Inmiddels hebben wij al meerdere blogs over SEO geschreven. In deze blogs hebben wij een aantal belangrijke tips gegeven hoe je jouw website organisch beter kan laten scoren in zoekmachines zoals Google. Maar één onderdeel van SEO hebben wij nog niet besproken, tot vandaag. In dit blog zullen we bespreken hoe je afbeeldingen of plaatjes het best kan optimaliseren voor SEO. Eerst zullen we bespreken wat het belang van afbeeldingen zijn en daarna zullen we enkele tips geven over hoe je afbeeldingen het beste kan optimaliseren.

Het belang van afbeeldingen

Een aanname die de laatste jaren steeds vaker voorbij komt, dit heeft deels te maken met de toename van sociale media, en ook steeds belangrijker wordt: ‘Een beeld zegt meer dan 1000 woorden’. Hier zit ook zeker een kern van waarheid in. Mensen zijn steeds meer visueel ingesteld en kijken vaker naar afbeeldingen dan dat ze een tekst lezen, denk hierbij aan Facebook en vooral Instagram. Maar ook in zoekresultaten op bijvoorbeeld Google spelen afbeeldingen een steeds grotere rol. Vooral voor het presenteren van producten en diensten kunnen afbeeldingen een cruciale rol spelen. De klant ziet in één oogopslag of hetgeen aan zijn wensen voldoet.

Wanneer je van jouw plaatje een cool infographic maakt kun je er ook nog voor kiezen om deze op sociale media te plaatsen. Hoe meer dit gedeeld wordt, hoe vaker je naam online genoemd wordt. Vanzelfsprekend is dit ook een positieve bijdrage aan je organische zoekresultaten.

Hoe optimaliseer ik afbeeldingen voor SEO?

Nu je het belang van afbeeldingen weet en hopelijk snapt dat afbeeldingen jouw organische ranking kan helpen, geven wij enkele tips over hoe je afbeeldingen het beste kan optimaliseren:

  • Gebruik een duidelijke bestandsnaam

Het optimaliseren van een afbeeldingen begint bij een duidelijke bedrijfsnaam. Naast dat het voor jezelf fijn is om de afbeelding terug te vinden is het vooral fijn voor Google zodat die kan zien wat er op de afbeelding te zien is. Sla daarom een foto van de Evoluon in Eindhoven op met bestandsnaam ‘Evoluon’ of ‘Evoluon Eindhoven’, en niet met JPG1256.jpg.

  • Sla de afbeelding op als een JPEG.

Wanneer je de afbeeldingen opslaat als bijvoorbeeld PNG neemt dit meer opslag in gebruik en zal het voor de server langer duren voordat de afbeelding is geladen. Dit gaat dan ten koste van de laadsnelheid, en zoals je in een ander blog hebt kunnen lezen is de laadsnelheid zeer belangrijk. Naast dat je de afbeelding het beste als JPEG kan opslaan is het belangrijk dat je de afbeelding in de juiste grootte opslaat. Is die te klein, dan gaat het weg van de kwaliteit. Is die te groot, ook dan zal het langer duren voordat de afbeelding wordt geladen.

  • Zet onder de afbeelding een beschrijvende tekst met wederom het zoekwoord erin.

Wanneer je direct onder de afbeelding een beschrijvende tekst met daarin het belangrijkste zoekwoord plaats, krijgt Google een nog duidelijker beeld wat op de afbeelding te zien is. En hoe duidelijker het voor Google is, hoe hoger de organische ranking zal zijn.

  • Geef Google toegang tot het plaatje zodat het deze kan indexeren.

Zoals een website een sitemap.xml heeft zodat zoekmachines een duidelijk beeld heeft welke pagina’s geïndexeerd mogen worden, bestaat er ook een sitemap voor afbeeldingen. Dit is voornamelijk handig en belangrijk voor afbeeldingen die je graag terugziet komen in Google Afbeeldingen.

Hopelijk heb je nu een beter beeld waarom afbeeldingen zo belangrijk zijn in SEO en hoe jij je afbeeldingen het beste kan optimaliseren. Heb je vragen over het optimaliseren van afbeeldingen of een ander onderdeel van SEO? Neem contact op met onze SEO specialisten en zie wat wij voor jou kunnen betekenen.

Benieuwd naar meer zoekmachine optimalisatie tips om hoger in Google te scoren?

Zie onze gerelateerde blogs:

Mocht je nog SEO gerelateerde vragen hebben neem dan vrijblijvend contact op met een SEO Specialist van Extendure