De inzet van A B testen geeft jou organisatie meer inzicht in wat werkt en wat niet werkt. Zo weet je zeker dat je voor de beste werkende manier kiest die sneller leidt tot meer omzet. Dit betekent dat je een variant maakt op een bestaande pagina en één bepaald element aanpast aan die pagina. Denk bijvoorbeeld aan andere kleur button of een stuk tekst dat wordt weggehaald of juist toegevoegd. Bezoekers krijgen vervolgens pagina A of pagina B te zien. Nadat de pagina’s een X aantal keren zijn bekeken kan er worden geconcludeerd welke pagina het beste werkt.

Gouden regel van A B testen

Het is belangrijk dat er tijdens het A B testen maar één element per pagina wordt getest. Als er meerdere elementen op een pagina worden veranderd dan je weet nog niet wat de hogere omzet heeft veroorzaakt. Houdt het daarom overzichtelijk voor jezelf en test telkens maar één element  per pagina.

A B testen voorbereiden

Voordat er pagina’s online kunnen worden gezet is het belangrijk om een aantal voorbereidingen te treffen. Eerst zal er bepaald moeten worden welke pagina’s getest gaan worden. Het meest voor de hand liggende zijn slecht lopende pagina’s waar weinig omzet uitkomt. Maar misschien kan het ook interessant zijn om een goedlopende pagina te testen om zo nog meer omzet uit die pagina te halen.

Voordat de A B test live gaat is het handig om hypotheses te maken. Wat denk jij wat er gaat gebeuren als je bijvoorbeeld een knop een andere kleur geeft? Daarbij is het ook belangrijk om niet te vroeg conclusies te trekken. Om zeker te weten dat de hypothese wel of niet waar is zal de pagina vaak genoeg getest moeten worden. Maak daarom afspraken over hoelang je de A B test laat draaien en hoe vaak je de test aan de webshopbezoekers wilt laten zien.

Wat kun je testen met A B testen?

Je kunt veel verschillende elementen testen op een pagina. Alleen is het belangrijk dat er telkens een element wordt getest en dat het doel van de pagina na blijft gestreefd.

De volgende testen kunnen interessant zijn:

  • Kleur van een button veranderen
  • Stuk tekst weghalen of juist toevoegen
  • Verplaatsen van afbeeldingen of vergroten/ verkleinen van afbeeldingen
  • Verschillende lettertypes en lettergroottes
  • Andere gerelateerde producten als opties weergeven

Buttons-blog-a-b-testen

Resultaten A B testen meten

Nadat de A B test vaak genoeg is getest is het belangrijk om alle resultaten te meten. Simpele resultaten kunnen gewoon uit Google Analytics worden gehaald. Daarnaast kan met Google Analytics Experiments specifiekere testen worden opgezet en gemeten. Zorg ervoor dat je de geteste pagina’s goed sorteert en een vergelijkbare URL geeft zodat het meten een stuk overzichtelijker voor jezelf wordt. Als je echt verder en dieper wilt ingaan op A B testen kun je ook altijd gebruik maken van de betaalde tool Optimizely. Hierin worden resultaten breder weergegeven en worden de mogelijkheden nog een stukje verder vergroot. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe designs laten maken of algoritmes van je webshop laten aanpassen.

Bij een goede responsive webshop is het gebruik voor de consument hetzelfde. Denk er ook aan om tijdens het meten van de A B test resultaten alle apparaten onderling te vergelijken. Zo kunnen de resultaten op mobiel tegenvallen, maar als de resultaten op desktop positief verassen dan kan het toch nog interessant zijn om de verandering door te voeren. Dus trek niet meteen conclusies door enkel de algemene resultaten te bekijken.

A-B-testen-meten

Blijven testen

Het is belangrijk om steeds te blijven testen. Nadat een bepaalde pagina is getest en geoptimaliseerd is kan de pagina verder worden getest. Zo kan de pagina steeds een beter ervaringen geven aan de bezoekers van je webshop.

Hopelijk heeft dit blog jou geholpen om aan de slag te gaan met A B testen. Als jouw webshop in Magento is gebouwd dan helpt de website van Magento je verder met het implementeren van
A B testing. Op de website van Magento wordt er stap voor stap uitgelegd hoe je A B testen kunt instellen.

Mocht je nog vragen hebben over A B testen of graag ondersteuning willen hebben tijdens het opzetten neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.