Wil je klanten effectiever bereiken, zonder veel tijd te investeren? Dan is automated e-mail de ideale oplossing! Met automated e-mail kun je op relevante momenten een automatische e-mail  versturen naar klanten uit je database. E-mails kunnen daarnaast persoonlijk worden ingericht op het profiel van de ontvanger.  De uitgebreide mogelijkheden van automated e-mail lees je in dit blogbericht.

Een geoptimaliseerde database

Om een automated e-mail te kunnen versturen is het belangrijk om te zorgen voor een goede basis:  een geoptimaliseerde database met uitgebreide klantgegevens. Een divers aanbod van klantgegevens geeft je namelijk de mogelijkheid om je e-mail te personaliseren. Dit zorgt ervoor dat de mail relevanter en interessanter wordt voor de lezer. Naast het e-mailadres zijn de geboortedatum, het telefoonnummer, de naam en achternaam belangrijke gegevens om in je database op te nemen. Het optimaliseren van je klantenbestand vergt energie maar is noodzakelijk om fouten in de verzending  te kunnen inperken. Het is verstandig om de database regelmatig te controleren op wijzigingen, foutmeldingen of afmeldingen.

Segmenteren

Een geoptimaliseerde database met klantgegevens kan verder worden gesegmenteerd. Dat wil zeggen dat de gegevens in verschillende groepen kunnen worden onderverdeeld. Bijvoorbeeld op bounces  of uitschrijvingen. Bounces zijn e-mails die niet kunnen worden afgeleverd bij de ontvanger. Met de informatie uit een bounce segment kun je e-mailadressen waarbij meerdere malen geen e-mail is aangekomen uit de verzendlijst filteren.  Ook segmentatie op basis van uitschrijvingen kan interessant zijn. Segmentatie op uitschrijvingen geeft het aantal klanten weer dat geen mails meer van je wenst te ontvangen. Het is verstandig deze klanten uit de verzendselectie te verwijderen, dit voorkomt namelijk irritatie bij de klant.

Person typing on a laptop on a wooden table Free Photo

Personaliseren met automated e-mail

Een verjaardag mailing is een goed voorbeeld van een automated e-mail. Op basis van geboortedatums kan een segment worden aangemaakt waarmee het mogelijk wordt om een automated e-mail te sturen op de verjaardag van de ontvanger. In de mail kan een felicitatie worden opgenomen of een persoonlijke aanbieding. Ook op voornaam en achternaam kan een segmentatie worden gemaakt. Zo kan de klant persoonlijk worden aangesproken in een e-mail. Het personaliseren van e-mails zorgt voor meer waardering bij de lezer omdat het sneller aanspreekt dan e-mails zonder persoonlijke kenmerken.

Het juiste moment

Je klanten op het juiste moment aanspreken is belangrijk. Dit kan namelijk leiden tot meer conversie. Het moment waarop iemand iets in zijn winkelmandje stopt, maar het vervolgens niet afrekent is zo’n moment. Een automatische e-mail met een kortingscode kan de klant overhalen het product toch te bestellen. Uit onderzoek van SeeWhy blijkt namelijk dat dit soort e-mails voor 55% meer conversie zorgen dan reguliere e-mailcampagnes.

E-mailmarketing software

Op het gebied van geautomatiseerde software zijn er verschillende mogelijkheden. Een aantal bekende software aanbieders zijn Mailplus, Copernica en Mailchimp. Extendure werkt met software van Copernica en Mailchimp. Mailchimp is voor een startende ondernemer of marketeer erg geschikt omdat Mailchimp vriendelijk is in gebruik.  Copernica werkt daarnaast met een geavanceerder systeem dat erg lijkt op het besturingssysteem van Magento. Ook is het bij Copernica mogelijk om de e-mailsoftware te koppelen aan Magento. Zo worden nieuwe klantgegevens uit Magento automatisch overgeschreven in Copernica.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van automated e-mail? Neem gerust contact met ons op. We leggen je graag uit hoe het werkt! Meer informatie over e-mailmarketing vind je in ons blog: tips voor e-mailmarketing.

 

Hand pressing an envelope that is sent to the world Free Photo