Om zeker te zijn dat je geen wetten of regels overtreedt is het verstandig gebruik te maken van afbeeldingen zonder auteursrecht. Deze afbeeldingen worden ook wel stockfoto’s genoemd. Elke afbeelding kan een stockfoto zijn, er is geen uniek aspect wat een stockfoto onderscheidt van een normale foto. Een stockfoto is een letterlijk vertaald een foto op voorraad (stock). Dat houdt in dat de afbeelding klaar is om direct te gebruiken. Vaak zie je dat deze stockfoto’s online (door)verkocht worden maar in dit blog richten wij ons tot de gratis stockfoto’s op de markt. Heb je na het lezen van dit blog nog vragen, of behoefte aan extra informatie? Neem gerust contact met ons op via de WhatsApp knop! Wij als online marketing bureau in Eindhoven helpen je graag verder.

Wanneer gebruik je stockfoto’s?

Stockfoto’s worden met name gebruikt in blogs, flyers of andere projecten waar een geschikte afbeelding bij hoort. Ook wij als online marketingbureau gebruiken regelmatig stockfoto’s. Dit doen we bijvoorbeeld bij verschillende blogs die wij schrijven.

Blog gratis stockfoto's

 

De beste gratis stockfoto sites

Als je regelmatig content maakt of achtergrondafbeeldingen nodig hebt dan is het gebruik van gratis stockfoto’s ideaal. Je loopt geen risico door deze afbeeldingen te gebruiken omdat ze zijn voorzien van een CC0, het Creative Commons Zero. Vaak wordt dit omschreven als een licentie maar dat is niet het geval. Het CC0 is namelijk een document waarmee een auteursrechthebbende (maker van een foto) aan kan geven dat hij of zij de auteursrechten loslaat. Dit maakt dat de stockfoto’s vrij zijn om over te nemen en te wijzigen. Hieronder onze top 5 van beste gratis sites voor stockfoto’s:

Top 5

  1. Pexels

In onze ogen de beste site voor gratis stockfoto’s. De website is overzichtelijk en biedt een groot aanbod rechtenvrije foto’s. De zoekfunctie werkt uitstekend en heeft een unieke optie om op kleur te zoeken. Op Pexels vind je naast moderne en natuurlijke stockfoto’s ook stockvideo’s.

  1. Unsplash

Deze site is het best geschikt als je opzoek bent naar artistieke afbeeldingen met een hoge kwaliteit. Bij Unsplash vind je unieke stockfoto’s die vaak wat creatiever en professioneler overkomen. De website van Unsplash is daarnaast erg gebruiksvriendelijk en je zult snel vinden waar je naar op zoek bent.

  1. Pixabay

Deze site biedt een erg groot aanbod hoge kwaliteit stockfoto’s en -video’s. Een voordeel van Pixabay is de mogelijkheid om een stockfoto direct in het juiste formaat te downloaden waardoor je dit niet later zelf nog moet doen. Pixabay is zeer geschikt voor content creators.

  1. PikWizard

Dit is de plek voor een divers aanbod creatieve en natuurlijke stockfoto’s. Naast het aanbod gratis afbeeldingen heeft PikWizard ook een eigen foto editor ontwikkeld genaamd DesignWizard. Helaas zijn de meeste functionaliteiten op deze site wel betaald.

  1. StockSnap.io

Op StockSnap is voor iedereen wat te vinden. Daarnaast groeit het aantal beschikbare stockfoto’s hard en worden er dagelijks nieuwe afbeeldingen geüpload. De stockfoto’s die je vind op StockSnap komen natuurlijk over en hebben veelal een frisse uitstraling.

 

Waarom stockfoto’s kopen?

Wil je zeker zijn van rechtenvrije foto’s en ben je opzoek naar meer exclusieve foto’s dan is het wellicht verstandig om betaalde website te gebruiken en de stockfoto’s te kopen. Daarnaast zijn betaalde afbeeldingen vaak een stuk natuurlijker en creatiever dan de gratis stockfoto’s. Wij adviseren Envato Elements als betaald platform om de beste stockfoto’s te vinden. Zij bieden voor een goede prijs een groot aanbod in professionele afbeeldingen, video’s, templates en meer. Na aanschaf kun je onbeperkt downloaden zonder extra kosten.

Vragen over de informatie in dit blog of op zoek naar meer tips rondom het gebruik van stockfoto’s? Twijfel niet om contact met ons op te nemen!