Verschillende soorten advertenties

Adverteren op Facebook is tegenwoordig razend populair. Facebook biedt ontzettend veel verschillende advertentie opties aan. Er zijn maar liefst 27 verschillende soorten Facebookadvertenties. Deze zijn onder te verdelen in drie verschillende categorieën.

1.) Standaard Facebookadvertenties
2.) Gesponsorde verslagen
3.) Gepromote berichten

Standaard Facebookadvertenties

Een standaard Facebookadvertentie bestaat uit een titel, afbeelding en een korte omschrijving. De advertentie verschijnt op bijna alle pagina’s op de desktopversie van Facebook aan de rechterkant. De advertenties worden dus zichtbaar op profielen, fan pagina’s, applicaties en ook bij foto’s. De Facebookadvertentie komt dus niet in het nieuwsoverzicht en is ook niet zichtbaar op de mobiele versie van Facebook. Het is bij deze advertentie vorm wel mogelijk om een sociale context te koppelen aan je advertentie. Dit betekent dat er aan vrienden van een fan getoond wordt dat hij/zij die pagina leuk vindt.

Gesponsord verslag

Een gesponsord verslag ook wel sponsored stories genoemd. Dit is een verslag waarbij de interactie van een Facebookgebruiker aan de vrienden getoond wordt. Voorbeelden van dit soort interactie kunnen zijn: reageren op de pagina, de pagina te liken, het bekijken van een video of het gebruiken van een applicatie. Een gesponsord verslag is zichtbaar: aan de rechterkant van de pagina’s, in het nieuwsoverzicht en is zichtbaar op de mobiele site van Facebook. Met deze vorm van adverteren is het niet mogelijk om je te richten op alle Facebookgebruikers. Je kunt je alleen maar richten op vrienden van al bestaande fans. Je kunt dit het beste zien als een vorm van betaalde mond-tot-mond reclame. Mensen zijn namelijk sneller geneigd om informatie aan te nemen van iemand die ze kennen dan van een vreemde.

Facebook

Gepromoot bericht

Een gepromoot bericht ook wel promoted posts genoemd. Via een gepromoot bericht, kun je het bereik van de posts vergroten. Je kan zelf kiezen welk bericht je gaat promoten. Dit kan een foto, video of evenement zijn. Deze berichten zijn zichtbaar in het nieuwsoverzicht op zowel de mobiele versie als op de desktop versie van Facebook. Dit zijn de drie hoofdcategorieën als het gaat over Facebookadvertenties.

Promoten via advertentiebeheer

Het verschil tussen het promoten via de pagina en het promoten via het advertentiebeheer is dat je via de pagina een gemaakt bericht promoot. Je hebt dus bijvoorbeeld drie dagen geleden een bericht gemaakt en geplaatst op Facebook en dat bericht ga je vandaag promoten. Via het advertentiebeheer gaat het er net wat anders aan toe. Een Facebookadvertentie via het advertentiebeheer bestaat uit drie niveaus namelijk campagne, advertentieset en de advertentie.

1.) Campagne
In dit niveau kies je je advertentiedoelstelling. Dit is belangrijk omdat op deze manier de campagne geoptimaliseerd wordt en de actieknoppen hierop zijn gebaseerd.

2.) Advertentieset
Dit is een belangrijk onderdeel van de advertentie. Hierbij staan de doelgroep, plaatsing en het budget centraal.

3.) Advertentie
Dit is het laatste en tevens ook het leukste niveau. Je kunt nu de advertentie gaan opmaken.

Doelgroepen

Het is natuurlijk wel belangrijk dat je het juiste publiek kiest voor je Facebookadvertenties. Op Facebook betaal je alleen voor het richten van je advertenties op het publiek dat je wil bereiken. Door dit te doen kun je de juiste klanten vinden op verschillende apparaten. Je kunt relevante boodschappen tonen aan specifieke personen. Ook kun je profiteren van je advertentie door alleen de personen te bereiken die van belang zijn voor jou. Je kunt je doelgroep selecteren op de volgende factoren

1.) Locatie
2.) Demografische gegevens
3.) Interesses
4.) Gedrag
5.) Geavanceerd: aangepaste doelgroepen.

Bij geavanceerd heb je een keuze uit twee categorieën. Je hebt aangepaste doelgroepen. Hierbij upload je een veilige lijst contactgegevens van personen die je zou willen bereiken en hierop richt je je Facebookadvertentie. Je kunt ook nog kiezen voor vergelijkbare doelgroepen. Zodra je een aangepast publiek hebt gemaakt, kun je ook vergelijkbare doelgroepen gebruiken om te zoeken naar mensen die veel gemeen hebben met je beste klanten.

Volgende week gaan we nog een stukje dieper in op het adverteren op Facebook. We gaan het dan hebben over Facebook Pixel en over hoe je het budget moet bepalen.