1.       Houd je aan de regels

De eerste e-mailmarketing tip is om je aan de voorschriften rondom het versturen van marketing e-mails te houden. Met het oog op de regelgeving (AVG), is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je alleen e-mailmarketing berichten stuurt naar mensen die hiermee hebben ingestemd. Zorg dat mensen weten waarvoor (wat voor soort berichten, hoe vaak etc.) en aan wie ze toestemming geven en waarvoor hun gegevens worden gebruikt. Laat ze hiervoor expliciet toestemming geven, en geef ze in de e-mails die je verstuurt de mogelijkheid om zich af te melden. Ook als je gegevens uit je e-mailmarketing bestand gaat delen met derden, moet je hier toestemming voor vragen aan je ontvangers van je e-mails.

  1.   Update je e-maildatabase regelmatig

Des te meer e-mailadressen in je e-maildatabase, hoe meer (potentiële) klanten je kunt benaderen voor (re)marketing doeleinden. Zorg dat je je e-maildatabase goed bijhoudt en dat deze bestaat uit zoveel mogelijk relevante e-mailadressen. Dit kan handmatig door bijvoorbeeld nieuwe klanten uit te nodigen om zich te abonneren op de nieuwsbrief, de inschrijfbutton op prominente plekken op je site te plaatsen, klanten in de fysieke winkel erop te wijzen dat ze via e-mailmarketing op de hoogte kunnen worden gehouden van de nieuwste deals en aanbiedingen. Verder kun je voor meer e-mailadressen voor je e-mailmarketingdatabase zorgen door met API Application Programmig Interface (API) te werken. Met een e-mailmarketing API kun je bijvoorbeeld de contacten uit je CRM-systeem synchroniseren met je e-mailmarketing database. Hierover meer in onderstaande e-mailmarketing tip.

  1.   Pas profielverrijking toe

API stelt je in staat om je CRM-systemen zoals Magento en WordPress te koppelen aan je e-mailmarketingsoftware. Stel iemand doet een aankoop op je webshop op Magento, en geeft daarbij zijn e-mailadres op, dan kun je die via API aan je e-mailmarketing database toevoegen. Let op, klanten dienen hier nog steeds toestemming voor te geven, maar je zou een opt-in hiervoor op de betaalpagina kunnen toevoegen.

Daarnaast kun je mensen vragen om waardevolle gegevens wanneer ze zich aanmelden voor de nieuwsbrief. Laat ze bijvoorbeeld naast hun naam, ook hun geboortedatum opgeven en eventueel aangeven in wat voor soort producten ze geïnteresseerd zijn. Zo kun je een rijk profiel schetsen van de mensen achter de e-mailadressen in je e-mailmarketing database. Let hierbij wel op, in lijn met de AVG dien je het verzamelen van persoonsgegevens te minimaliseren en te beperken tot data die je ook echt gaat gebruiken voor je marketingdoel.

  1.       Pakkende onderwerpregel en preview tekst

Een van de belangrijkste e-mailmarketing tips is om te zorgen voor een pakkende onderwerpregel. Dit is het eerste wat ontvangers zien als jouw mail binnenkomt en moet hen overtuigen de mail te openen. Stel bijvoorbeeld een vraag, creëer een gevoel van schaarste (“Alleen nu!”), concretiseer je bericht met getallen of creëer nieuwsgierigheid met woorden als “Tip”, of “Gratis”. Trigger ontvangers om juist aan jouw e-mail aandacht te besteden en deze te openen om uit te zoeken wat jij hen te bieden hebt. Maak onderwerpregels niet te lang, voor de mobiele versie van je e-mail is 35 karakters een mooie richtlijn.

Deze e-mailmarketing tip kun je ook doortrekken bij het opstellen van de preview tekst van de e-mail. Bepaalde e-mailmarketingsoftware geeft je de mogelijkheid om de preview tekst los in te vullen, zonder dat deze tekst in de echte mail belandt. Zorg dat je ontvangers meteen pakt in de preview tekst die ze te zien krijgen.

  1.   Personalisatie

Als e-mail marketeer wil je waarschijnlijk graag iets verkopen of aanprijzen, maar het probeer toch voor je doelgroep te schrijven en niet voor jezelf. Waar is je doelgroep in geïnteresseerd, welke behoeften leven er en wat kun jij hierin voor hen betekenen? Richt je hierbij op de (individuele) persoon. Dit begint al bij de keuze voor “je” of u” en bepaalt ook de taal die je gebruikt om je ontvangers aan te spreken. Door het toepassen van profielverrijking strategieën, ben je waarschijnlijk al behoorlijk wat over je ontvanger te weten gekomen. Gebruik de onderscheidende kenmerken en eigenschappen van de mensen in je e-mailmarketing database om de ontvangersgroep op te delen in verschillende subgroepen en personaliseer de e-mailmarketing berichten die je naar iedere subgroep stuurt. 

e-mailmarketing tips

  1.       Mobile first!

Een veelgenoemde e-mailmarketing tip is om rekening te houden met het uitgangspunt “mobile first”. Mensen lezen hun mail tegenwoordig vaker via hun mobiel, dus zorg voor een responsive design waarbij je e-mailmarketing berichten goed te lezen zijn op een mobiel.

  1.       Test je e-mailcampagne

Test je e-mail op meerdere manieren, door het e-mailmarketing bericht in verschillende e-mailclients te openen en te checken of alles er goed uitziet. Ook kun je een programma als Mail Tester gebruiken om bijvoorbeeld de spam score voor je email te berekenen. Op die manier voorkom je dat de email ongelezen in de spam inbox van je ontvangers belandt.

  1.       E-mailmarketing automation

Benut de mogelijkheden voor het automatiseren van je e-mailmarketing om het proces te vergemakkelijken en succesvol te laten zijn. Stel een leuke welkomst e-mail op en laat het door jou gebruikte e-mail marketingsoftware deze mail automatisch sturen naar nieuwe aanmeldingen voor je nieuwsbrief. Het automatisch versturen van een verjaardags e-mails (met kortingscode als cadeautje) behoort zeker ook tot de opties. Door je webshop te koppelen aan je e-mail marketingsoftware, kun je ook e-mail campagnes opzetten waarbij je mensen target die een verlaten winkelmandje op de website hebben openstaan. [DJ1] 

  1.       Meet en analyseer je e-mailcampagne

Bekijk het resultaat van de verzonden e-mailcampagne op verschillende punten; hoe vaak is de e-mail campagne bijvoorbeeld ontvangen en geopend? Hoe vaak is er op de site button geklikt en op de productlinks? Haal hier lessen uit en experimenteer met de lay-out en inhoud van volgende e-mailcampagnes.

  1.   Test en optimaliseer

E-mailmarketing software als Mailchimp stelt je ook in staat meerdere versies van je email uit te sturen, en op die manier de content te A/B testen. Vergelijk welke versie van je e-mailcampagne het het beste deed, bijvoorbeeld qua click-through rate of simpelweg het aantal keer dat de mail geopend is. Haal hier lessen uit voor de volgende mail, of doe dit als pre-test en verzend de meest succesvolle mail naar de rest van je doelgroep.

Meer weten over e-mail marketing? Neem vrijblijvend contact met onze e-mailmarketing specialisten op! Of ben je benieuwd geworden naar hoe wij deze e-mailmarketing tips zelf inzetten om onze nieuwsbrief op te stellen, of word je graag op de hoogte gehouden van onze activiteiten? Meld je dan aan via onderstaande formulier voor onze nieuwsbrief. Heb je na het lezen van dit blog nog vragen, of behoefte aan extra informatie? Neem gerust contact met ons op! Wij als online marketing bureau in Eindhoven leggen het je graag uit.

1 Step 1
reCaptcha v3
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right