analytics zien welke internet service providers (bijv. Ziggo, Tele2 en Kpn) de bezoekers van je website gebruiken. De internet service provider van bedrijven wordt vaak aan de bedrijfsnaam gekoppeld. Van de uitgebreide lijst website bezoekers is slechts een klein deel van de bedrijven via deze manier als lead te identificeren. Dit biedt wel kansen op een B2B lead. Je weet namelijk zeer gericht hoe vaak een bedrijf je website heeft bezocht, welke pagina’s bekeken zijn en via welke zoekwoorden het bedrijf terecht is gekomen op je website. Gebruik deze Google Analytics informatie! Het geeft jou de ultieme springplak voor een B2B lead. Je zou de gezichten moeten zien wanneer je het betreffende bedrijf belt en confronteert met al deze informatie die ze achterlaten!

Hoe werkt B2B lead generatie met Google Analytics?

Door de overvloed aan beschikbare data binnen Google Analytics, is het van belang op de juiste plek te zoeken naar informatie. In dit geval ga je op zoek naar de dimensie Serviceprovider. Deze is te vinden in Google Analytics onder rapportage à doelgroep à technologie à netwerk. Op het eerste gezicht lijkt de informatie niet erg nuttig voor B2B lead generatie, schijn bedriegt. De meeste bezoeken zullen waarschijnlijk particulier zijn en vallen in Google Analytics dus onder een welbekende service provider.

Bedrijven zullen over het algemeen slechts enkele keren je website bezoeken en staan daarom niet snel in de top van je lijst. Laat je hier niet door uit het lead generatie veld slaan. De bedrijven in je lijst zijn snel te identificeren, omdat ze over het algemeen geen ‘consumer’ of ‘telecom’ bevatten. Heb je deze informatie dan is het van belang inzicht te krijgen in de vragen rondom je mogelijke lead. Waarom bezoek deze lead mijn website? Om deze vraag te beantwoorden stel je in de rapportage, secundaire dimensies in als ‘Bestemmingspagina’ of ‘Zoekwoord’. Zo kun je voorbereid je B2B lead binnenhalen op een alternatieve manier.

Zo pak je die B2B lead met een 1-0 voorsprong

De laatste stap in het B2B lead generatie proces met Google Analytics staat grappig genoeg los van Google Analytics. Je hebt nu namelijk behoorlijk wat informatie over je lead verkregen om direct in te spelen op de behoeften van het betreffende bedrijf. Benut deze informatie dan ook optimaal tijdens het eerste contact met je B2B lead. Met deze extra informatie sta je al direct met 1-0 voor in je traject van B2B leadgeneratie.

Wil je graag nog meer rendement uit je Google Analytics halen? Dan kun je altijd vrijblijvend contact opnemen. Je weet ons te vinden!