In eerdere blogs over SEO optimalisatie hebben we een aantal belangrijke tips gegeven hoe je jouw website in de organische zoekresultaten van Google beter kunt laten scoren. De adviezen die  daarin beschreven zijn, ondanks dat ze een grote waarde vertegenwoordigen, erg algemeen. Vandaar dat we in dit blog specifiek ingaan op één onderdeel. Hoe optimaliseer je afbeeldingen en plaatjes voor SEO!

Het belang van afbeeldingen en plaatjes

Een aanname die de laatste jaren, deels door de toename van sociale media, steeds belangrijker is geworden is; een beeld zegt meer dan 1000 woorden. En daar zit ook zeker een kern van waarheid in. Mensen zijn steeds meer visueel ingesteld en kijken meer naar plaatjes dan dat ze tekst lezen. Vandaar dat afbeeldingen een grote rol kunnen spelen voor je zoekresultaten. Vooral voor het presenteren van producten en diensten kan dit een cruciale rol spelen. De klant ziet in één oogopslag of hetgeen aan zijn wensen voldoet.

Wanneer je van jouw plaatje een cool infographic maakt kun je er ook nog voor kiezen om deze op sociale media te plaatsen. Hoe meer dit gedeeld wordt, hoe vaker je naam online genoemd wordt. Vanzelfsprekend is dit ook een positieve bijdrage aan je organische zoekresultaten. De onderstaande afbeelding is een stoer infographic die bijvoorbeeld door een vliegmaatschappij gebruikt kan worden in de (sociale) media.

Hoe optimaliseer ik afbeeldingen voor SEO?

Nu je het belang weet van afbeeldingen geven we je een aantal tips hoe je deze optimaliseert.

  • Sla het bestand op als een JPEG en gebruik het belangrijkste zoekwoord van de pagina in de bestandsnaam. Maak de afbeelding niet onnodig groot. Hoe groter de afbeelding, hoe langer de laadtijd. De kwaliteit van de afbeelding dient wel behouden te blijven.
  • Geef het plaatje een ALT-tag, waarin wederom het belangrijkste zoekwoord vermeld wordt.
  • Zet onder het plaatje een beschrijvende tekst met wederom het zoekwoord erin.
  • Geef Google toegang tot het plaatje zodat het deze kan indexeren.
  • Zet in je website enkele links naar het plaatje toe wanneer het plaatje een meerwaarde heeft voor de bezoeker (zoals een productafbeelding).

Hopelijk heb je iets aan deze tips en kun je jouw afbeeldingen optimaliseren voor je zoekresultaten. Wanneer je moeite hebt met het implementeren van deze tips kun je ook de webmaster raadplegen. Natuurlijk willen wij je ook altijd ondersteunen. Succes!